Εδώ Κύπρος-Ειδήσεις, 3 Σεπτεμβρίου 2013

Προσχέδιο έκθεσης Κομισιόν: Κανονικά η δεύτερη δόση 1,5 δις ευρώ προς την Κύπρο

——————————————————

Η Κύπρος εκπληρώνει επιτυχώς τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις που προβλέπονται στο πρόγραμμα  στήριξής της και θα λάβει την επόμενη δόση χρηματικής βοήθειας – ύψους 1,5 δις ευρώ – όπως έχει προγραμματιστεί, σύμφωνα με προσχέδιο έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Το πρακτορείο σημειώνει πως κατέχει το προσχέδιο της έκθεσης που ετοιμάστηκε μετά την επίσκεψη στην Κύπρο του κλιμακίου της Τρόικας το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου, και πως σε αυτό αναφέρεται πως οι αξιωματούχοι της Τρόικας κατέληξαν στο συμπέρασμα προς το «το πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής της Κύπρο είναι σε καλό δρόμο».

Οπως αναφέρεται, η έκθεση, που πρέπει να εγκριθεί από τους Υπουργούς Οικονομικών της ΕΕ, σημαίνει πως θα δοθεί η επόμενη δόση βοήθεια ύψους 1,5 δις ευρώ.

Το ποσό, προστίθεται, δεν θα δοθεί σε ρευστό αλλά υπό μορφή ομολόγων που θα χρησιμοποιηθούν για ανακεφαλαιοποίηση του χρηματοπιστωτικού τομέα στη χώρα, εξαιρουμένης της Τράπεζας Κύπρου, για την οποία υπάρχει ξεχωριστό σχέδιο αναδιάρθρωσης και της Λαϊκής Τράπεζας που έχει κλείσει.

Το ΔΝΤ θα αποδεσμεύσει χωριστά τα 86 εκατομμύρια ευρώ που του αναλογούν από το ποσό της επόμενης δόσης.

«Οι αρχές έχουν προχωρήσει σε αποφασιστικά βήματα για να σταθεροποιήσουν τον χρηματοπιστωτικό τομέα και σταδιακά χαλάρωσαν τους περιορισμούς όσον αφορά τις καταθέσεις και τους ελέγχους στις κινήσεις κεφαλαίων», αναφέρεται στο προσχέδιο της έκθεσης.

Σύμφωνα με το προσχέδιο της έκθεσης, «οι δημοσιονομικοί στόχοι έχουν εκπληρωθεί ως αποτέλεσμα σημαντικών μέτρων δημοσιονομικής εξυγίανσης που εφαρμόζονται και συνετής εφαρμογής του προϋπολογισμού».

Προστίθεται εξάλλου πως «προωθούνται διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις σε σημαντικούς τομείς, αν και σε αρκετές περιπτώσεις καταγράφηκαν αναβολές και μερική συμμόρφωση».

Όπως σημειώνει το Ρόιτερς, η οικονομία της Κύπρου αναμένεται να συρρικνωθεί φέτος κατά 8,7%, ενώ το 2012 είχε καταγράψει ύφεση 2,4%. Για το 2014 προβλέπεται επιπλέον συρρίκνωση 3,9% και εκτιμάται επιστροφή στην ανάκαμψη από το 2015 με ανάπτυξη 1,1%. Επίσης η Λευκωσία προβλέπεται ότι θα καταγράψει φέτος έλλειμμα 6,5% του ΑΕΠ (από 6,3% τον προηγούμενο χρόνο). Το έλλειμμα αναμένεται ότι θα φτάσει στο 8,4% του ΑΕΠ το 2014. Μείωση του ελλείμματος εκτιμάται ότι θα καταγραφεί το 2015 στο 6,3% του ΑΕΠ και στο 2,9% το 2016.

Πρωτόκολλο Συνεργασίας Κοινοβουλίων Κύπρου – Ισραήλ υπέγραψαν Ομήρου-Εντελσταϊν

——————————————————

Πρωτόκολλο Συνεργασίας υπέγραψαν ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου με τον Ισραηλινό ομόλογό του Γιόλι – Γιόελ Έντελσταϊν, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στην Κύπρο.

“Ιστορικό βήμα”, χαρακτήρισε την υπογραφή του Πρωτοκόλλου ο κ. Ομήρου σε δήλωσή του μετά την τελετή, ανακοινώνοντας τη δημιουργία Ομάδας Φιλίας μεταξύ των δύο κοινοβουλίων.

Το Ισραήλ επενδύει και είναι περήφανο για τη σχέση του με την Κύπρο, δήλωσε ο κ. Έντελστάιν, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι η Κύπρος θα καταφέρει να ξεπεράσει τα οικονομικά προβλήματα της και την ελπίδα ότι θα υπάρξουν περαιτέρω επενδύσεις στη χώρα από το Ισραήλ για να υποβοηθηθεί η επιτάχυνση της πορείας ανάκαμψής της.

“Είχαμε πολύ φιλικές, παραγωγικές, καρποφόρες συνομιλίες που κάλυψαν την επέκταση και ενδυνάμωση της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών και των δύο κοινοβουλίων και διαπιστώσαμε την ταύτιση – σύγκλιση των απόψεων στα μεγάλα προβλήματα που απασχολούν σήμερα τον πλανήτη και ιδιαίτερα την περιοχή μας με προσήλωση στις αρχές του διεθνούς δικαίου και της εμπέδωσης στην περιοχή μας συνθηκών ασφαλείας, σταθερότητας, συνεργασίας και ειρήνης”, ανέφερε ο Πρόεδρος της Βουλής αμέσως μετά από την υπογραφή του Πρωτοκόλλου.

Συνέχισε λέγοντας ότι “ανταλλάξαμε επίσης απόψεις σε ό, τι αφορά την εκμετάλλευση του ενεργειακού πλούτου εντός αποκλειστικής οικονομικής ζώνης της Δημοκρατίας και του Ισραήλ, όπου όπως είναι γνωστό υπάρχει μια συνεχώς διευρυνόμενη συνεργασία”.

Ο κ. Ομήρου εξέφρασε την άποψη ότι η υπογραφή του Πρωτοκόλλου είναι “ένα ιστορικό βήμα για την αναβάθμιση των σχέσεων μεταξύ των δύο κοινοβουλίων με τη δημιουργία Ομάδας Φιλίας μεταξύ των δύο Κοινοβουλίων”.

Όπως ανέφερε, η Ομάδα “θα έχει τακτικές συναντήσεις στην Κύπρο και το Ισραήλ, θα συζητά και θα ανταλλάσσει απόψεις πάνω στα προβλήματα που απασχολούν τις δύο χώρες στο πλαίσιο των κοινών στόχων για την ευημερία, την ανάπτυξη των δύο λαών, τη διεύρυνση της Δημοκρατίας – γιατί τα Κοινοβούλια έχουν αυτόν τον ρόλο εκπροσωπώντας τους πολίτες να εμβαθύνουν και να διευρύνουν συνεχώς τους δημοκρατικούς θεσμούς και βεβαίως να εργάζονται για την ασφάλεια, τη σταθερότητα, την ειρήνη και τη συνεργασία σ’ αυτή την κρίσιμη γεωπολιτικά, γεωστρατηγικά, γεωοικονομικά περιοχή του κόσμου”.

Ευχαρίστησε τον ομόλογό του γι αυτή την ιστορική, όπως είπε, επίσκεψη. “Θεωρώ ότι το σημερινό βήμα θα ακολουθήσουν και άλλα βήματα που θα διευρύνουν περαιτέρω τις ήδη άριστες σχέσεις μεταξύ των δύο κοινοβουλίων, των δύο χωρών και των δύο λαών”, είπε.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου του Ισραήλ συμφώνησε με τον κ. Ομήρου ότι είχαν μια πολύ παραγωγική συζήτηση για διμερή θέματα και θέματα που αφορούν την περιοχή που ενδιαφέρουν και τις δύο χώρες.

Εξέφρασε παράλληλα τον ενθουσιασμό του για το Πρωτόκολλο Συνεργασίας μεταξύ των δύο κοινοβουλίων, προσθέτοντας ότι “είναι απόδειξη των κοινών προσπαθειών και της στενής συνεργασίας μεταξύ δύο χωρών μας”.

Αυτή η συμφωνία, είπε, “θα λειτουργήσει υποστηρικτικά στην περαιτέρω ενίσχυση του δεσμού, της εμπιστοσύνης και της φιλίας μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ στα επόμενα χρόνια”.

Ως πραγματικοί φίλοι, ανέφερε, “η Κύπρος και το Ισραήλ συμφωνούν και αλληλοϋποστηρίζονται σε μια ευρεία γκάμα θεμάτων συμπεριλαμβανομένων της ασφάλειας, της περιφερειακής συνεργασίας, της ισότητας και της δημοκρατίας”.

Ειδική αναφορά έκανε στο γεγονός ότι η Κύπρος “είναι η μόνη χώρα της ΕΕ που μοιράζεται θαλάσσια σύνορα με το Ισραήλ”, προσθέτοντας ότι “είναι ένας από τους κορυφαίους εμπορικούς μας εταίρους”.

Διαβεβαίωσε ότι το Ισραήλ επενδύει και είναι περήφανο για τη σχέση του με την Κύπρο.  Σημείωσε παράλληλα ότι ο στόχος της σημερινής συμφωνίας είναι η ενίσχυση των δεσμών μεταξύ των δύο χωρών και να δείξει το δρόμο για τη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών στο ανώτατο κυβερνητικό επίπεδο.

Ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου του Ισραήλ, εξέφρασε την πεποίθηση της χώρας του ότι “η Κύπρος θα καταφέρει να ξεπεράσει τα πρόσφατα οικονομικά προβλήματα και ότι η κυπριακή οικονομία θα αναπτυχθεί και πάλι στο άμεσο μέλλον”.

“Ελπίζουμε να δούμε περαιτέρω οικονομική συνεργασία και περισσότερο εμπόριο και επενδύσεις από το Ισραήλ στην Κύπρο, έτσι ώστε να λειτουργήσει υποστηρικτικά στην επιτάχυνση της πορείας ανάκαμψης”, είπε τέλος.
Το Ισραήλ ο πιο αξιόπιστος σύμμαχος της Κύπρου, δηλώνει ο Α. Νεοφύτου

—————————————

Το Ισραήλ είναι σήμερα ο πιο αξιόπιστος σύμμαχος της Κύπρου, δήλωσε ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Αβέρωφ Νεοφύτου.

Ο κ. Νεοφύτου μιλούσε μετά από συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο του ισραηλινού Κοινοβουλίου Γιόλι – Γιόελ Έντελσταιν, υπό την ιδιότητά του ως Πρόεδρος της Ομάδας Φιλίας των δύο Κοινοβουλίων, η οποία ανακοινώθηκε κατά την υπογραφή Πρωτοκόλλου Συνεργασίας νωρίτερα μεταξύ του κ. Έντελσταιν και του Προέδρου της Βουλής Γιαννάκη Ομήρου.

