Ο Κυπριακός Τύπος, 31 Αυγούστου 2013

Οι αντιπαραθέσεις γύρω από τη νομιμότητα της Ερευνητικής Επιτροπής για την οικονομία, η νομική διαμάχη που βρίσκεται σε εξέλιξη γύρω από το δικαίωμα ψήφου του 18% της Λαϊκής στη Γενική Συνέλευση της Τράπεζας Κύπρου, οι εξελίξεις στη Συρία και οι σχεδιασμοί των ΗΠΑ για βομβαρδισμούς μετά το όχι της Βρετανίας να συμμετέχει σε μια επιχείρηση και η αύξηση ρεκόρ της ανεργίας στην Κύπρο, είναι τα κυριότερα θέματα των πρωτοσέλιδων των κυπριακών εφημερίδων σήμερα.

 

Η «Αλήθεια» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Οι ΗΠΑ προχωρούν σε βομβαρδισμούς», γράφει ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα δηλώνει ότι οποιαδήποτε επέμβαση στη Συρία θα έχει περιορισμένη διάρκεια και δεν θα συμπεριλαμβάνει χερσαίες δυνάμεις, ενώ την ώρα που η Δαμασκός απορρίπτει την προκαταρκτική έκθεση του ΟΗΕ η Γαλλία βγαίνει στο προσκήνιο μετά το όχι του βρετανικού κοινοβουλίου. Αλλού, γράφει ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σε συνέντευξη του σε γερμανική εφημερίδα, έστειλε το μήνυμα αισιοδοξίας ότι δεν θα χρειαστούμε άλλο δάνειο. Σε άλλο της θέμα γράφει ότι ο Γενικός Εισαγγελέας ναι μεν δεν έδωσε γραπτή γνωμάτευση για το διορισμό των μελών της Ερευνητικής Επιτροπής για την οικονομία, ωστόσο ήταν αυτός που ετοίμασε το διάταγμα του Υπουργικού Συμβουλίου για το διορισμό των μελών και το έστειλε στο κυβερνητικό Τυπογραφείο.

 

Η «Σημερινή» κάτω από τον τίτλο «Νομική μάχη για το 18% της Λαϊκής», γράφει στο κύριο της θέμα ότι το Δικαστήριο, με απόφαση που θα εκδώσει την Τρίτη, καλείται να λύσει το γόρδιο δεσμό γύρω από το δικαίωμα ψήφου ή μη της διαχειρίστριας της Λαϊκής κατά την προσεχή Γενική Συνέλευση των μετόχων της Τράπεζας Κύπρου. Αλλού, γράφει ότι συνεχίζεται η αντιπαράθεση ανάμεσα σε ΑΚΕΛ την Κυβέρνηση και τον ΔΗΣΥ σχετικά με το θέμα της νομιμότητας της Ερευνητικής Επιτροπής για την οικονομία, μετά τη δήλωση του Γενικού Εισαγγελέα ότι ουδέποτε έδωσε γνωμάτευση για το διορισμό ερευνητικής επιτροπής πριν την απόφαση του Υπουργικού. Σε άλλο της θέμα γράφει ότι στο 20ο διάταγμα που εξέδωσε το Υπουργείο Οικονομικών, και το οποίο έχει περίοδο ισχύος 28 ημέρες, συνεχίζονται τα περιοριστικά μέτρα στις συναλλαγές.

 

Ο «Φιλελεύθερος» υπό τον τίτλο «Με την υπογραφή Κληρίδη», γράφει στο κύριο του θέμα ότι ο Γενικός Εισαγγελέας Πέτρος Κληρίδης γνώριζε εξαρχής το περιεχόμενο της απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου, σύμφωνα με την οποία συστάθηκε η Ερευνητική Επιτροπή για την οικονομία, καθώς ο ίδιος υπέγραψε το παραπεμπτικό προς το κυβερνητικό τυπογραφείο δίνοντας εντολή για άμεση δημοσίευση του διατάγματος στην επίσημη εφημερίδα. Αλλού, γράφει ότι η Αστυνομία άνοιξε τους τραπεζικούς λογαριασμούς προσώπων που βρίσκονται εντός της Cyta και τα ονόματα τους έχουν εμπλακεί στην υπόθεση αγοραπωλησίας τ/κ ακινήτου στη Δρομολαξιά. Σε άλλο του θέμα γράφει ότι ο Υπουργός Γεωργίας ζήτησε γνωμάτευση από τον Γενικό Εισαγγελέα για το πώς μπορεί η Κυβέρνηση να ξεφύγει από το πολύ μεγάλο συμβόλαιο ενοικίασης των Κεντρικών Γραφείων του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων.

