Spiegel: Οι ΗΠΑ είχαν βάλει “κοριό” και στον ΟΗΕ

Η Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας (NSA) τωνΗΠΑ είχε βάλει κοριό στα κεντρικά γραφεία τωνΗνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, σύμφωνα με το περιοδικό Spiegel, που επικαλείται στοιχεία του πρώην συμβούλου των μυστικών υπηρεσιών, Έντουαρντ Σνόουντεν.

Σύμφωνα με το Σπίγκελ, η Ευρωπαϊκή Ένωσηκαι η εδρεύουσα στη Βιένη Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (IAEA) του ΟΗΕ ήταν επίσης ανάμεσα στους στόχους των πρακτόρων των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ.

Το καλοκαίρι του 2012, ειδικοί της NSA κατάφεραν να εισβάλουν στο σύστημα βιντεο – διάσκεψης του ΟΗΕ και να σπάσουν το σύστημα κωδικών του, σύμφωνα με ένα από τα έγγραφα που επικαλείται το περιοδικό. “Η κυκλοφορία δεδομένων μας δίνει εσωτερικές βίντεο-τηλεδιασκέψεις των Ηνωμένων Εθνών”, αναφέρει έγγραφο, προσθέτοντας πως μέσα σε τρεις εβδομάδες ο αριθμός των αποκωδικοποιημένων επικοινωνιών έφθασε τις 458 από 12.

Εσωτερικά αρχεία δείχνουν επίσης πως η NSA κατασκόπευε την επίσημη αντιπροσωπεία της ΕΕ στη Νέα Υόρκη μετά τη μετακόμισή της σε νέες αίθουσες το φθινόπωρο του 2012. Ανάμεσα στα έγγραφα που αντιγράφηκαν από τον Σνόουντεν από τους υπολογιστές της NSA είναι σχέδια της αποστολής της ΕΕ, η τεχνολογική υποδομή και οι σέρβερ.

H NSA διαχειρίζεται ένα πρόγραμμα ηλεκτρονικής παρακολούθησης (κοριών) σε περισσότερες από 80 πρεσβείες και προξενεία σε όλο τον κόσμο που αποκαλείται “Υπηρεσία Ειδικής Συλλογής”. “Η επιτήρηση είναι εντατική και καλά οργανωμένη και έχει μικρή ή καθόλου σχέση με την απόκρουση τρομοκρατών“, έγραψε το Σπίγκελ.

Οι διαρροές του Σνόουντεν έφεραν σε δύσκολη θέση τις Ηνωμένες Πολιτείες καθώς εξέθεσαν την παγκόσμια έκταση των προγραμμάτων επιτήρησης που διαθέτει. Η Ουάσινγκτον έχει δηλώσει πως οι κατάσκοποί της ενεργούν στο πλαίσιο του νόμου και πως οι διαρροές έχουν βλάψει την εθνική ασφάλεια.

Πριν από μία εβδομάδα, η Βρετανία, πιστός σύμμαχος των ΗΠΑ στο πεδίο των μυστικών υπηρεσιών, έθεσε υπό κράτηση τον σύντροφο του δημοσιογράφου ο οποίος καλύπτει για την εφημερίδα Guardian τις διαρροές του Σνόουντεν. Η βρετανική αστυνομία δήλωσε πως τα έγγραφα που κατασχέθηκαν από τονΝτέιβιντ Μιράντα ήταν “πολύ ευαίσθητα” και θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές αν αποκαλύπτονταν.

Την περασμένη εβδομάδα η Guardian κατέστρεψε υλικό από ηλεκτρονικούς υπολογιστές που περιείχαν αρχεία του Σνόουντεν αφού απειλήθηκε με νομικά μέτρα από υψηλόβαθμους συμβούλους της βρετανικής κυβέρνησης.

Σε μια ανοικτή επιστολή προς τον βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον, διευθυντές σύνταξης μεγάλων σκανδιναβικών εφημερίδων ανέφεραν πως η κράτηση του Μιράντα και οι κινήσεις εναντίον της Guardian “υπονομεύουν τη θέση της ελευθεροτυπίας σε όλο τον κόσμο”.

“Είμαστε πολύ ανήσυχοι για το ότι ένας σθεναρός υπέρμαχος της δημοκρατίας και της ελεύθερης δημόσιας συζήτησης όπως το Ηνωμένο Βασίλειο χρησιμοποιεί την αντιτρομοκρατική νομοθεσία προκειμένου να νομιμοποιήσει αυτό που ισοδυναμεί με παρενόχληση τόσο της εφημερίδας όσο και των ατόμων που συνδέονται μαζί της”, αναφέρει η επιστολή της σουηδικής Dagens Nyheter, της φινλανδικήςHelsingin Sanomat, της δανέζικης Politiken και της νορβηγικής εφημερίδας Aftenposten.

NOOZ.

[], [], []