“Είχαμε μια πάρα πολύ ουσιαστική συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κνεσέτ, που σημειώνω είναι η πρώτη φορά που Πρόεδρος της Βουλής του κράτους του Ισραήλ επισκέπτεται την Κύπρο”, ανέφερε ο κ. Νεοφύτου.

Πρόσθεσε ότι ” ανακοινώθηκε και επίσημα η δημιουργία Επιτροπής Φιλίας μεταξύ του Κοινοβουλίου του Ισραήλ και της Κύπρου”.

“Είναι μια σημαντική απόφαση που σηματοδοτεί την περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των δύο Κοινοβουλίων”, είπε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών.

Είπε ακόμη ότι “ήταν κοινή η θέση τόσο από πλευράς της κυπριακής Βουλής, όσο και από την πλευρά του Πρόεδρου της Κνεσέτ η σημαντικότητα των σχέσεων των δύο χωρών μας”. Μοιραζόμαστε, πρόσθεσε, “κοινές αξίες, σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, τις αρχές της δημοκρατίας, είμαστε από τις εξαιρέσεις στη γύρω περιοχή με λειτουργική δημοκρατία, με σεβασμό όλοι προς τα ανθρώπινα δικαιώματα των πολιτών”.
Τα επόμενα βήματα για την ενδιάμεση λύση, εξέτασε σύσκεψη υπό τον Πρόεδρο Αναστασιάδη

————————————————————————

Τα επόμενα βήματα στο θέμα της εισαγωγής φυσικού αερίου ως ενδιάμεσης λύσης, υπό το πρίσμα ότι η πρόταση της ρωσικής ITERA κρίνεται από τη ΔΕΦΑ και τη ΡΑΕΚ ως ασύμφορη, εξέτασε ευρεία σύσκεψη υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν τα μέλη της αρμόδιας Υπουργικής Επιτροπής, ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας, Τουρισμού και Ενέργειας, Γιώργος Λακκοτρύπης, η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ζέτα Αιμιλιανίδου και ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Νίκος Κουγιάλης, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εμπορίου Στέλιος Χειμώνας, η Πρόεδρος της ΔΕΦΑ Ελένη Βασιλειάδου, ο Πρόεδρος της ΡΑΕΚ Γιώργος Σιαμμάς και ο Γενικός Διευθυντής της ΑΗΚ, Στέλιος Στυλιανού.

“Η συζήτηση έγινε στο πλαίσιο της προσπάθειας και της επιθυμίας του Προέδρου, από την πρώτη ημέρα που ανέλαβε την Προεδρία του κράτους, για μείωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος, κάτι που θα κάνει και την οικονομία πιο ανταγωνιστική και θα δώσει ανάσες στα νοικοκυριά”, ανέφερε στις δηλώσεις του μετά το πέρας της σύσκεψης ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης, προσθέτοντας ότι στη σύσκεψη κατατέθηκε η άποψη της ΡΑΕΚ, που είναι ο σύμβουλος της Κυβέρνησης σε θέματα ενέργειας.

“Πρέπει να πω ότι σύμφωνα και με τις απόψεις της ΡΑΕΚ τόσο οι παραδοχές της ΑΗΚ όσο και το αποτέλεσμα της απόφασης της ΔΕΦΑ κρίνονται και τα δύο λογικά. Κατ` επέκταση, η ΔΕΦΑ μπορεί τώρα να προχωρήσει να λάβει τις αποφάσεις που η ίδια πιστεύει ότι θα είναι προς το συμφέρον του Οργανισμού και του δημοσίου συμφέροντος γενικότερα”.

Σε ερώτηση αν η πρόταση της εταιρείας ΙΤΕRA είναι ασύμφορη, ο κ. Λακκοτρύπης επανέλαβε πως “έχει επιβεβαιωθεί από την ανεξάρτητη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας ότι οι παραδοχές και το αποτέλεσμα είναι λογικά”.

Ερωτηθείς ποια είναι τα επόμενα βήματα στη διαδικασία, ο Υπουργός Ενέργειας είπε πως έχει κατατεθεί έγγραφο στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τα επόμενα βήματα.

Πρόσθεσε πως “κατ’ αρχάς θα πρέπει η ΔΕΦΑ να προχωρήσει με τις διαδικασίες της όπως θα αποφασίσει το ΔΣ και μετέπειτα θα δούμε, υπάρχουν διάφορες επιλογές ξανά για τη συνολική προσπάθεια της μείωσης του ηλεκτρικού ρεύματος”.

Ερωτηθείς αν οι διαδικασίες προνοούν έναρξη διαπραγματεύσεων με το δεύτερο προσφοροδότη, ο κ. Λακκοτρύπης περιορίστηκε να σημειώσει πως για τα θέματα αυτά θα αποφασίσει η ΔΕΦΑ.

Σε ερώτηση πώς προχωρά η Κυβέρνηση πολιτικά σε περίπτωση που δεν καρποφορήσει η διαδικασία ενώπιον της ΔΕΦΑ, ο κ. Λακκοτρύπης είπε πως “έχουμε ήδη ενώπιον μας άλλες επιλογές που θα δούμε αν αυτή η διαδικασία δεν καταλήγει, επαναλαμβάνω, σε ουσιαστική μείωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος, που ήταν ανέκαθεν η θέση μας”.

Ερωτηθείς αν σε αυτές τις επιλογές περιλαμβάνεται και η προμήθεια από το Ισραήλ, ο κ. Λακκοτρύπης είπε ότι υπάρχουν διάφορες επιλογές, χωρίς να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες λόγω της εν εξελίξει διαδικασίας.

“Ας την αφήσουμε να ολοκληρωθεί με τον ένα τρόπο ή τον άλλο. Ήδη λέγονται και γράφονται πολλά, έχουμε ανεξάρτητες απόψεις πλέον, έχουμε ξεκάθαρη θέση για το τι συμφέρει και το τι ενδεχομένως να μη συμφέρει και να αφήσουμε τη ΔΕΦΑ να ολοκληρώσει το έργο της”, κατέληξε.

Από την πλευρά της, η Πρόεδρος της ΔΕΦΑ Ελένη Βασιλειάδου είπε η όλη διαδικασία είναι σε εξέλιξη, προσθέτοντας όμως ότι “αυτό που έχουμε μπροστά μας είναι ασύμφορο”.

“Θα καλέσουμε και πάλιν το ΔΣ να εξετάσουμε πού ήμαστε σήμερα μετά από τις διαβουλεύσεις που είχαμε, τις ενημερώσεις που είχαμε για να πάρουμε αποφάσεις για τα μετέπειτα στάδια”, πρόσθεσε.

Στις δικές του δηλώσεις, ο Πρόεδρος της ΡΑΕΚ Γιώργος Σιαμμάς είπε πως η ΡΑΕΚ κατέθεσε στη σύσκεψη την ανεξάρτητη της γνώμη, αφού εξέτασε τα στοιχεία που της απέστειλε ο Υπουργός Ενέργειας.

“Και το συμπέρασμα της είναι ότι με βάση τα στοιχεία που είναι στη διάθεσή μας δεν οδηγείται ο τόπος σε κάποια ουσιαστική μείωση του κόστους ηλεκτρισμού,” κατέληξε.

Τέλος, ο Γενικός Διευθυντής της ΑΗΚ, Στέλιος Στυλιανού, ανέφερε ότι “η σημερινή σύσκεψη ήταν μια επιβεβαίωση της ορθότητας των δεδομένων και του τρόπου που εργάζεται ΑΗΚ όσο αφορά τον υπολογισμό του κόστους παραγωγής”.

Εξέφρασε τη χαρά του διότι η ΡΑΕΚ βεβαίωσε και τον Πρόεδρο και τους Υπουργούς ότι οι παραδοχές και ο τρόπος υπολογισμού του κόστους ήταν λογικές.

“Με αυτά τα δεδομένα πιστεύω ότι η ΑΗΚ δούλεψε επαγγελματικά σωστά για το συμφέρον του τόπου για να βρούμε την κατάλληλη και πιο σωστή λύση”, κατέληξε.
Ψήφιση των νομοσχεδίων για το Συνεργατισμό μέχρι την Πέμπτη

————————————–

Μέχρι την ερχόμενη Πέμπτη θα πρέπει να ψηφισθούν από τη Βουλή τα μνημονιακά νομοσχέδια που αφορούν το Συνεργατισμό, κυρίως λόγω των χρονοδιαγραμμάτων των κρατών-μελών που πρέπει να τα επικυρώσουν πριν από το επόμενο Γιούρογκρουπ, όπως εξήγησε ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής.

Ο Υπουργός ανέφερε ότι με τα νομοσχέδια αυτά υλοποιούνται οι αποφάσεις που στηρίζουν το Συνεργατισμό, τόσο όσον αφορά την ανακεφαλαιοποίηση που θα γίνει με κρατική στήριξη, αλλά και τις αλλαγές σε σχέση με την δομή, τη λειτουργία και την εποπτεία του Συνεργατισμού.

Σημειώνοντας ότι οι υπολογισμοί της PIMCO για το 1,5 δισ. ευρώ που χρειάζεται ο Συνεργατισμός, έλαβε υπόψη την υφιστάμενη δομή του Συνεργατισμού και όχι τις αλλαγές που θα διασφαλίσουν μια καλύτερη λειτουργία του σε όλα τα επίπεδα, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι κάτι τέτοιο απαντά και στο ερώτημα για το κατά πόσο το 1,5 δισ. ευρώ είναι επαρκές και κατά πόσο θα χρειαστούν επιπρόσθετα κεφάλαια.

Είπε επίσης ότι η Κυβέρνηση θα θέλει οι αλλαγές να αντιμετωπίζουν και να διορθώνουν τα υπαρκτά προβλήματα και όχι να αναιρούν το ρόλο του Συνεργατισμού.

Στην Επιτροπή εξετάστηκε ο νόμος με τον οποίο προτείνεται η δημιουργία Μονάδας Διαχείρισης της συμμετοχής της Κυβέρνησης στην ιδιοκτησιακή δομή των Συνεργατικών Πιστωτικών Ιδρυμάτων.

Ο Υπουργός ανέφερε ότι η βασική επιδίωξη της Μονάδας είναι η διασφάλιση των συμφερόντων του κράτους, μέσω μιας στενής, συνεχούς και επαγγελματικής παρακολούθησης της λειτουργίας του Συνεργατισμού χωρίς να αποτελεί επέμβαση στη συνήθη τραπεζική λειτουργία, αλλά στόχο έχει την εκπροσώπηση του κράτους ως μετόχου με όσα αυτή συνεπάγεται, κάτι που δεν έγινε στην περίπτωση της Λαϊκής.

Εξήγησε ότι θα είναι μια μικρή ευέλικτη ομάδα στην οποία θα μπορούν να αποσπαστούν στελέχη του ΥΠΟΙΚ, της ευρύτερης δημόσιας υπηρεσίας, της ΚΤΚ που θα έχουν αποκλειστική ευθύνη την παρακολούθηση του Συνεργατισμού. Θα εισηγούνται επίσης άτομα για στελέχωση του ΔΣ των Συνεργατικών. Εξήγησε, επίσης, ότι παρόλο που το κράτος θα ψηφίζει τα μέλη του ΔΣ θα πρέπει να υπάρξει και εποπτεία, αφού εντελώς διαφορετικός είναι ο ρόλος μιας ανάλογης μονάδα, από το ρόλο του ΔΣ και το ρόλο τον εποπτικό της ΚΤΚ.

