Ο Κυπριακός Τύπος, 2 Σεπτεμβρίου 2013

Οι αναμενόμενες εξελίξεις γύρω από την Τράπεζα Κύπρου, η δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας για το θέμα της ερευνητικής επιτροπής για την οικονομία, το θέμα της Συρίας και η δήλωση του Σύρου Πρέσβη ότι η Κύπρος δεν αποτελεί στόχο, το νέο ωράριο που εφαρμόζεται στη δημόσια υπηρεσία, αλλά και η σημερινή σύσκεψη στο Προεδρικό για θέματα ενέργειας, είναι ορισμένα από τα θέματα που προβάλλει ο κυπριακός Τύπος.

Η «Αλήθεια» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Κρίσιμη εβδομάδα για την Τράπεζα Κύπρου» γράφει ότι σήμερα θα γίνουν ανακοινώσεις για τη μη έκδοση οικονομικών καταστάσεων, ενώ δεν αποκλείονται κυρώσεις από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Σε άλλο της δημοσίευμα, η «Α» αναφέρεται στις χθεσινές δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας σχετικά με τη νομιμότητα ή όχι της ερευνητικής επιτροπής για την οικονομία, ο οποίος είπε ότι το μείζον είναι να αποδοθούν ευθύνες και όχι οι νομικές αντιπαραθέσεις. Αλλού, γράφει ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πρόεδρος της Cyta Στάθης Κιττής θα υποβάλει την παραίτησή του μέχρι την Τετάρτη.

«Η Σημερινή» με τίτλο «Πάσχει το σύστημα απονομής δικαιοσύνης» προβάλλει το β’ μέρος της συνέντευξης του Γενικού Εισαγγελέα Πέτρου Κληρίδη, ο οποίος δήλωσε ότι πρέπει να αλλάξει ο θεσμός του ΓΕ και ότι το σύστημα απονομής δικαιοσύνης πάσχει γιατί έμεινε αναλλοίωτο τα τελευταία 50 χρόνια. Αλλού, προβάλλει συνέντευξη του Σύρου Πρέσβη στη Λευκωσία, ο οποίος ανέφερε ότι η Κύπρος δεν αποτελεί στόχο για τη Συρία, σημειώνοντας ότι η Κύπρος είναι φιλική χώρα προς τη Συρία. Επίσης, αναφέρει ότι από σήμερα οι δημόσιοι υπάλληλοι θα εργάζονται μέχρι το απόγευμα.

«Ο Φιλελεύθερος» στο πρωτοσέλιδό του θέμα με τίτλο «Διάσταση Προέδρου – Εισαγγελέα» γράφει ότι ευρύτερες διαστάσεις προσλαμβάνει το θέμα του διορισμού ερευνητικής επιτροπής για την οικονομία, καθώς είναι πλέον εμφανής η διάσταση που υπάρχει μεταξύ του Προέδρου Αναστασιάδη και του Γενικού Εισαγγελέα. Αλλού, γράφει ότι πυρετώδεις διεργασίες – σε προσκήνιο και παρασκήνιο – θα εκτυλιχθούν αυτές τις ημέρες με κύριο αντικείμενο το νέο ΔΣ της Τράπεζας Κύπρου. Επίσης, η εφημερίδα αναφέρει ότι ιδιαίτερα κρίσιμες αποφάσεις που θα καθορίσουν τόσο θέματα τιμών όσο και αγοράς ηλεκτρισμού τα επόμενα χρόνια θα ληφθούν σε σύσκεψη σήμερα στο Προεδρικό.

Η «Χαραυγή» με τίτλο «Ναι στην ειρήνη» γράφει ότι εκατοντάδες Ε/κ και Τ/κ συνδικαλιστές, εργαζόμενοι, άνεργοι και φιλειρηνιστές, ύψωσαν χθες τη φωνή τους κατά των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων στη διάρκεια του Συναπαντήματος Ειρήνης που πραγματοποιήθηκε στην καρδιά της νεκρής ζώνης. Αλλού, η εφημερίδα γράφει ότι το Υπουργείο Οικονομικών βρίσκεται σε διαβουλεύσεις με τη ΓΔ Ανταγωνισμού της ΕΕ για τους όρους ανακεφαλαιοποίησης του Συνεργατισμού και τη φόρμουλα για επιστροφή των μετοχών που θα αποκτήσει το κράτος. Επίσης, γράφει ότι στο αμερικανικό Κογκρέσο είναι πλέον η σκανδάλη για τον πόλεμο στη Συρία.

Η αγγλόγλωσση «The Cyprus Daily» με τίτλο «Πλησιάζει το κτύπημα στη Συρία» αναφέρεται στις δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών στις ΗΠΑ Τζον Κέρι ο οποίος είπε ότι οι ΗΠΑ έχουν στην κατοχή τους στοιχεία ότι έγινε χρήση αερίου σαρίν κατά περιοχών ανταρτών κοντά στη Δαμασκό και δήλωσε σίγουρος ότι το Κογκρέσο θα λάβει τη σωστή απόφαση. Αλλού, η εφημερίδα αναφέρεται στο θάνατο του βετεράνου δημοσιογράφου Ντέιβιντ Φροστ, ο οποίος ήταν περισσότερο γνωστός για την αποκαλυπτική συνέντευξη που πήρε από τον Πρόεδρο Νίξον για το σκάνδαλο Watergate. Γράφει επίσης ότι τον Δεκέμβρη θα επαναλειτουργήσουν τα τουρκικά λουτρά στην παλιά Λευκωσία.

(ΚΥΠΕ/ΑΑΡ/ΡΑΓ)