“Φωτιά” πήρε το πολιτικό σκηνικό για την Συρία

“Φωτιές”  άναψε στο πολιτικό σκηνικό η δραματική κατάσταση στη Συρία και η προοπτική επέμβασης των ΗΠΑ.  Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση, και ιδιαίτερα τον αντιπρόεδρο και υπουργό Εξωτερικών Ευάγγελο Βενιζέλο και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Σίμο Κεδίκογλου εξαπέλυσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ,  Αλέξης Τσίπρας, κάνοντας λόγο για «αξιοθρήνητη συμμορία των προθύμων υποταγμένων».
Η στάση αυτή του κ. Τσίπρα προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Κυβέρνησης και του εκπροσώπου της, ο οποίος υποστήριξε ότι “«Ο ΣΥΡΙΖΑ βρίζει για να καλύπτει την πολιτική του γύμνια¨,  ενώ το ίδιο σκληρή υπήρξε και η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ καταλογίζοντας στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ότι επενδύει πολιτικά  “στο σενάριο του αδιεξόδου και της καταστροφής”.

Η δήλωση Τσίπρα

«Αυτό που μας εντυπωσιάζει -δήλωσε ο κ. Τσίπρας-  είναι πως την ίδια στιγμή που η πολεμική επέμβαση δεν βρίσκει υποστηρικτές στο εσωτερικό των ΗΠΑ και της Μ. Βρετανίας, βρίσκει απρόσμενους υποστηρικτές στην Ελλάδα. Πρώτος και καλύτερος ο κος Βενιζέλος, ο οποίος έσπευσε για λογαριασμό της κυβέρνησης να παράσχει διευκολύνσεις πριν καν του τις ζητήσουνε. Και ως βασιλικότερος του βασιλέως, ζήτησε επέμβαση στην Συρία, πριν καν αποφασίσει ο ίδιος ο Ομπάμα. Και δεύτερος στο χορό της αξιοθρήνητης συμμορίας των προθύμων υποταγμένων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος» ανέφερε χαρακτηριστικά στην ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή ο κ. Τσίπρας.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε ότι το κόμμα του είναι κάθετα αντίθετο σε οποιαδήποτε στρατιωτική επέμβαση, με “πρόσχημα” τον ανθρωπισμό και τα δικαιώματα.
«Αυτές τις ημέρες στήνεται στη πολύπαθη γειτονιά μας στη Μεσόγειο, άλλο ένα σκηνικό διεθνούς επέμβασης, αυτή τη φορά στη Συρία, χωρίς την παραμικρή νομιμοποίηση. Δεν έχουμε κανέναν πόνο να υποστηρίξουμε οποιοδήποτε αυταρχικό καθεστώς. Όσο δεν μας αρέσουν τα δικτατορικά καθεστώτα, άλλους τόσους ενδοιασμούς έχουμε για την αξιοπιστία των μυστικών υπηρεσιών της Δύσης» τόνισε. 
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, το ενδεχόμενο να έχει γίνει χρήση χημικών όπλων στη Συρία είναι απόλυτα φρικτό και καταδικαστέο, ωστόσο «είναι διόλου πειστική η πρόφαση ότι επέμβαση αφορά αυτό το γεγονός, που είναι άλλωστε εξαιρετικά δύσκολο να εξακριβωθεί και να πιστοποιηθεί η ταυτότητα των δραστών.»
«Σε κάθε περίπτωση είναι αδιανόητο οι ισχυρές δυνάμεις του πλανήτη, να επεμβαίνουν χωρίς την έγκριση και την νομιμοποίηση της διεθνούς κοινότητας» δήλωσε ο κ. Τσίπρας, υπενθυμίζοντας το Ιράκ και το Αφγανιστάν. 
«Δεκάρα δεν δίνουν για τα παιδιά της Συρίας, της Παλαιστίνης, του Μπαχρέιν, η οποιουδήποτε άλλου μέρους στον πλανήτη. Δεκάρα δε δίνουν για τα χημικά και τη μαζική σφαγή αμάχων» ανέφερε. 

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος

Η απάντηση ήλθε δια στόματος Σίμου Κεδίκογλου:  “Οι τυχοδιωκτισμοί στην εξωτερική πολιτική απειλούν τη χώρα μας με απομόνωση¨ δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απαντώντας στη σφοδρή κριτική Τσίπρα.
«Ο ΣΥΡΙΖΑ βρίζει για να καλύπτει την πολιτική του γύμνια. Σε ύβρεις δεν υπάρχει πια λόγος να απαντάει κανείς» αναφέρει ο κ. Κεδίκογλου.
«Τις απειλές στους επενδυτές και τους πολιτικούς αντιπάλους τις έχουμε ξανακούσει, όπως και τις απειλές να γίνει έρημος η οικονομία. Τώρα πρόσθεσε και τους τυχοδιωκτισμούς σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, που απειλούν να οδηγήσουν τη χώρα στο περιθώριο και την απομόνωση» προσθέτει.
Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, «σε μια περίοδο κρίσιμων εξελίξεων, ο ΣΥΡΙΖΑ αποδεικνύει ότι το πιο επικίνδυνο απ’ όλα είναι η συμμορία των λαϊκιστών και της δραχμής.» 
Το ΠΑΣΟΚ

“Τόσο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος όσο και το ΠΑΣΟΚ πότε δεν διαβάζουν και πότε δεν κατανοούν αυτά στα οποία υποτίθεται ότι απαντούν. Οι τελευταίοι που δικαιούνται να κάνουν υποδείξεις υπευθυνότητας είναι εκείνοι που ρίχνουν τη χώρα στα βράχια της απομόνωσης και της κοινωνικής ισοπέδωσης” ανταπάντησε η Κουμουνδούρου.ΤΟ ΠΑΣΟΚΣκληρή κριτική στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, ασκεί το ΠΑΣΟΚ, αναφέροντας, με αφορμή τη σημερινή ομιλία του στην ΚΕ του κόμματος, ότι «βρίσκεται σε ένα ντελίριο μισαλλοδοξίας».
«Όμως σήμερα», αναφέρει ειδικότερα η ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του ΠΑΣΟΚ, «ανάμεσα στις γνωστές του κοινοτοπίες, υπάρχει μια απίθανη αποστροφή. Απευθυνόμενος στους εταίρους μας και τους επενδυτές τους λέει: «κρατήστε τα λεφτά σας για καμία πιο σίγουρη επένδυση».
Το ΠΑΣΟΚ  υποστηρίζει ότι «ο κ. Τσίπρας υπονομεύει την προσπάθεια για ανάπτυξη και καταπολέμηση της ανεργίας, χαρακτηρίζοντας την Ελλάδα επισφαλή «επένδυση» γιατί ο ίδιος και η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ επενδύουν δυστυχώς πολιτικά στο σενάριο του αδιεξόδου και της καταστροφής με μόνο γνώμονα το φτηνό μικροκομματικό τους συμφέρον».

«Αυτή όμως είναι μια «επένδυση» που δεν τους πήγε ούτε θα τους πάει πολύ μακριά», καταλήγει η ανακοίνωση της Χαριλάου Τρικούπη.