Ο Πρόεδρος της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας Γιώργος Ιωσήφ, διερωτήθηκε ποιος θα υπερασπίζεται τα συμφέροντα του Συνεργατισμού, αν ο νόμος περί αναδιάρθρωσης προβλέπει ότι ο Υπουργός Οικονομικών θα διορίζει την πλειοψηφία του Διοικητικού Συμβουλίου της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας, και θα έχει και την εποπτεία.

Ο ΥΠΟΙΚ ανέφερε ότι μέσω του διορισμού μελών του ΔΣ της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας, το κράτος με πολύ καλές αξιοκρατικές επιλογές θα διασφαλίσει τα συμφέροντά του. Πρόσθεσε ότι στη βάση των προνοιών του νόμου που θα γίνει η ανακεφαλαιοποίηση, αυτά τα άτομα θα πρέπει να τύχουν της έγκρισης και της Επιτροπής Οικονομικών, αφού κριθούν και αξιολογηθούν από την ΚΤΚ, όπως όλα τα μέλη ΔΣ.

Πρόσθεσε ότι υπάρχουν διάφορα στάδια που μεγιστοποιούν τον έλεγχο της στελέχωσης του ΔΣ κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Είπε, επίσης, ότι έχει το δικαίωμα ο κατά 99% μέτοχος να αφήσει μια θέσει στο ΔΣ που δεν θα την πληρώσει, ωστόσο, δεν είναι πρόθεση της Κυβέρνησης να αφήσει αυτή την τεράστια επένδυση σε ένα ΔΣ που δεν θα έχει καθοριστικό ρόλο στην επιλογή του.

Εξηγώντας άλλα νομοσχέδια, ο Οικονομικός Διευθυντής στο Υπουργείο Οικονομικών Ανδρέας Τρόκκος, ανέφερε ότι σκοπός των νομοσχεδίων που άπτονται του Συνεργατισμού είναι η μεταφορά των αρμοδιοτήτων της εποπτείας στην ΚΤΚ και η εισαγωγή των απαραίτητων ρυθμίσεων ώστε να καταστεί δυνατή η ανακεφαλαιοποίηση του Συνεργατικού τομέα.

Διαφωνίες και ερωτήματα διατυπώθηκαν κατά τη συζήτηση στην Επιτροπή σε σχέση με το 1,5 δισ. ευρώ που θα συνεισφέρει το κράτος για την ανακεφαλαιοποίηση του συνεργατισμού, όπως για το ποσοστό συμμετοχής του κράτους στο συνεργατισμό που καθορίστηκε στο 99%.
Εκ μέρους της Κεντρικής Τράπεζας διατυπώθηκε η άποψη ότι η Κυβέρνηση κανονικά θα έπρεπε να έχει το 100% των μετοχών, αφού η μισή συνεισφορά πάει για κάλυψη αρνητικών αποθεματικών, ωστόσο μπήκε το 99% για δυνατότητα επαναγοράς των μετοχών.

Βουλευτές και εκπρόσωποι του Συνεργατισμού αμφισβήτησαν τις εκτιμήσεις της PIMCO περί 1,5 δισ. ευρώ για το Συνεργατισμό και υποστήριξαν πως οι ανάγκες είναι πολύ μικρότερες, ενώ διερωτήθηκαν ταυτόχρονα τι θα γίνει σε σχέση με τη συμμετοχή του κράτους, σε περίπτωση που αποδειχθεί ότι οι ανάγκες θα είναι μικρότερες.

Εκφράστηκε, επίσης, η θέση ότι δεν έγιναν οι υπολογισμοί με βάση τα διεθνή λογιστικά πρότυπα και το κράτος στηρίχθηκε μόνο στις εκτιμήσεις της PIMCO.

Ο Γενικός Διευθυντής της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας, Ερωτόκριτος Χλωρακιώτης διερωτήθηκε γιατί το κράτος δεν πήρε μετοχές β’ με τις οποίες δεν θα αποκτούσε ιδιοκτησιακό καθεστώς και γιατί πήρε μετοχές α’ με μη δυνατότητα επανάκτησης.

Στην Επιτροπή τέθηκε επίσης το πρόβλημα βιωσιμότητας της Ελεγκτικής Υπηρεσίας Συνεργατικών Ιδρυμάτων για την οποία δεν υπάρχει πρόβλεψη διασφάλισης των εργασιών της.

Ζητήθηκε από την υπηρεσία και τις συνδικαλιστικές οργανώσεις η μεταφορά των εργαζομένων σε άλλες υπηρεσίες και η κατοχύρωση του προσωπικού.

Ο Περί Μεταφοράς υπαλλήλων Υπηρεσίας Συνεργατικών Εταιρειών στην Υπηρεσία στην ΚΤΚ, προβλέπει τη διατήρηση της υφιστάμενης μισθοδοσίας και των όρων εργοδότησης των υπαλλήλων της ΚΤΚ.

Ο κ. Τρόκκος εξήγησε ότι ο στόχος μέσω προτεινόμενων διαφοροποιήσεων είναι να

γίνει δυνατή η μεταφορά των ταμείων καταθέσεων των Συνεργατικών κάτω από την ευθύνη της διαχειριστικής επιτροπής που ισχύει και για τις εμπορικές τράπεζες.

Οι καταθέσεις των ταμείων προνοίας, είπε, καλύπτονται πλέον για 100 χιλιάδες ευρώ ανά δικαιούχο, για όλα τα ταμεία που είναι γραμμένα κάτω από τον έφορο εταιρειών.

Με άλλο νομοσχέδιο δύναται το Υπουργικό Συμβούλιο να διαφοροποιήσει τους όρους που διέπουν τα μέσα κεφαλαίου κατόπιν σχετικής εισήγησης της ΚΤΚ. Επίσης, σε περίπτωση που χρειαστεί κρατική ενίσχυση το ίδρυμα θα πρέπει πρωτίστως να χρησιμοποιήσει τους πόρους των μετόχων, ιδίων κεφαλαίων και αξιόγραφων. Υπάρχει, επίσης, δυνατότητα εξαίρεσης σε εξειδικευμένες περιπτώσεις, όταν η κρατική ενίσχυση είναι μικρή σε σχέση με το ποσό, τις συνολικές κεφαλαιακές ανάγκες και σε περίπτωση που διακυβεύεται η χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

Υπάρχει, επίσης, η δυνατότατα όταν ένας οργανισμός παρουσιάζει έλλειμμα, αφού λάβει τη γνώμη της Εποπτικής Αρχής και του Υπουργού, μπορεί να ξεκινήσει την ενίσχυση των ιδίων κεφαλαίων, με τη διαφοροποίηση των όρων εθελοντικά.

Υπάρχουν επίσης ειδικές ρυθμίσεις για σκοπούς ανακεφαλαιοποίησης της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας και των ΣΠΙ μέσω της διοχέτευσης κεφαλαίων στη Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα.
Oριστικά στην Ελλάδα εκδίδεται ο Ντ. Μιχαηλίδης, αποφάσισε το Ανώτατο Δικαστήριο

——————————————-

Το Ανώτατο Δικαστήριο με ομόφωνη απόφαση του απέρριψε την έφεση που καταχώρησαν οι δικηγόροι του πρώην Υπουργού Εσωτερικών Ντίνου Μιχαηλίδη, στην απόφαση του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λεμεσού για έκδοση του κ. Μιχαηλίδη στην Ελλάδα, βάσει Ευρωπαϊκού Εντάλματος Σύλληψης, για να δικαστεί ως κατηγορούμενος στην υπόθεση Τσοχατζόπουλου.

Το Δικαστήριο απέρριψε και τους επτά λόγους έφεσης τους οποίους είχαν επικαλεστεί οι δικηγόροι του πρώην Υπουργού Εσωτερικών προκειμένου να πείσουν ότι η πρωτόδικη απόφαση του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λεμεσού ήταν λανθασμένη.

Σύμφωνα με την απόφαση, ο Ντίνος Μιχαηλίδης θα πρέπει να εκδοθεί στην Ελλάδα το αργότερο εντός 10 ημερών από την απόφαση, ενώ μέχρι την έκδοση του θα παραμείνει υπό κράτηση.

Διαβάζοντας την μακροσκελή απόφαση, ο Πρόεδρος του Δικαστηρίου Στέλιος Ναθαναήλ είπε ότι «ουδείς λόγος έφεσης ευσταθεί. Η έφεση συνεπώς απορρίπτεται».

Σημείωσε ότι «η πρωτόδικη απόφαση επικυρώνεται και διατάσσεται όπως ακολουθηθούν οι πρόνοιες του άρθρου 29 (1) του Νόμου το αργότερο εντός 10 ημερών».

«Ο Εφεσείων στο μεταξύ να παραμείνει υπό κράτηση. Ο αρμόδιος Πρωτοκολλητής να κοινοποιήσει την παρούσα απόφαση στις αρμόδιες αρχές της Ελληνικής Δημοκρατίας», συμπλήρωσε.

Ο Πρόεδρος του Δικαστηρίου αναφέρθηκε εκτενώς στους λόγους για τους οποίους καταχωρήθηκε η έφεση και ακολούθως παρουσίασε το σκεπτικό απόρριψης τους.

Όπως είπε, οι δύο πρώτοι λόγοι της έφεσης αφορούσαν «στην καταστρατήγηση του βασικού δικαιώματος του Εφεσείοντος να τύχει κατ’ ουσίαν δίκαιης μεταχείρισης λόγω του καταιγισμού δημοσιευμάτων και δηλώσεων που ακολούθησαν την κατάθεση στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λεμεσού του πρώτου εντάλματος εναντίον του Εφεσείοντος».

Αναφερόμενος αρχικά στη δημοσιογραφική κάλυψη που έτυχε η υπόθεση, είπε ότι η κάλυψη αυτή  «στα πλαίσια  και της ελευθερίας του Τύπου, δεν μπορεί αντικειμενικά να λεχθεί ότι υπερέβη το μέτρο, έστω και αν ορισμένα δημοσιεύματα, διαπνέονται και από πολιτική ή κομματική χροιά, ανάλογα με την εφημερίδα».

Το Ανώτατο χαρακτήρισε ως ορθή τη θέση του Πρωτόδικου Δικαστηρίου ότι «τα δημοσιεύματα αυτά δεν παρενέβαιναν στο έργο του Δικαστηρίου».

Όσον αφορά τις δηλώσεις αξιωματούχων είτε δια ζώσης, είτε δια ανακοινώσεων πολιτικών κομμάτων, ο Πρόεδρος του Δικαστηρίου είπε ότι «το Ανώτατο Δικαστήριο έχει κατ’ επανάληψη στιγματίσει την αχρείαστη δημοσιότητα κατά τη διάρκεια εκκρεμοδικίας ή εν αναμονή της παραπομπής υπόπτου ενώπιον της Δικαιοσύνης».