 

Η «Χαραυγή» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Στις 78.000 οι άνεργοι» γράφει ότι σε νέο ιστορικό ρεκόρ αναρριχήθηκε τον Ιούλιο η ανεργία στην Κύπρο, καταγράφοντας σε σύγκριση με τον Ιούλιο του 2012 αύξηση 5,1%, τη μεγαλύτερη μεταξύ των 28 χωρών μελών της ΕΕ. Προσθέτει ότι ΑΚΕΛ και ΠΕΟΟΛ επέκριναν την Κυβέρνηση ότι επιλέγει πολιτικές που κάθε άλλο παρά στηρίζουν την αγορά εργασίας όπως η επέκταση του ωραρίου των καταστημάτων. Αλλού, γράφει ότι ένας διαχρονικός στόχος του ΑΚΕΛ και της προηγούμενης Κυβέρνησης πήρε σάρκα και οστά καθώς άνοιξε τις πύλες της η Ιατρική Σχολή της Κύπρου. Σε άλλο της θέμα γράφει ότι οι διαμάχες στην Τράπεζα Κύπρου έφεραν εκροές καταθέσεων, ενώ αύριο συνέρχεται το ΔΣ της Τράπεζας, κατά την οποία θα τεθεί επίσης θέμα για δεύτερη Γενική Συνέλευση στο τέλος Σεπτεμβρίου, ώστε να παρουσιαστούν οι οικονομικές καταστάσεις.

 

Η αγγλόγλωσση εφημερίδα Cyprus Mail γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο «Αισιοδοξία για ανάκαμψη μέσα στο 2014», ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρουσιάστηκε αισιόδοξος σε συνέντευξη του σε γερμανική εφημερίδα λέγοντας ότι τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης της οικονομίας θα φανούν κατά το δεύτερο εξάμηνο του επόμενου έτους και πως η Κύπρος θα επιστρέψει στις αγορές πριν την ολοκλήρωση του προγράμματος διάσωσης το 2016. Αλλού, γράφει κάτω από τον τίτλο «Αγώνας για την Προεδρία της Cyta καθώς ο Κιττής κτυπά πίσω», ότι συνεχίζονται οι έντονες αντιπαραθέσεις για την θέση του Προέδρου της Cyta, με τον Πρόεδρο της να δηλώνει ότι η παραίτηση του θα παρέλυε ολόκληρο το ΔΣ. Σε άλλο της θέμα, γράφει για τις εξελίξεις στη Συρία μετά το όχι της Βουλής των Κοινοτήτων της Βρετανίας για συμμετοχή της χώρας σε μια στρατιωτική επιχείρηση.

 

Η αγγλόγλωσση εφημερίδα “Cyprus Weekly” υπό τον τίτλο «Εκτός δουλειάς», γράφει στο κύριο της θέμα για το ποσοστό ρεκόρ ύψους 17,3% που έφθασε η ανεργίας στην Κύπρο τον Ιούλιο του 2013 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2012, καταγράφοντας την μεγαλύτερη ετήσια αύξηση εντός της ΕΕ. Αλλού, κάτω από σχετική φωτογραφία του Υπουργού Παιδείας Κυριάκου Κενεβέζου από επίσκεψη του σε εργοτάξιο στο δημοτικό σχολείο της Λακατάμιας, γράφει ότι ο Υπουργός υποσχέθηκε ένα μοντέρνο και ασφαλές σχολικό περιβάλλον ενόψει της έναρξης της νέας σχολικής περιόδου. Σε άλλο της θέμα η εφημερίδα γράφει ότι τα έσοδα από τον τουρισμό μειώθηκαν κατά 3,7% τον Απρίλιο ως αποτέλεσμα της μείωσης του αριθμού των τουριστών.

 

(ΚΥΠΕ/ΘΚΕ/ΑΧΡ)