«Πόλεμος ποτέ πια! Ποτέ πια πόλεμος!»

«Πόλεμος ποτέ πια! Ποτέ πια πόλεμος!». Με αυτό το μήνυμά του στο Twitter ο Πάπας Φραγκίσκος απηύθηνε έκκληση προς όλες τις πλευρές να επικρατήσει η ειρήνη, ο διάλογος και η ψυχραιμία στο «μέτωπο» της Συρίας.

Screen Shot 2013-09-02 at 3.55.11 PM

Ο Αργεντινός προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας μίλησε για τη Συρία και χθες, κατά τη διάρκεια του καθιερωμένου κυριακάτικου διαγγέλματός του στην πλατεία του Αγ. Πέτρου στο Βατικανό, ανακοινώνοντας πως θα ηγούντο μίας παγκόσμιας ημέρας προσευχής και νηστείας για την ειρήνη στη Συρία στις 7 Σεπτεμβρίου.

Μπροστά σε χιλιάδες συγκεντρωμένους πιστούς, ο Πάπας μίλησε με «σκληρή γλώσσα» για τις τελευταίες εξελίξεις και καταδίκασε τη χρήση χημικών όπλων, ζήτησε, ωστόσο, από τις εμπλεκόμενες στον εμφύλιο πόλεμο στη Συρία πλευρές να καθίσουν στο «τραπέζι των συνομιλιών» και να βάλουν ένα τέλος στην αιματοχυσία.

«Υπάρχει η κρίση του Θεού και υπάρχει και η κρίση της ιστορίας για τις πράξεις μας, από την οποία δεν υπάρχει διέξοδος. Ο πόλεμος φέρνει πόλεμο! Η βία φέρνει βία!», δήλωσε με πάθος ο συνήθως χαμηλών τόνων προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.

«Η καρδιά μου είναι βαθειά πληγωμένη από τα όσα συμβαίνουν στη Συρία και αγωνιά για τις δραματικές εξελίξεις που φαίνονται στον ορίζοντα. Καταδικάζω απόλυτα τη χρήση χημικών όπλων. Οι φριχτές εικόνες των προηγούμενων ημερών έχουν χαρακτεί στο μυαλό και την καρδιά μου», είπε ακόμη ο Ποντίφικας.

Τον κίνδυνο ο πόλεμος να επεκταθεί και να προσλάβει διεθνή ή ακόμα και παγκόσμιο χαρακτήρα σε περίπτωση δυτικής στρατιωτικής επέμβασης στην Συρία επισήμανε και ο γραμματέας του Συμβουλίου για τη Δικαιοσύνη και την Ειρήνη του Ποντίφικα, επίσκοπος Μάριο Τόζο.

«Η επίλυση των προβλημάτων της Συρίας δεν μπορεί να προκύψει από τις ένοπλες επιχειρήσεις. Η βία δεν θα μειωνόταν. Αντιθέτως, υπάρχει ο κίνδυνος να ξεσπάσει μεγαλύτερη βία και να επεκταθεί σε άλλες χώρες. Η σύγκρουση στην Συρία έχει όλα τα στοιχεία που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην εξέλιξή της σε πόλεμο παγκοσμίων διαστάσεων», δήλωσε ο επίσκοπος Τόζο.

Fortunegreece.gr