«Οι αχρείαστες και εν πολλοίς υπερβολικές δηλώσεις κρατικών και άλλων αξιωματούχων σ’ ό,τι αφορά, γενικότερα, τα δικαστικά δρώμενα και η συνεχής επεμβατική δημοσιογραφία, καθοδηγώντας, ή, ακόμη και δημιουργώντας, στις πλείστες όσες περιπτώσεις, το λεγόμενο περί δικαίου κοινό αίσθημα, δεν περιποιεί τιμή σε κανένα», πρόσθεσε.

Σημείωσε, ωστόσο, ότι «δεν διαπιστώνεται λόγος επέμβασης στην πρωτόδικη κρίση. Το Δικαστήριο συζήτησε επί ορθής νομικής και πραγματική βάσης τα όσα τέθηκαν επί του θέματος ενώπιον του και ορθά αναφέρθηκε στη διαχρονική νομολογία, ότι η δίκη δεν καταργείται λόγω δυσμενών δημοσιευμάτων, όσο έντονα και να είναι, ούτε και εξισούνται άνευ ετέρου με μη δίκαιη δική».

Σε σχέση με τους άλλους λόγους έφεσης που αφορούν στα της τροποποίησης του Συντάγματος κατά τρόπο που επεμβαίνουν στη δικαστική δικαιοδοσία, το Ανώτατο έκρινε τις θέσεις που εξέφρασαν οι δικηγόροι του κ. Μιχαηλίδη ως «αβάσιμες  και στερούνται πειστικότητας».

«Απόφαση σταθμός» η απόφαση του Ανωτάτου για τον Ντ.Μιχαηλίδη, λέει ο Υπουργός Δικαιοσύνης

——————————–

«Απόφαση-σταθμό» χαρακτήρισε ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Ιωνάς Νικολάου την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, για απόρριψη της έφεσης του πρώην Υπουργού Ντίνου Μιχαηλίδη αναφορικά με την έκδοσή του στην Ελλάδα.

Συνέδεσε την απόφαση με μελλοντικές ενέργειες, για έκδοση Ελλήνων πολιτών στην Κύπρο, σε σχέση με την κατάσταση στην οποία περιήλθαν οι κυπριακές τράπεζες και είπε ότι η Λευκωσία θα αναμένει αντίστοιχη ανταπόκριση από την Αθήνα.

Ερωτηθείς σχετικά ο Υπουργός, είπε ότι το αίτημα για έκδοση του Ντίνου Μιχαηλίδη στις ελληνικές αρχές θα εκτελεστεί εντός των χρονικών πλαισίων που ρυθμίζονται από τις πρόνοιες για την εκτέλεση των ευρωπαϊκών ενταλμάτων. Είπε ότι αναμένεται η υποβολή του σχετικού αιτήματος και πρόσθεσε ότι  θα «ακολουθηθεί η διαδικασία, όπως αυτή προνοείται».

Παράλληλα, τη χαρακτήρισε «απόφαση-σταθμό», καθώς όπως είπε, η εκτέλεση της δίνει τη δυνατότητα στην Κυπριακή Δημοκρατία να επιζητεί με τη σειρά της, την εκτέλεση ενταλμάτων για υποθέσεις που αφορούν ευρωπαίους πολίτες και οι οποίες θα εκδικαστούν στην Κύπρο.

«Τέτοιες υποθέσεις θα υπάρξουν στο σύντομο μέλλον», συνέχισε ο Υπουργός Δικαιοσύνης, τις οποίες συνέδεσε με την κατάσταση στην οποία περιήλθα οι κυπριακές τράπεζες.

«Υπάρχουν και ζητήματα τα οποία έχουν εκτελεστεί ή έχουν συμβεί και στην Ελλάδα και στα οποία μετείχαν και έλληνες πολίτες» ανέφερε συγκεκριμένα ο κ. Νικολάου και πρόσθεσε ότι όταν θα είναι έτοιμη η Κύπρος, θα αναμένει να υπάρξει αντίστοιχη ανταπόκριση από την Ελλάδα.

Αποσύρθηκε η αίτηση Αρχιεπισκοπής και άλλων για τη ψήφο της διαχειρίστριας της πρώην Λαϊκής

—————————————–

Αποσύρθηκε το αίτημα έκδοσης προσωρινού διατάγματος απαγόρευσης δικαιώματος ψήφου της διαχειρίστριας της πρώην Λαϊκής, που εκπροσωπεί το 18,1% των μετοχών της Τράπεζας Κύπρου, λόγω της αλλαγής της σύνθεσης της Αρχής Εξυγίανσης, σύμφωνα με δηλώσεις στο ΚΥΠΕ αρμόδιας νομικής πηγής.

Ερωτηθείς να αναφέρει αν ευσταθούν οι πληροφορίες ότι οι ενάγοντες, δηλαδή η Αρχιεπισκοπή και τα πέντε φυσικά και νομικά πρόσωπα, τα οποία κατέθεσαν στις 29 Αυγούστου, αίτηση στο Επαρχιακό Δικαστήριο για έκδοση προσωρινού διατάγματος απαγόρευσης δικαιώματος ψήφου της διαχειρίστριας της πρώην Λαϊκής, που εκπροσωπεί το 18,1% των μετοχών της Τράπεζας Κύπρου, έχουν αποσύρει την αίτηση τους αυτή, η ίδια πηγή απάντησε καταφατικά λέγοντας ότι η απόσυρση έγινε «λόγω της αλλαγής της σύνθεσης της Αρχής Εξυγίανσης με το νέο νόμο».

Σε ερώτηση ποια είναι τα περαιτέρω βήματα, η ίδια πηγή ανέφερε ότι «μελετούμε την κατάσταση και περιμένουμε να δούμε ποια θα είναι η αντίδραση της νέας Αρχής Εξυγίανσης».

 

Φωτίου: Στόχος η αξιοκρατία και η εξύψωση του ηθικού στην ΕΦ

——————————-

Το Υπουργείο Άμυνας προχωρεί με εντατικούς ρυθμούς, στον εκσυγχρονισμό νομοθεσιών και κειμένων προκειμένου να προωθήσει την αξιοκρατία αλλά και να εξυψώσει το ηθικό των ανθρώπων, οι οποίοι έταξαν τη ζωή τους στον βωμό του εθνικού συμφέροντος, ανέφερε ο Υπουργός Άμυνας Φώτης Φωτίου στην Τελετή Διαβεβαίωσης των Επιτυχόντων Νέων Σπουδαστών στις Στρατιωτικές Παραγωγικές Σχολές της Ελλάδας.

«Το προσωπικό, είναι το πολυτιμότερο συστατικό στοιχείο της Εθνικής Φρουράς και γι’ αυτό, πρέπει να στηρίζεται από την Πολιτεία», ανέφερε, προσθέτοντας ότι τα στελέχη της, αποτελούν τη βάση, πάνω στην οποία κτίζεται το οικοδόμημα των Ενόπλων Δυνάμεων.

«Δεδομένου ότι το κυπριακό πρόβλημα εισβολής και κατοχής, παραμένει άλυτο και η παρουσία των τουρκικών στρατευμάτων συνεχίζεται, είναι επιβεβλημένη η ύπαρξη, η ενίσχυση και η αναβάθμιση της άμυνάς μας. Η Εθνική Φρουρά σήμερα, αποτελεί ακριβώς, εργαλείο αποτροπής και μέσο κατοχύρωσης της ασφάλειας της Κυπριακής Δημοκρατίας», είπε ο κ. Φωτίου.

Απευθυνόμενος στους σπουδαστές, ο κ. Φωτίου τους διαβεβαίωσε ότι όσα χρόνια και αν περάσουν, όσα πολλά κι αν πετύχουν στη ζωή τους από δω και πέρα, θα θυμόνται πάντοτε αυτή τη στιγμή ως κάτι ιδιαίτερα τιμητικό, κάτι ξεχωριστό. Συνεχάρη τους ίδιους όσο και τους γονείς τους για τους κόπους και τις προσπάθειές τους.
«Το επάγγελμα του Στρατιωτικού, είμαι βέβαιος ότι θα σας δημιουργήσει ένα υπέροχο συναίσθημα. Την ύψιστη ηθική ικανοποίηση, την οποία αισθάνονται μόνο όσοι προσφέρουν αυτοπροαιρέτως τις υπηρεσίες τους προς την πατρίδα. Η φοίτησή σας στις Στρατιωτικές Παραγωγικές Σχολές της Ελλάδας, θα είναι σταθμός στη ζωή σας. Ορόσημο για τη σταδιοδρομία και την επαγγελματική σας καταξίωση», συνέχισε.
Σε εφαρμογή τέθηκε το νέο ωράριο στη δημόσια υπηρεσία

——————————-

Τέθηκε από την Δευτέρα σε εφαρμογή το νέο ωράριο στη δημόσια υπηρεσία, στο πλαίσιο των μεταρρυθμιστικών μέτρων που πρέπει να εφαρμόσουν οι κυπριακές Αρχές στον τομέα αυτό, βάσει του Μνημονίου Συναντίληψης που υπεγράφη με την Τρόικα.

Ο χρόνος έναρξης του ωραρίου στη δημόσια υπηρεσία μετακινείται κατά μισή ώρα (από τις 7:30 στις 8:00), με επέκταση της ελαστικής περιόδου από μισή σε μια ώρα.

Ως εκ τούτου, οι δημόσιοι υπάλληλοι μπορούν να επιλέξουν μεταξύ των ωραρίων 8.00- 15.30 ή 9.00-16.30.

Οδηγίες που δόθηκαν την περασμένη Παρασκευή από το Υπουργείο Οικονομικών για επέκταση του νέου ωραρίου και στο ωρομίσθιο προσωπικό της δημόσιας υπηρεσίας, προκάλεσαν την αντίδραση των συνδικαλιστικών οργανώσεων ΟΕΚΔΥ ΣΕΚ, ΠΑΣΥΕΚ ΠΕΟ και ΔΕΕ ΚΔΟΚΩ-ΔΕΟΚ.

Σε κοινή ανακοίνωσή τους οι οργανώσεις ΟΕΚΔΥ ΣΕΚ, ΠΑΣΥΕΚ ΠΕΟ ανέφεραν ότι «οι ωρομίσθιοι υπάλληλοι της δημόσιας υπηρεσίας δεν μπορούν να αποδεχθούν το μονομερές ωράριο που απαιτεί να εφαρμόσει το Υπουργείο Οικονομικών, αφού αυτό βρίσκεται έξω από κάθε πλαίσιο λογικής, δεν καλύπτεται από την νομοθεσία, παραβιάζει τον κοινωνικό διάλογο και τα εργασιακά θέσμια και τους Κανονισμούς Απασχόλησης του Ωρομίσθιου Κυβερνητικού Προσωπικού, παραβιάζει σωρεία νομοθεσιών και αρχών για την υποχρέωση του εργοδότη για ασφαλείς και υγιεινές συνθήκες εργασίας».
Χατζηπέτρου: Η Κυβέρνηση έπρεπε να αποδεχτεί την έκθεση του μικτού κλιμακίου για το ωράριο

———————————

Η Κυβέρνηση θα έπρεπε να κάνει δεκτή την έκθεση του μικτού κλιμακίου που ορίστηκε από τη Μεικτή Επιτροπή Προσωπικού, για το θέμα του ωραρίου, ανέφερε σε σχόλιό του στο ΚΥΠΕ ο ΓΓ της ΠΑΣΥΔΥ Γλαύκος Χατζηπέτρου, με αφορμή την εφαρμογή από σήμερα του νέου ωραρίου στη δημόσια υπηρεσία, βάσει του οποίου οι δημόσιοι υπάλληλοι μπορούν να  προσέρχονται στην εργασία τους από τις 8.00 μέχρι τις 15.30 ή από τις 9.00 μέχρι τις 16.30.

