Ευκαιρία να ανασκουμπωθούμε, η τρικυμία που έρχεται

Η όξυνση της στρατιωτικής κρίσης στη Συρία θα προκαλέσει πολύ μεγάλες γεωπολιτικές ανακατατάξεις στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου που γειτνιάζει η χώρα μας. Οι ανακατατάξεις αυτές πάρα πολύ δύσκολα μπορεί να προβλεφθούν και ακόμη δυσκολότερα να ελεγχθούν από τις εμπλεκόμενες δυνάμεις. Βέβαιη πάντως διαφαίνεται η πολυεπίπεδη και ποικίλη πίεση που θα υποστεί η Τουρκία, με σοβαρότατες επιπτώσεις στην εσωτερική σταθερότητα της χώρας είτε πολιτική είτε οικονομική είτε κοινωνική είτε άλλη. Πώς και πού θα επιχειρήσει η τουρκική κυβέρνηση να εκτονώσει τις πιέσεις αυτές; Πολύ πιθανό- όπως κρίνεται και προσφορότερο- σε βάρος της Κύπρου και της Ελλάδας. Τίθεται λοιπόν ζήτημα προβλέψεων για τέτοιες πιθανές εξελίξεις και μέτρων αποτροπής και διαχείρισής τους από ελληνικής πλευράς.

Πρέπει να μεθοδευθούν πολιτικές κινήσεις συσπείρωσης και σταθεροποίησης στην χώρα μας. Πρέπει να προταχθούν μέτρα συνοχής της κοινωνίας, ανασύνταξης του κρατικού μηχανισμού. Πρέπει συνεπώς εξαιτίας αυτών των κατεπειγουσών και σοβαρότατων εξελίξεων, καθώς μάλιστα η Ελλάδα και η Κύπρος θα απομείνουν μοναδικές και ακρότατες “δυτικές” παρουσίες σταθερότητας, να αναθεωρηθούν οι κρατούσες πολιτικές. Τόσο της μνημονιακής υποταγής και λεηλασίας όσο και της ραγιάδικης παραίτησης και παράδοσης. Οι επικείμενες “μεταπολεμικές” εξελίξεις, θα απειλήσουν την ίδια την υπόσταση της χώρας μας είτε λόγω συνοριακών ανατροπών και παραβάσεων είτε λόγω κοινωνικών εντάσεων από την φτώχια, τη δυσπραγία και τα κύματα προσφύγων και λαθρομεταναστών. Η αποσάθρωση του κρατικού μηχανισμού και της κοινωνικής συνοχής από την οικονομική αιμορραγία πρέπει άμεσα να ανακοπεί. Προς τούτο επιβάλλεται η αναδιαπραγμάτευση των μνημονίων, η προσωρινή διακοπή πληρωμής τοκοχρεολυσίων, η επανεξέταση της πολιτικής αποθεμάτων και εφεδρειών της χώρας. Επείγει η αναστήλωση του ηθικού και της αυτοπεποίθησης της κοινωνίας μας, η πρόσκληση σε πολιτική αφύπνιση και συμμετοχή.

Η πρόταση για την πλατιά συγκρότηση ομάδων ακομμάτιστων πολιτών στους δήμους. Για τη σύνθεση ενωτικού ψηφοδελτίου που θα προβάλει και διεκδικήσει κυβέρνηση εξωκομματικής στελέχωσης, αντιμνημονιακής ανασυγκρότησης και εθνικής σωτηρίας με συντακτική εθνοσυνέλευση. Όπως και η σύνθεση σε πανευρωπαϊκό επίπεδο ενός  ελληνικού ψηφοδελτίου / “ψηφοδέλτιο Ελλήνων”, αντιμνημονιακού προσανατολισμού, από Έλληνες στην Ελλάδα και στην Κύπρο αλλά και όπου υπάρχουν σημαντικές παροικίες Ελλήνων εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ενεργοποιούν πολιτικά την κοινωνία μας και επανατοποθετούν τους πολίτες υπεύθυνους της τύχης τους.

Την ώρα που αλλάζει ο χάρτης στην περιοχή, οι μόνες φιλοδοξίες που έχουν θέση και αξία είναι όσες υπηρετούν το σύνολο, τον λαό και την πατρίδα, την κοινωνία και το έθνος μας .

Νίκος Καραβαζάκης.