Αποκαλύψεις των ΗΠΑ για τη Συρία: Ο Άσαντ σκότωσε το λαό του με χημικά όπλα – Τι είπε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ – Στις 21.00 (ώρα Ελλάδας) το διάγγελμα Ομπάμα

Οι αμερικανικές αρχές είναι απολύτως σίγουρες ότι η κυβέρνηση Άσαντ έδωσε την εντολή για χρήση χημικών όπλων στις 21 Αυγούστου, όπως ανακοίνωσε ο Τζον Κέρι.

Κατά την ομιλία του ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος είχε προαναγγείλει ότι θα προβεί σε αποκαλύψεις, τόνισε ότι: “Υπάρχουν πράγματα που γνωρίζουμε, αλλά δεν μπορούμε να τα δημοσιοποιήσουμε. Τα ξέρουν όμως τα μέλη του Κογκρέσου”.

Και συνέχισε: “Η Συρία έχει το μεγαλύτερο εξοπλισμό χημικών όπλων στη Μέση Ανατολή. Τα χρησιμοποίησαν πολλές φορές αυτή τη χρονιά. Τρεις μέρες πριιν από την επίθεση στις 21 Αυγούστου, τα όπλα ήταν στην περιοχή και τα προετοίμαζαν. Γνωρίζουμε τι ώρα προσγειώθηκαν οι πύραυλοι, πού και πότε, καθώς και ότι προσγειώθηκαν μόνο σε κυβερνητικές περιοχές.

Ο Άσαντ σκότωσε 1.429 ανθρώπους, εκ των οποίων 426 παιδιά. Έτσι σκότωσε ο Άσαντ τον λαό του”, είπε μεταξύ άλλων.

Ακολουθεί το διάγγελμα του Μπάρακ Ομπάμα στις 9 μ.μ. (ώρα Έλλαδας), όταν και αναμένεται να ανακοινωθεί επίσημα αν οι ΗΠΑ θα προχωρήσουν σε στρατιωτική επέμβαση.

Το σχέδιο των ΗΠΑ

Μετά την άρνηση της Βρετανίας να συμμετάσχει σε μια επιχείρηση στη Συρία, η επέμβαση αυτή, εφόσον τελικώς αποφασιστεί, αναμένεται ότι θα στηριχθεί κυρίως στις αμερικανικές δυνάμεις στη Μεσόγειο.

Οι Βρετανοί, μαζί με τους Γάλλους, επρόκειτο να είναι οι βασικοί σύμμαχοι των Αμερικανών, συμμετέχοντας στις στρατιωτικές επιχειρήσεις με τις δυνάμεις που διαθέτουν στην περιοχή: ένα ελικοπτεροφόρο πλοίο, δύο φρεγάτες, ένα υποβρύχιο με δυνατότητα να εκτοξεύει πυραύλους κρουζ καθώς και τη βάση τους στην Κύπρο.

Τις τελευταίες ημέρες οι ΗΠΑ ενισχύουν αδιάκοπα τις δυνάμεις τους κοντά στις συριακές ακτές. Έχουν αναπτύξει στην περιοχή πέντε αντιτορπιλικά εξοπλισμένα με πυραύλους κρουζ, ικανούς για στοχευμένες επιθέσεις εναντίον των στρατηγικής σημασίας υποδομών του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ ή για να πλήξουν στρατιωτικές αποθήκες με όπλα και πυρομαχικά.

Το USS Stout βρίσκεται καθ’ οδόν προκειμένου να ενωθεί στον αμερικανικό στόλο στην περιοχή που αποτελείται από τα αντιτορπιλικά Mahan, Ramage, Barry και Gravely, όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη ένας αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας.

Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ δεν αποκαλύπτει πόσους πυραύλους Τόμαχοκ διαθέτει το καθένα από τα πλοία αυτά, όμως οι περισσότεροι αναλυτές εκτιμούν ότι ο αριθμός τους ανέρχεται περίπου στους 40. Ο αμερικανικός στρατός θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιήσει τις δύο αεροπορικές βάσεις που διαθέτει στην Τουρκία, στη Σμύρνη και στο Ιντσιρλίκ.

Επιπροσθέτως, πολλά σκάφη του 26ου εκστρατευτικού σώματος των Πεζοναυτών βρίσκονται επί του παρόντος σε ένα λιμάνι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων ενώ τα αεροπλανοφόρα Truman και Nimitz πλέουν στο βόρειο Ινδικό Ωκεανό.