Ο κ. Χατζηπέτρου εξήγησε ότι η ΠΑΣΥΔΥ είχε αποδεχτεί αρχικά τη δοκιμαστική εφαρμογή του ωραρίου 7.30/8.30 –  15.00/16.00, για να πάρει αποφάσεις στη συνέχεια.

Όπως ανέφερε, το θέμα οδηγήθηκε στη Μεικτή Επιτροπή Προσωπικού της οποίας προεδρεύει ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών και στην οποία η επίσημη πλευρά εκπροσωπείται από τον Διευθυντή του Τμήματος Δημόσιας Διοίκησης και Προσωπικού και ορίστηκε μαζί με την εργατική πλευρά ένα μικτό κλιμάκιο, με σκοπό να εξετάσει τις ιδιαιτερότητες του κάθε Υπουργείου.

Σύμφωνα με τον κ. Χατζηπέτρου, το μικτό κλιμάκιο κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το ωράριο που εφαρμόστηκε το πρώτο εξάμηνο ήταν πιο λειτουργικό και επίσης επιτυγχάνονται οι στόχοι που θέτει η Τρόικα.

«Για μας ήταν έκπληξη ότι ο Υπουργός το απέρριψε διότι το είδαμε με τους δικούς του και ιδιαίτερα με τον ΓΔ του Υπουργείου Οικονομικών», ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο ΓΓ της ΠΑΣΥΔΥ.

«Κάναμε ένα διάβημα και ζητήσαμε να το ξαναδούμε και πιστεύω ότι αν κάτσουμε σοβαρά και υπεύθυνα μπορούμε να βρούμε λύση», ανέφερε, σημειώνοντας ότι «υπάρχουν και πολλές άλλες ιδιαιτερότητες (…), αλλά προπάντων οι ανάγκες της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η δημόσια υπηρεσία είναι για να εξυπηρετεί τον Κύπριο πολίτη», είπε.

«Νομίζω υπάρχουν περιθώρια με καλή διάθεση να βρούμε λύση», κατέληξε.

Κατακόρυφη αύξηση πρόωρων αφυπηρετήσεων αναφέρει η ΕΔΥ στην έκθεσή της για το 2012

—————————————————

Κατακόρυφη αύξηση των πρόωρων αφυπηρετήσεων από 344 το 2011 σε 734 το 2012, ενώ δεν αποκλείεται να υπερβούν και τις 1000 το 2013, καταγράφεται στην ετήσια έκθεση της Επιτροπής Δημόσιας Υπηρεσίας για το έτος 2012, που παρέδωσαν ο Πρόεδρος και τα Μέλη της ΕΔΥ στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.

Σε δηλώσεις του μετά το τέλος της συνάντησης, ο Πρόεδρος της ΕΔΥ Παύλος Παπαγεωργίου ανέφερε ότι κατά το 2012 η ΕΔΥ διεκπεραίωσε ουσιαστική δουλειά παρά το γεγονός της θέσπισης της νομοθεσίας για παγοποίηση της πλήρωσης θέσεων πρώτου διορισμού στο δημόσιο.

Ο κ. Παπαγεωργίου εξήγησε ότι κατά το 2012 υπήρξε πλήρωση 23 θέσεων πρώτου διορισμού στη Δημόσια Υπηρεσία, οι οποίες είχαν προκηρυχτεί πριν από την παγοποίηση διορισμών.

Ανέφερε παράλληλα πως κατά το 2012 υπήρξαν 1162 προαγωγές αλλά και κατακόρυφη αύξηση κατά 75% των πρόωρων αφυπηρετήσεων, οι οποίες από οι οποίες από 344 που ήταν το 2011 ανήλθαν σε 734 το 2012, ενώ για ενδέχεται να υπερβούν και τις 1000 με δεδομένο ότι μέχρι αυτή τη στιγμή ανέρχονται στις 730.

Μάλιστα, ο Πρόεδρος της ΕΔΥ υπέδειξε ότι το πρόβλημα με τις πρόωρες αφυπηρετήσεις είναι ότι «δεν φεύγουν υπάλληλοι που περισσεύουν από εκεί που μπορούν να φύγουν», αλλά «ικανά καταξιωμένα στελέχη που έχουν ακόμα 2, 3, 4,5 χρόνια για να αφυπηρετήσουν», με αποτέλεσμα να δημιουργούνται κενά στα Τμήματα τους και προβλήματα στη λειτουργία της Δημόσιας Υπηρεσίας.

Πρόσθεσε ακολούθως ότι ένας άλλος τομέας με τον οποίο ασχολήθηκε η ΕΔΥ αφορά τις πειθαρχικές υποθέσεις οι οποίες, όπως εξήγησε, αυξάνονται συνέχεια, και οι οποίες ανήλθαν στις 14 το 2012. Όπως εξήγησε, αυτός ο τομέας έχει σημαντικό όγκο εργασίας δεδομένου του ότι γίνεται πολλή δουλειά για την κάθε πειθαρχική υπόθεση.
Διάλογο με Πρόεδρο Αναστασιάδη αναμένει ο Στ. Κιττής

——————————–

Δεν έχει οποιαδήποτε βάση δημοσίευμα που αναφέρεται σε παραίτησή του, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΔΣ της Cyta Στάθη Κιττή, ο οποίος σε δηλώσεις του στη Βουλή ανέφερε ότι αναμένει να οριστεί συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη έτσι ώστε να μπορέσει να υπάρξει διάλογος προς όφελος του ημικρατικού οργανισμού.

“Δεν έχει οποιαδήποτε βάση αυτό το δημοσίευμα”, ανέφερε ο κ. Κιττής κληθείς να σχολιάσει δημοσίευμα για παραίτησή του.

“Εκείνο που υπάρχει”, διευκρίνισε, “είναι αυτό που έχω δηλώσει πριν από λίγες μέρες σε τηλεοπτικούς σταθμούς, έχω ήδη επικοινωνήσει με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και αναμένω να ορίσει κάποια συνάντηση μέσα από την οποία θα δώσω κάποια στοιχεία που αφορούν τον οργανισμό, θα ακούσω και τις απόψεις του Προέδρου”, προσθέτοντας ότι “στόχος θα είναι να γίνει ένας διάλογος ώστε η οποιαδήποτε μετεξέλιξη και μετάβαση του οργανισμού σε νέα συμβούλια – εφόσον φαίνεται ότι είναι η επιθυμία – να γίνει μέσα από έναν ομαλό διάλογο που θα ωφελήσει τόσο τον οργανισμό, όσο και την πολιτεία”.

Ερωτηθείς αν επιζητεί να δοθούν κάποιες εξηγήσεις μέσα από τη συνάντηση του με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ο Πρόεδρος της Cyta ανέφερε ότι “μέσα από όλα αυτά που έχουν γίνει ο Οργανισμός έχει ήδη πληγεί πιστεύω σε μεγάλο βαθμό και αυτό πιστεύω ότι ενδιαφέρει όχι μόνο εμάς σαν Διοικητικό Συμβούλιο αλλά, κυρίως, την πολιτεία”.

Γι αυτό το λόγο, πρόσθεσε, “πιστεύω ότι θα πρέπει ν’ ακούσουν και τις δικές μας απόψεις”. Μέχρι τώρα, είπε, “δεν έχουμε κληθεί για ν’ ακουστούν οι θέσεις μας και οι απόψεις μας από το Υπουργικό Συμβούλιο, που διορίζει και προς το οποίο λογοδοτούμε”. Πιστεύω, συμπλήρωσε, ότι “ένας τέτοιος διάλογος θα είναι, όπως έχω πει, προς όφελος και του οργανισμού αλλά και των δεδομένων πραγμάτων”.

Ο κ. Κιττής συνέχισε λέγοντας ότι “έχω ήδη αναφέρει ότι κανένας δεν μένει για πάντα στα δημόσια πράγματα”. “Αυτό θα ακολουθήσει κάποια ώρα για όλους και ασφαλώς δεν μπορώ να αποτελέσω κι εγώ εξαίρεση”, είπε.

 

Χωρίς επικύρωση τα πρακτικά σημαντικών συνεδριών Επιτροπών του Ταμείου Συντάξεων της ΑΤΗΚ

————————————

Ούτε και χθες δεν κατέστη δυνατό για την τριμελή Ερευνητική Επιτροπή διερεύνησης καταγγελιών σχετικά με απαλλοτριώσεις και αγοραπωλησίες τουρκοκυπριακών περιουσιών στη Δρομολαξιά να εντοπίσει στα αρχεία της Αρχής Τηλεπικοινωνιών Κύπρου (ΑΤΗΚ) και του Ταμείου Συντάξεων των υπαλλήλων της την επιστολή με τις επιπλέον απαιτήσεις της εταιρείας Wadnic Trading Ltd, επιστολή που οδήγησε στη σύναψη 2ης συμφωνίας για το έργο ΑΕΡΟ στην περιοχή αεροδρομίου Λάρνακας, ενώ τα πρακτικά των εφετινών συνεδριών Διαχειριστών του Ταμείου από τον περασμένο Μάρτιο δεν έχουν επικυρωθεί από τους Διαχειριστές.

Σε κατάθεσή του ενώπιον της Επιτροπής, που αποτελείται από την πρώην Ανώτερη Δικηγόρο στη Νομική Υπηρεσία, Ελεωνόρα Νικολαΐδου (Πρόεδρο) και τα Μέλη Θάσο Νεοκλέους (πρώην Διευθυντή Τεχνικού Ελέγχου στην Ελεγκτική Υπηρεσία) και Στάλω Αριστείδου (Εκτελεστικό Μηχανικό Α΄ Τάξης στο Τμήμα Δημοσίων Έργων), ο Πέτρος Χατζηαντωνίου, Γραμματέας και Διευθυντής Διοικητικών Υπηρεσιών της ΑΤΗΚ και τέως Γραμματέας του Ταμείου Συντάξεων, δήλωσε ενόρκως ότι προέβη σε συγκεκριμένες ενέργειες τόσο προς τον Διαχειριστή του έργου Χριστόφορο Γιαννακού, όσο και προς τη Μαρία Δάμαλου – Χατζηγεωργίου, Διευθύντρια Χρηματοοικονομικής Διαχείρισης στην ΑΤΗΚ και Μέλους της Συμβουλευτικής Επιτροπής του Ταμείου του οποίου ήταν και Γραμματέας, αλλά και στο Χριστόφορο Γιαννακού, υπεύθυνο για τη τεχνική διαχείριση του έργου, χωρίς αποτέλεσμα.

