Ποιο είναι το πραγματικό πρόβλημα στη λειτουργία του ΕΟΠΥΥ κ.Υπουργέ.

Στην πρόσφατη συνέντευξή του ο κ.Υπουργός Υγείας,αναφερόμενος στον ΕΟΠΥΥ ή αλλιώς στον κορμό της Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης,παρέκαμψε την ουσία του προβλήματος που αντιμετωπίζει ο ΕΟΠΥΥ και μίλησε γενικώς και αορίστως για δεισλειτουργικά προβλήματα,που παράγουν ελλείματα και συνεπώς διαμορφώνουν τις προϋποθέσεις ριζικών παρεμβάσεων,όπως για παράδειγμα η μετατροπή του ΕΟΠΠΥ σε αγοραστή υπηρεσιών Υγείας,καθ’υπόδειξη της Task Force του αξιότιμου κ. Ράιχενμπαχ.
Όποιος όμως γνωρίζει τα πράγματα και δεν έχει πολιτικούς λόγους να συσκοτίζει την αλήθεια, πρέπει να ρωτήσει τον κ.Υπουργό αν ο ΕΟΠΥΥ,αν καταρχήν είναι βιώσιμος ως Οργανισμός. Αν δηλαδή διαθέτει τους πόρους πλέον σε συνθήκες εφιαλτικής ανεργίας,απώλειας των αποθεματικών των Ασφαλιστικών Ταμείων και έλλειψης επομένως σταθερής ροής χρηματοδότησης να ανταποκριθεί στις στοιχειώδεις υποχρεώσεις του. Δεν ευθύνεται προφανώς ο κ.Υπουργός για την αδυναμία του Ασφαλιστικού Συστήματος να ανταποκριθεί στο σκέλος της Περίθαλψης και όπως εύλογα έλεγε,όταν ανήκε σε άλλο κόμμα “μα εμείς δεν κυβερνήσαμε για να έχουμε ευθύνες…” αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε πως το κόμματα που κυβέρνησαν τον τόπο έκαναν κοινωνική πολιτική με τα αποθεματικά των Ταμείων,τα έπαιξαν στο Χρηματιστήριο,τα έκαναν δομημένα ομόλογα και τελικά τα κούρεψαν κατ’εντολήν των δανειστών μας.
Άρα κ.Υπουργέ να συμφωνήσουμε πως ο ΕΟΠΥΥ έτσι όπως λειτουργεί θα καταρρεύσει. Αλλά θα καταρρεύσει για τον προφανή λόγο της οικονομικής του αδυναμίας. Αν συμφωνήσουμε σ’αυτή τη βάση,τότε θα πούμε,χωρίς επικοικωνιακές τακτικές,πως πρέπεινα βρεθεί λύση.Και ασφαλώς λύση δεν είναι η ιδιωτικοποίηση της Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης με τη δήθεν μετατροπή του ΕΟΠΥΥ σε αγοραστή Υπηρεσιών Υγείας.Αν δηλαδή αγοράσετε,με αυτούς του πόρους ,που σήμερα δε διαθέτετε, Υπηρεσίες Υγείας από το Ιδιωτικό Τομέα,πολύ σύντομα,άμμεσα μάλλον, θα κληθεί ο ασφαλισμένος να πληρώσει συμμετοχή στην Πρωτοβάθμια Περίθαλψή του και όχι μόνο στα φάρμακα,όπως γίνεται μέχρι σήμερα. Έτσι λειτουργεί η αγορά κ.Υπουργέ και εσείς θα συνδέσετε το όνομά σας με την κατεδάφιση της κοινωνικής διάστασης της Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης! Άρα ο μοναδικός πολιτικός δρόμος που απομένει είναι ο ουσιαστικός διάλογος με τους φορείς του ΕΟΠΥΥ,που θα κληθούν να συνεισφέρουν αποτελεσματικά στη λύση του γρύφου,αν φυσικά θέλετε λύσεις και όχι επιβολή προειλημμένων αποφάσεων.