Η μοναδική ευρωπαϊκή χώρα που εμφανίζεται διατεθειμένη να συμμετάσχει στις στρατιωτικές επιχειρήσεις, η Γαλλία, έχει στη Μεσόγειο ελικοπτεροφόρες φρεγάτες ενώ το αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle βρίσκεται στο λιμάνι της Τουλόν. Το Παρίσι έχει επίσης πολεμικά αεροσκάφη στο Τζιμπουτί (επτά Mirage 2000) και στο Άμπου Ντάμπι (έξι Rafale).

Η Τουρκία, η δεύτερη μεγαλύτερη δύναμη στο ΝΑΤΟ μετά τις ΗΠΑ, θα μπορούσε επίσης να κληθεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο σε μια επιχείρηση εναντίον της Συρίας

Η Άγκυρα θεωρητικά θα ήταν δυνατόν να διαθέσει το σύνολο των ενόπλων δυνάμεών της, δηλαδή 510.000 άνδρες και 354 μαχητικά αεροσκάφη, κυρίως αμερικανικά F-16.

Στα σύνορά της με τη Συρία έχουν αναπτυχθεί αντιπυραυλικά αμυντικά συστήματα Patriot που παρείχαν οι αμερικανικές, οι γερμανικές και οι ολλανδικές ένοπλες δυνάμεις για να προστατεύσουν το τουρκικό έδαφος από συριακούς πυραύλους.

Η συμμετοχή των χωρών του Κόλπου εκτιμάται ότι θα είναι απολύτως περιορισμένη: θα παράσχουν μόνο πολιτική υποστήριξη και όχι υλική αν και θα επιτρέψουν τη χρήση των αμερικανικών και γαλλικών βάσεων για μια επίθεση στη Συρία.

Με σύμμαχο τον Ολάντ

Ο νέος «σύμμαχος» των ΗΠΑ για την ώρα φαίνεται να είναι, πάντως η Γαλλία, η οποία από τα πιο επίσημα χείλη, αυτά του προέδρου της χώρας, Φρανσουά Ολάντ, εμφανίζεται έτοιμη να προχωρήσει σε επίθεση κατά της Συρίας.

Ο Ολάντ μιλώντας στη γαλλική εφημερίδα “Le Monde” διαμηνύει ότι το Παρίσι δεν πτοείται από το “όχι” του Λονδίνου για στρατιωτική δράση κατά της Συρίας. Ο Γάλλος πρόεδρος ξεκαθαρίζει ότι η χώρα του είναι ανοικτή στο ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης κατά του καθεστώτος του Μπασάρ Αλ Ασαντ επισημαίνοντας ότι μέχρι την προσεχή Τετάρτη, ημέρα κοινοβουλευτικής συνεδρίασης, θα ανακοινωθούν οι τελικές αποφάσεις της γαλλικής κυβέρνησης σχετικά με την συμμετοχή του Παρισιού.

Σύρος ΥΠΕΞ: “Είμαστε έτοιμοι”

Από την πλευρά της η κυβέρνηση Άσαντ έχει ξεκαθαρίσει ότι είναι απολύτως σε περίπτωση επέμβασης από τη Δύση. Ο υπουργός Άμυνας, Φαχντ Γιάσεμ αλ Φράιτζ, δήλωσε σήμερα ότι ο στρατός της χώρας του είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε μορφή στρατιωτικής επίθεσης και ότι θα απαντήσει αποφασιστικά.

Ο Αλ Φράιτζ έκανε την δήλωση αυτή σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον Ιρανό ομόλογό του, Χουσεΐν Ντεγάν.
Την ίδια ώρα η αξιωματούχος του ΟΗΕ που είναι αρμόδια για θέματα αφοπλισμού Άγγελα Κάνε αναχώρησε από την Δαμασκό, καθώς οι ειδικοί του ΟΗΕ για τα χημικά όπλα αναμένεται να ολοκληρώσουν σήμερα την τρίτη ημέρα των επιθεωρήσεών τους σε περιοχές στα περίχωρα της συριακής πρωτεύουσας, δήλωσε πηγή του ΟΗΕ στη Βηρυτό.
Η Κάνε αναχώρησε οδικώς από την Δαμασκό με προορισμό την Βηρυτό για να φύγει από το διεθνές αεροδρόμιο της πρωτεύουσας του Λιβάνου, πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Η Δαμασκός απορρίπτει οποιαδήποτε “αποσπασματική έκθεση” δοθεί στην δημοσιότητα για τα χημικά όπλα

Παράλληλα. η συριακή κυβέρνηση απορρίπτει οποιαδήποτε “αποσπασματική έκθεση” για μια ενδεχόμενη προσφυγή στην χρήση χημικών όπλων στα περίχωρα της Δαμασκού, που θα μπορούσε να συνταχθεί αμέσως μετά την ολοκλήρωση της αποστολής των ειδικών του ΟΗΕ, όπως μετέδωσε η συριακή κρατική τηλεόραση.

Σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Γκι Μουν, ο υπουργός Εξωτερικών της Συρίας, Ουάλιντ Μουάλεμ, τον ενημέρωσε ότι η χώρα του “απορρίπτει οποιαδήποτε αποσπασματική έκθεση δημοσιοποιηθεί από την Γενική Γραμματεία του ΟΗΕ προτού η αποστολή (των Ηνωμένων Εθνών) ολοκληρώσει την εργασία της και γίνουν γνωστά τα αποτελέσματα των αναλύσεων από τα δείγματα που έχουν συλλεχθεί από την αποστολή” των επιθεωρητών του ΟΗΕ, πρόσθεσε η τηλεόραση. Οι αναλύσεις αυτές, οι οποίες θα γίνουν σε ευρωπαϊκά εργαστήρια, θα χρειαστούν εβδομάδες εργασίας, έχει διευκρινίσει ο ΟΗΕ.

Ο Μουάλεμ ζήτησε επίσης “η αποστολή να ερευνήσει επίσης σε τοποθεσίες στις οποίες Σύροι στρατιώτες εκτέθηκαν σε νευροπαραλυτικά αέρια”, τα οποία χρησιμοποίησαν οι Σύροι αντάρτες, σύμφωνα με την Δαμασκό. “Η συριακή κυβέρνηση ζήτησε από την Γενική Γραμματεία να ερευνήσει σε αυτές τις τοποθεσίες”, πρόσθεσε ο υπουργός, τις δηλώσεις του οποίου επικαλείται η κρατική τηλεόραση της Συρίας.

Σε κατάσταση επιφυλακής ο στρατός της Σαουδικής Αραβίας

Η Σαουδική Αραβία, η οποία στηρίζει τους αντάρτες που μάχονται τον Άσαντ, έχει θέσει σε επιφυλακή τις ένοπλες δυνάμεις της ενόψει μιας ενδεχόμενης στρατιωτικής επέμβασης της Δύσης.

Το επίπεδο ετοιμότητας των σαουδαραβικών ενόπλων δυνάμεων τέθηκε στο “2” από “5” που ήταν μέχρι πρόσφατα, είπε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς μια στρατιωτική πηγή που ζήτησε να μην κατονομαστεί. Το ανώτατο επίπεδο είναι το “1”. “Είναι αναγκαίο, κανείς δεν ξέρει τι θα συμβεί”, πρόσθεσε ο αξιωματούχος αυτός.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή και άλλες χώρες της περιοχής, όπως η Ιορδανία, η Τουρκία και το Ισραήλ, έχουν αυξήσει το επίπεδο ετοιμότητας των ενόπλων δυνάμεών τους.

Μια δεύτερη πηγή διευκρίνισε ότι ο στρατός της Σαουδικής Αραβίας τέθηκε σε ετοιμότητα από την περασμένη εβδομάδα και όλες οι άδειες των στρατευσίμων ανακλήθηκαν.

Στο Κουβέιτ, πολλοί βουλευτές ζήτησαν από την κυβέρνηση να τους ενημερώσει για το τι σχεδιάζει να κάνει, ώστε να αντιμετωπίσει τυχόν αντίποινα από ένα πλήγμα στη Συρία, όπως έγραψαν οι τοπικές εφημερίδες

Σύμφωνα με την al-Watan, ο πρωθυπουργός Τζάμπερ αλ Μουμπάρακ αλ Σάμπαχ συγκάλεσε κατεπειγόντως το υπουργικό συμβούλιο την Πέμπτη και έδωσε εντολή στον υπουργό Εσωτερικών, Μοχάμαντ αλ Χάμαντ αλ Σάμπαχ, να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να αντιμετωπιστεί μια ενδεχόμενη έκτακτη κατάσταση ανάγκης.

Η Σαουδική Αραβία, το Κατάρ και άλλες σουνιτικές μουσουλμανικές χώρες έχουν ταχθεί υπέρ των σουνιτών ανταρτών που μάχονται το καθεστώς του Άσαντ, το οποίο από την άλλη στηρίζεται κυρίως από το Ιράν, τη Χεζμπολάχ του Λιβάνου και τους σιίτες του Ιράκ.

NewsIt.gr