Όλοι δήλωσαν πως δεν είδαν ούτε παρέλαβαν τέτοια επιστολή, είπε ο κ. Χατζηαντωνίου, προσθέτοντας πως ούτε στη σχετική εισήγηση – έκθεση, που υπέβαλε το Μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής Χαράλαμπος Τσουρής, υπήρχε συνημμένη η επιστολή αυτή.

Στη σχεδόν 5ωρη συνεδρία της Ερευνητικής Επιτροπής, ο κ. Χατζηαντωνίου κατέθεσε δέκα συνολικώς χαρτοκιβώτια με φακέλους με συμπληρωματικά πρακτικά συνεδριών της Διαχειριστικής Επιτροπής του Ταμείου Συντάξεων, πρακτικά της Συμβουλευτικής Επιτροπής του Ταμείου, φακέλους πληρωμών, το φάκελο της τεχνικής διαχείρισης του έργου ΑΕΡΟ, δικούς του φακέλους εργασίας, φακέλους της Νομικής Υπηρεσίας για αγωγές που έχουν άμεση ή έμμεση σχέση με το έργο, φάκελο με αλληλογραφία και πίνακα άλλων επενδύσεων του Ταμείου, ενώ τη δική της κατάθεση κλήθηκε και έδωσε ενόρκως και η κ. Δάμαλου – Χατζηγεωργίου.

Όπως ανέφερε στην κατάθεσή της και απαντώντας σε σωρεία ερωτήσεων, η κ. Δάμαλου – Χατζηγεωργίου είπε ότι είναι Διευθύντρια Χρηματοοικονομικής Διαχείρισης στην ΑΤΗΚ και συμμετέχει σε αρκετές Επιτροπές λόγω της ιδιότητάς της αυτής στον οργανισμό, όπως και στη Συμβουλευτική Επιτροπή του Ταμείου όπου διορίσθηκε ως Μέλος και ήταν Γραμματέας μέχρι το Σεπτέμβριο του 2012, οπόταν και αντικαταστάθηκε.

Η κ. Δάμαλου – Χατζηγεωργίου, απαντώντας και σε ερωτήσεις της Ερευνητικής Επιτροπής, ανέλυσε εν συντομία τη δομή του Ταμείου Συντάξεων και τον τρόπο λειτουργίας των διαφόρων Επιτροπών καθώς και τη σύνθεσή τους, λέγοντας, μεταξύ άλλων, ότι το Ταμείο είναι πλήρως χρηματοδοτούμενο με καθαρό ενεργητικό κατά τη 31η Δεκεμβρίου 2012 περίπου 745 εκατομμύρια ευρώ.

Αναφερόμενη στην τήρηση πρακτικών της Συμβουλευτικής Επιτροπής, η κ. Δάμαλου – Χατζηγεωργίου είπε ότι όλα τα πρακτικά που αφορούν το έργο ΑΕΡΟ έχουν επικυρωθεί και έχουν κατατεθεί στην Επιτροπή, πλην τα των συνεδριών της περιόδου Οκτωβρίου 2011 – Ιουνίου 2012 (ένδεκα συνολικώς συνεδριών) τα οποία μέχρι σήμερα δεν έχουν επικυρωθεί παρά τις πολλές υπενθυμίσεις και τα σχετικά μηνύματα που απέστειλε στα Μέλη της Συμβουλευτικής Επιτροπής.

Για το έργο ΑΕΡΟ, η κ. Δάμαλου – Χατζηγεωργίου είπε ότι η δική της εμπλοκή αφορούσε τη συμμετοχή της στις συνεδρίες της Συμβουλευτικής Επιτροπής ως Μέλους, την ετοιμασία των πρακτικών και την ετοιμασία εκθέσεων στα αρχικά στάδια της μελέτης του έργου και την υλοποίηση του συμβολαίου για τη διενέργεια πληρωμών.

Κατά τη συνεδρία της 10ης Φεβρουαρίου 2010, είπε η κ. Δάμαλου – Χατζηγεωργίου, ο Πρόεδρος (Στάθης Κιττής) ενημέρωσε την Επιτροπή ότι σε συνάντηση με την εταιρεία Glarisano Enterprises Ltd προτάθηκε από τη εταιρεία συνεργασία, με τη μορφή κοινοπραξίας, για χρηματοδότηση του έργου από το Ταμείο ή και άλλη μορφή και αποφασίσθηκε όπως συσταθεί ομάδα από τους κυρίους Κιττή, Γεωργιάδη και Κουφάρη για διερεύνηση της πρότασης και για να ζητηθεί επιχειρησιακό σχέδιο.

Η πρόταση υποβλήθηκε από την Glarisano Enterprises Ltd με επιστολή της στις 11 Μαρτίου 2010 και αφορούσε τη χρηματοδότηση του έργου, είπε η κ. Δάμαλου – Χατζηγεωργίου, η οποία παρουσίασε στην Ερευνητική Επιτροπή όλες τις ενέργειες που έγιναν για μελέτη αυτής της πρότασης, η οποία ωστόσο, όπως είπε, ενώ ετέθη προς εξέταση με όλα τα σχετικά έγγραφα για τις 14 Ιουνίου 2010, δεν συζητήθηκε διότι η συνεδρία ακυρώθηκε και πραγματοποιήθηκε τελικώς στις 6 Αυγούστου 2010, ενώ με επιστολή της εταιρείας από τις 22 Ιουλίου 2010 αποσυρόταν  η αρχική πρόταση για χρηματοδότηση.

Αντί για χρηματοδότηση του έργου, συνέχισε η κ. Δάμαλου – Χατζηγεωργίου, η εταιρεία πρότεινε την πώληση μέρους του έργου και συγκεκριμένα τέσσερεις μονάδες των 1.660 τετραγωνικών μέτρων εκάστη με συνολική τιμή 19.920.000 ευρώ.

 

Σταύρωμα κονδυλίων Cyta ζητά το ΥΠΟΙΚ, δεν έχει ένσταση το ΔΣ

——————————————————–

Νομοσχέδιο με το οποίο ζητείται το σταύρωμα σειράς κονδυλίων που αφορούν τη Cyta συζήτησε η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών όπως δήλωσε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νικόλας Παπαδόπουλος μετά τη συνεδρία, ο οποίος ανέφερε ακόμη ότι η διοίκηση του οργανισμού δεν έφερε ένσταση φτάνει να μην επηρεάζεται η εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού.

Το Υπουργείο Οικονομικών μας έχει παρουσιάσει νομοσχέδιο με το οποίο επιζητείται η δέσμευση σειράς κονδυλίων, τα οποία το Υπουργείο Οικονομικών θα ήθελε να επανεξετάσει, έστω και στον περιορισμένο χρόνο που παραμένει ως το τέλος του χρόνου, στην προσπάθεια ενός καλύτερου ελέγχου της αξιοποίησης των κονδυλίων του συγκεκριμένου οργανισμού, ανέφερε στις δηλώσεις του ο κ. Παπαδόπουλος.

Πρόσθεσε ότι “η διοίκηση της εταιρείας μας έχει αναφέρει ότι καμία ένσταση δεν έχει στην σταύρωση των συγκεκριμένων κονδυλίων νοουμένου ότι δεν θα επηρεαστεί η εύρυθμη λειτουργία του Οργανισμού, δηλαδή δεν θα υπάρξει επιπρόσθετη καθυστέρηση σε ό,τι αφορά την έγκριση αξιοποίησης των κονδυλίων από πλευράς του Υπουργείου Οικονομικών”.

 

Την πλήρωση κενών θέσεων Δικαστών ζήτησε ο Υπ. Δικαιοσύνης από Βουλή

—————————————————-

Την πλήρωση έξι θέσεων Επαρχιακών Δικαστών, δύο Ανώτερων Επαρχιακών Δικαστών και δύο Προέδρων Επαρχιακού Δικαστηρίου, ζήτησε ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, ο οποίος σε δηλώσεις του  στη Βουλή ανέφερε ότι στα Επαρχιακά Δικαστήρια εκδικάζονται υποθέσεις που καταχωρήθηκαν το 2005 με 2006, ενώ στο Ανώτατο εφέσεις που καταχωρήθηκαν το 2009.

Στο θέμα αναφέρθηκε και ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών Νικόλας Παπαδόπουλος, ο οποίος χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι η Βουλή έλαβε τη διαβεβαίωση του Προέδρου του Ανωτάτου Δικαστηρίου Δημήτριου Χατζηχαμπή ότι όλοι ανεξαιρέτως οι Δικαστές καταβάλλουν εθελοντικά τις αποκοπές που γίνονται λόγω της οικονομικής κρίσης και ότι το ίδιο θα ισχύσει και για τις καινούριες θέσεις που θα πληρωθούν.

Στις δηλώσεις του, ο Υπουργός Δικαιοσύνης ενημέρωσε ότι στο προσεχές Υπουργικό, την Τετάρτη, θα κατατεθεί πρόταση του Υπουργείου του για προώθηση της ηλεκτρονικής δικαιοσύνης, ενώ στο στάδιο νομοτεχνικής επεξεργασίας από τη Νομική Υπηρεσία βρίσκεται νομοσχέδιο που είχε προετοιμαστεί προεκλογικά για τη σύσταση Διοικητικού Δικαστηρίου, το οποίο, σύμφωνα με τον κ. Νικολάου “θα βελτιώσει τον τρόπο απονομής της Δικαιοσύνης”.

Όσον αφορά το θέμα της αποδέσμευσης κονδυλίων για τις κενές θέσεις των Δικαστών, ο κ. Νικολάου είπε ότι “σήμερα εκδικάζονται υποθέσεις στο Επαρχιακό Δικαστήριο που έχουν καταχωρηθεί το 2005 – 2006 και στο Ανώτατο Δικαστήριο εκδικάζονται εφέσεις του 2009”.

“Τα χρονικά αυτά πλαίσια εκδίκασης των υποθέσεων δεν μπορούν να είναι αποδεκτά”, τόνισε, προσθέτοντας ότι “γι αυτό ως Κυβέρνηση, αξιολογώντας την όλη κατάσταση αποφασίσαμε να προχωρήσουμε από τη μια με την προώθηση της πλήρωσης των κενών αυτών θέσεων ούτως ώστε να υπάρχει επαρκής αριθμός δικαστών για εκδίκαση αυτών των υποθέσεων”. Εξήγησε ότι “σήμερα πρέπει να έχουμε 74 Δικαστές στο Επαρχιακό Δικαστήριο και υπάρχουν μόνο 68”.

Έτσι, πρόσθεσε, “με την αύξηση του αριθμού των Δικαστών, από τη μια θα έχουμε περισσότερους δικαστές για να εκδικάζουν αυτές τις υποθέσεις και από την άλλη ως Κυβέρνηση αποφασίσαμε και προωθείται πρόταση στο Υπουργικό Συμβούλιο την ερχόμενη Τετάρτη για προώθηση της ηλεκτρονικής δικαιοσύνης”.

Η πρόταση αυτή, σύμφωνα με τον Υπουργό, έχει ως στόχο τη δημιουργία συστήματος που θα επιτρέπει την καταχώρηση και διαχείριση υποθέσεων μέσω του διαδικτύου, θα μειώσει το προσωπικό που είναι αναγκαίο στη δικαστική εξουσία, θα βελτιώσει τις συνθήκες του χρόνου και τον τρόπο λειτουργίας των δικαστηρίων και από την άλλη θα αυξήσει το βαθμό προσβασιμότητας του πολίτη στο δικαστήριο, δικαίωμα, που έχει το κράτος υποχρέωση, όπως είπε, να εξασφαλίσει.

Επιπρόσθετα, ανέφερε ο κ. Νικολάου, “προωθείται νομοσχέδιο το οποίο έχουμε προετοιμάσει προεκλογικά και το οποίο βρίσκεται ενώπιον της Νομικής Υπηρεσίας για νομοτεχνικό έλεγχο και είναι στα τελικά του στάδια, που αφορά τη σύσταση Διοικητικού Δικαστηρίου”. Πρόκειται κάτι το οποίο “θα βελτιώσει τον τρόπο απονομής της Δικαιοσύνης σε σχέση με τις προσφυγές, αλλά και την ίδια ώρα θα βελτιώσει τους χρόνους απονομής της Δικαιοσύνης στο δεύτερο βαθμό, που είναι η εκδίκαση των υποθέσεων κατ’ έφεση”.
Λύση στα τοπικά προβλήματα παρά τις δυσκολίες, λέει ο Υπουργός Εσωτερικών

———————————–

Η Κυβέρνηση προσπαθεί με κάθε τρόπο να επιλύσει τα διάφορα θέματα που απασχολούν τις τοπικές κοινότητες, παρά τα οικονομικά προβλήματα, ανέφερε ο Υπουργός Εσωτερικών Σωκράτης Χάσικος, ο οποίος προήδρευσε δύο διαδοχικών συσκέψεων με κοινότητες της περιοχής Σολέας.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ο κ. Χάσικος προήδρευσε περιφερειακής σύσκεψης στα γραφεία του Κοινοτικού Συμβουλίου Κακοπετριάς η οποία αφορούσε τις κοινότητες Γαλάτα, Ευρύχου, Καλιάνα, Κοράκου, Σινά Όρος, Τεμπριά και Κακοπετριά.

Το απόγευμα, προήδρευσε περιφερειακής σύσκεψης στο Πολιτιστικό Κέντρο Κατυδάτων με τις κοινότητες Αγ. Θεόδωρος, Κούρδαλι, Λινού, Σπήλια, Φλάσου και Κατύδατα.

Στην εισαγωγική του ομιλία προς τους Προέδρους των Κοινοτικών Συμβουλίων, ο κ. Χάσικος είπε ότι η προσπάθεια για να βελτιωθούν τα πράγματα δεν πρόκειται να σταματήσει. «Υπάρχουν προβλήματα αλλά δεν είναι δυσεπίλυτα», συμπλήρωσε ο Υπουργός.

Ο τόπος, πρόσθεσε, διανύει μια δύσκολη περίοδο από οικονομική άποψη αλλά δεν θα αναστείλουμε τους σχεδιασμούς έτσι ώστε, όταν η οικονομική κατάσταση μας το επιτρέψει, οι σχεδιασμοί να είναι έτοιμοι για υλοποίηση.

Οι συσκέψεις εντάσσονται στο πλαίσιο περιφερειακών συναντήσεων που πραγματοποιεί ο Υπουργός Εσωτερικών σε ολόκληρη την Κύπρο, για διεξοδική συζήτηση θεμάτων και για να εξευρεθούν τρόποι επίλυσης των προβλημάτων, καταλήγει η ανακοίνωση.
Κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία στις εργασίες της Ολομέλειας της 59ης Παγκόσμιας Διάσκεψης CPA

—————————

Άρχισαν χθες στο Johannesburg της Νότιας Αφρικής, οι εργασίες της Ολομέλειας της 59ης Παγκόσμιας Διάσκεψης του Κοινοπολιτειακού Κοινοβουλευτικού Συνδέσμου (CPA).  Τη Βουλή εκπροσωπεί τριμελής αντιπροσωπεία αποτελούμενη από τους βουλευτές Πάμπο Παπαγεωργίου,  Γεώργιο Τάσου και  Σοφοκλή Φυττή.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, την επίσημη έναρξη των εργασιών της Διάσκεψης κήρυξε ο Πρόεδρος της Νότιας  Αφρικής Jacob Zuma, ενώ την εναρκτήρια τελετή προσφώνησε ο Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου των Περιφερειών της Νότιας Αφρικής Mninwa Johannes Mahlangu, στην παρουσία των Γενικών Γραμματέων της Κοινοπολιτείας και του CPA, καθώς και 600 και πλέον συμμετεχόντων από τα Κοινοβούλια των χωρών μελών του Συνδέσμου.

Σημειώνεται, επίσης, ότι από τις 30 Αυγούστου ο κ. Παπαγεωργίου συμμετέχει στις εργασίες της Εκτελεστικής Επιτροπής του Συνδέσμου ως Περιφερειακός Αντιπρόσωπος.

Εξάλλου, στα πλαίσια της Παγκόσμιας Διάσκεψης, πραγματοποιήθηκαν σήμερα οι εννέα χωριστές περιφερειακές συναντήσεις του Συνδέσμου. Η Κύπρος συμμετέχει στην Περιφέρεια των Βρετανικών Νήσων και της Μεσογείου.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης της εν λόγω Περιφέρειας, της οποίας προήδρευε ο κ. Παπαγεωργίου, παρουσιάστηκε γραπτή ενημέρωση του κυπριακού κλάδου για τις δραστηριότητές του κατά το τελευταίο τρίμηνο. Σε αυτή περιλήφθηκαν αναφορές, μεταξύ άλλων, στην πορεία του κυπριακού προβλήματος, την οικονομική κρίση στην Κύπρο καθώς και τις τελευταίες επισκέψεις που πραγματοποιήθηκαν από αξιωματούχους του CPA στο νησί.
Οι βουλευτές Γ. Λουκαΐδης και Ν. Νικολαΐδης σε συνεδρίες της ΚΣΣΕ

——————————

Ο βουλευτής Νίκος Νικολαΐδης αναχωρεί για το Παρίσι για να συμμετάσχει σε συνεδρία της Επιτροπής Νομικών Υποθέσεων και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ), η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 4 Σεπτεμβρίου 2013.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, κατά τη συνεδρία, θα συζητηθούν, μεταξύ άλλων, η υπόθεση Sergei Magnitsky, η Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων όσον αφορά στην ενίσχυση της εκπαίδευσης των δικαστών, δημόσιων κατήγορων και δικηγόρων και η αναθεώρηση της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τη διασυνοριακή τηλεόραση.

Εξάλλου, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ο βουλευτής Γ. Λουκαΐδης αναχωρεί επίσης για το Παρίσι για να συμμετάσχει σε συνεδρία της Επιτροπής Πολιτικών Υποθέσεων και Δημοκρατίας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ), η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 4 και 5 Σεπτεμβρίου 2013.

Κατά τη συνεδρία, θα συζητηθούν, μεταξύ άλλων, μέτρα για την καταπολέμηση φαινομένων ναζισμού και ξενοφοβίας στην Ευρώπη, η αξιολόγηση του συνεταιρισμού για την ειρήνη με την Παλαιστινιακή Εθνική Αρχή, οι δραστηριότητες του Οργανισμού για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη για το έτος 2012-2013  και οι πολιτικές εξελίξεις στην Αίγυπτο και την Τυνησία.
Για 2η φορά η Κύπρος στους Διεθνείς Αγώνες Γαλλοφωνίας

———————————-

Για δεύτερη φορά η Κύπρος θα συμμετέχει στους Διεθνείς Αγώνες της Γαλλοφωνίας, οι οποίοι διεξάγονται κάθε τέσσερα χρόνια, ένα χρόνο μετά τους Ολυμπιακούς, και διαρκούν περίπου δέκα μέρες και οι οποίοι θα πραγματοποιηθούν στη Νίκαια της Γαλλίας από τις 7-15 Σεπτεμβρίου 2013.

Σε χαιρετισμό του στη σημερινή διάσκεψη Τύπου για τη συμμετοχή της Κύπρου στους Αθλητικούς και Καλλιτεχνικούς Αγώνες της Γαλλοφωνίας, ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Κυριάκος Κενεβέζος είπε ότι η συμμετοχή της Κύπρου απορρέει από το γεγονός ότι η Κυπριακή Δημοκρατία αποτελεί συνδεδεμένο μέλος του Διεθνούς Οργανισμού της Γαλλοφωνίας από το Σεπτέμβριο του 2006.

«Η απόφαση της Κύπρου για την ένταξή της στο Διεθνή Οργανισμό της Γαλλοφωνίας υπαγορεύθηκε κυρίως από την εκτίμηση των προοπτικών για τη χώρα μας από τη συμμετοχή της στο σημαντικό αυτό διακρατικό φόρουμ, σε έναν αδιαμφισβήτητου κύρους Διεθνή Οργανισμό με κοινή γλώσσα τα Γαλλικά. Σε έναν Οργανισμό που προάγει μεταξύ των μελών του το διάλογο, την αλληλεγγύη, την ειρήνη μέσα από την πρόληψη της διαμάχης και την εξεύρεση λύσεων σε περιπτώσεις κρίσεων, καθώς επίσης και την παιδεία και τον πολιτισμό», πρόσθεσε.

Ο Υπουργός Παιδείας είπε, επίσης, ότι οι Αγώνες της Γαλλοφωνίας διεξάγονται κάθε τέσσερα χρόνια, ένα χρόνο μετά τους Ολυμπιακούς, και διαρκούν περίπου δέκα μέρες.

«Πρόκειται για μια διεθνή αθλητική και καλλιτεχνική διοργάνωση, η οποία απευθύνεται σε αθλητές και καλλιτέχνες που προέρχονται από τα 77 κράτη – μέλη του Διεθνούς Οργανισμού της Γαλλοφωνίας. Οι Αγώνες διαφέρουν από άλλους παρόμοιου είδους, αφού πρόκειται για τους μόνους διεθνείς αγώνες μεγάλης εμβέλειας στους οποίους αθλητικές και καλλιτεχνικές δραστηριότητες  παρουσιάζονται σε ένα ανταγωνιστικό πλαίσιο. Οι αθλητές και οι καλλιτέχνες μπορούν να λάβουν μέρος ατομικά ή ομαδικά. Η επιλογή των αθλητών και των καλλιτεχνών που λαμβάνουν μέρος στους Αγώνες Γαλλοφωνίας βασίζεται στην εξαιρετική επίδοση στον τομέα τους και όχι στη γλωσσική», σημείωσε.

Ανέφερε, παράλληλα, ότι στους Αγώνες, η καλλιτεχνική πτυχή θα περιλαμβάνει διαγωνισμούς τραγουδιού, παραμυθιού, νουβέλας, δημιουργικού χορού με παραδοσιακή έμπνευση, ζωγραφικής, γλυπτικής, φωτογραφίας, κουκλοθέατρου και ταχυδακτυλουργίας.

«Η αθλητική πτυχή θα περιλαμβάνει στίβο, καλαθόσφαιρα, ποδόσφαιρο, τζούντο, πάλη, επιτραπέζια αντισφαίριση και ποδηλασία. Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού και ο Κυπριακός Οργανισμός Αθλητισμού έχουν ήδη αποφασίσει σε ποιους τομείς θα συμμετάσχει η Κύπρος και έχουν γίνει οι τελικές επιλογές των καλλιτεχνών και των αθλητών τόσο από την Κύπρο όσο και από την Επιτροπή των Αγώνων σε ειδικό διαγωνισμό που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Οκτώβριο. Συγκεκριμένα η Κύπρος θα διαγωνιστεί στο στίβο αντρών και γυναικών, στα 800μ με τους Ναταλία Ευαγγελίδου, Χρίστο Δημητρίου και προπονητή τον Σπύρο Σπύρου, καθώς και στην επιτραπέζια αντισφαίριση με τους Γιάγκο Γιάγκου, Ελευθερία Παναγιώτου και προπονητή τον Simion Mugurel Adrian», συμπλήρωσε.

Όσον αφορά το καλλιτεχνικό μέρος, ο κ. Κενεβέζος είπε ότι η Κύπρος θα διαγωνιστεί στην εγκατάσταση με τον Κωνσταντίνο Ταλιώτη, στη φωτογραφία με την Κύνθια Λιβανίου και στη ζωγραφική με τον Ιγνάτιο Μητροφάνους.

 

Εκδήλωση στις Πλάτρες για προώθηση τουρισμού και επιχειρηματικότητας

——————————————

Πολυδιάστατη εκδήλωση για την προώθηση του θεματικού τουρισμού, της νεανικής και περιβαλλοντικής επιχειρηματικότητας, των επαγγελματικών συνεργασιών μεταξύ Κύπρου και Αιγύπτου, και την ανάπτυξη της ευρηματικότητας και των δεξιοτήτων στην πράσινη καρδιά της Κύπρου, διοργανώνει το Κοινοτικό Συμβούλιο Πλατρών.

Η εκδήλωση, που θα περιλαμβάνει Συνέδριο Δημιουργικού Γεω-Τουρισμού σε συνεργασία με το Mawared Foundation of Sustainable Development και το Εμπορικό Τμήμα της Πρεσβείας της Αιγύπτου στην Κύπρο, καθώς και Έκθεση που θα πραγματοποιηθεί στις Πλάτρες στις 14 και 15 Σεπτεμβρίου 2013, πραγματοποιείται σε μιαν προσπάθεια ανάδειξης της δόξας και των πολιτιστικών θησαυρών των Πλατρών και για να τιμηθούν οι άνθρωποι που πρώτοι εκτίμησαν την ομορφιά και τις δυνατότητες του θέρετρου, που ήταν οι Βρετανοί και οι Αιγύπτιοι.

Σύμφωνα με ανακοίνωση, η Κύπρος και η Αίγυπτος είχαν πάντοτε πολύ δυνατούς πολιτιστικούς δεσμούς, καθώς και δεσμούς φιλίας και οικονομικών διασυνδέσεων.

Όπως αναφέρεται, σχετικά με την αδελφοποίηση μη κερδοσκοπικών οργανισμών Πλατρών και Αγίας Αικατερίνης, το περιβαλλοντικό, πολιτιστικό και θρησκευτικό υπόβαθρο της περιοχής του Τροόδους και της Αγίας Αικατερίνης προσφέρουν μοναδική πλατφόρμα για την ανάπτυξη κοινών έργων που σχετίζονται με τους φυσικούς πόρους, την ανάπτυξη της νεανικής και γυναικείας επιχειρηματικότητας, τη δημιουργία πρωτοποριακών, θεραπευτικών, γαστρονομικών και εικαστικών προϊόντων, και την προώθηση τους ως μοναδικά, οικολογικά και χειροποίητα προϊόντα.

Αποτελεσματικές λύσεις από το ΥΠΠ ζητά η ΠΟΕΔ

————————————-

Ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Οργάνωσης Ελλήνων Δασκάλων (ΠΟΕΔ) Φίλιος Φυλακτού καλεί το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού να δώσει αποτελεσματικές λύσεις και να παρέμβει αμέσως δίνοντας λύσεις σε όσα έχουν διαφανεί ως αδυναμίες χθες, πρώτη ημέρα έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς για τους εκπαιδευτικούς.

Σε γραπτή του δήλωση ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔ αναφέρει ότι «η πρώτη μέρα στα σχολεία, σύμφωνα με τα μηνύματα που έφτασαν κοντά μας, συνοδεύτηκε με ελλείμματα, εκκρεμότητες και κενά, επιφέροντας μεγάλη αναστάτωση και ανησυχία».

«Όσα καταγράφηκαν σήμερα, αναμένουμε και ελπίζουμε ότι τις αμέσως επόμενες μέρες θα διευθετηθούν, έτσι ώστε τη Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου με την επάνοδο των παιδιών, τα σχολεία να λειτουργήσουν απρόσκοπτα, επικεντρωμένα στο πολυδιάστατο έργο που έχουν να επιτελέσουν και στις πολλαπλές προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπίσουν» σημειώνει ο κ. Φυλακτού.

Ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔ αναφέρει ότι «ως εκπαιδευτικοί ξεκινούμε τη νέα χρονιά με πολλή αισιοδοξία και ετοιμότητα, στέλλουμε ξεκάθαρα θετικά μηνύματα και αναμένουμε από την επίσημη πλευρά και τις αρμόδιες αρχές να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, έτσι ώστε να υποβοηθήσουν και να στηρίξουν τη δυναμική και ουσιαστική συμβολή του σχολείου στην τοπική κοινωνία και τις ανάγκες των μαθητών».

Για την νέα σχολική χρονιά, ο κ. Φυλακτού εκτιμά ότι είναι μια χρονιά «με πρωτοφανείς προκλήσεις και σημαντικές ιδιαιτερότητες, μέσα στο δυσμενές και ασφυκτικό οικονομικό σκηνικό, υπό τη σκιά του Μνημονίου, της Τρόικας και των μέτρων λιτότητας».

Προσθέτει ότι «τα κοινωνικά προβλήματα ως απότοκο της οικονομικής κρίσης (ανεργία, ανέχεια, ανάγκη για συσσίτια) μεταφέρονται χωρίς αμφιβολία και μέσα στα σχολεία».

Αναφέρει ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔ, ότι «εμείς ως εκπαιδευτικοί, θέλουμε στα στείλουμε ξεκάθαρα το μήνυμα ότι είμαστε έτοιμοι πέρα από το εκπαιδευτικό και παιδαγωγικό έργο που επιτελούμε, να αναλάβουμε και να αναδείξουμε το ανθρώπινο πρόσωπο και τον κοινωνικό ρόλο της σχολικής μονάδας».

«Οι εκπαιδευτικοί στα σχολεία, μέσα στα πλαίσια της προετοιμασίας αυτών των πρώτων ημερών πριν την υποδοχή των παιδιών την ερχόμενη Δευτέρα, πέρα από την κατανομή των τμημάτων, τον καθορισμό των επιδιωκόμενων στόχων, τις συνήθεις ετοιμασίες ρουτίνας, θα προχωρήσουν και σε αυτήν την ανάλυση των κοινωνικών δεδομένων του μαθητικού πληθυσμού με σκοπό να σχεδιαστεί και να υλοποιηθεί σχέδιο δράσης για στήριξη ηθική, συναισθηματική και άλλη, τόσο των παιδιών όσο και των οικογενειών τους», σημειώνει ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔ.

Λειτουργήθηκε ο Αγιος Μάμας στην Μόρφου παρουσία χιλιάδων πιστών

——————————

Χθες, ανήμερα της γιορτής του Αγίου Μάμαντος, Πολιούχου Αγίου της κατεχόμενης Μόρφου, οι θύμισες ξύπνησαν, με τους Μορφίτες και άλλους πιστούς από όλες τις ελεύθερες πόλεις να πηγαίνουν στη χάρη του, να προσκυνήσουν, να ανάψουν το κερί της ελπίδας για δικαίωση, λύτρωση και επιστροφή.

Με επικεφαλής το Μητροπολίτη Μόρφου Νεόφυτο και το Δήμαρχο Χαράλαμπο Πίττα από προχθές το βράδυ χιλιάδες πιστοί προσέρχονται για να παρευρεθούν στις κατανυχτικές λειτουργίες στην εκκλησία του Αγίου.

Παρόντες χθες στη λειτουργία και εκπρόσωπος από το Οικουμενικό Πατριαρχείο,  Μητροπολίτης Αρκαλοχωρίου Ανδρέας, καθώς και ο Πρέσβης των ΗΠΑ στη Λευκωσία John Koenig.

Για μια ακόμη φορά, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Δήμαρχος Πίττας, οι Μορφίτες και Μορφίτισες αλλά και πολύς κόσμος από την ελεύθερη Κύπρο διαβήκαμε αυτόν το δύσκολο δρόμο που χωρίζει την ελεύθερη Κύπρο από την κατεχόμενη και ξαναβρεθήκαμε στη Μόρφου, εκεί στην εκκλησία του Αγίου Μάμα ανήμερα της μεγάλης γιορτής του Αγίου μας για να προσευχηθούμε και να παρακαλέσουμε, όπως ο Αγιος Μάμας συντομεύσει το χρόνο της δοκιμασίας μας.

Σημείωσε ότι η προσέλευση πιστών ήταν και χθες αλλά και σήμερα αθρόα. Πρόσθεσε ότι πάρα πολύς κόσμος ήταν και από την Ακανθού διότι στην εκκλησία του Αγίου Μάμαντος φιλοξενείται προσωρινά η μεγάλη εικόνα του Χρυσοσώτηρος της Ακανθού.

Ερωτηθείς αν υπήρξαν οποιαδήποτε προβλήματα κατά τη μετάβαση των πιστών, ο κ. Πίττας απάντησε αρνητικά, σημειώνοντας μόνο τη χρονοβόρα διαδικασία στα οδοφράγματα που χρειάζεται ο καθένας να γεμίσει ειδικά έντυπα

Ο Δήμαρχος είπε πως η εκκλησία είχε συντηρηθεί πριν από δύο χρόνια, αλλά ο χρόνος έχει αφήσει εμφανή τα σημάδια του στην εκκλησία και στις εικόνες.

Εξαίροντας την σημασία του Αγίου Μάμαντος στις ζωές των Μορφιτών, σημείωσε ότι είναι ένας Αγιος που έχει μια ξεχωριστή λατρεία ευρύτερα στον κυπριακό χώρο και ακόμη πιο πλατιά στην Μεσόγειο.
Κέρδη €45 εκ. ανακοίνωσε η Eurobank

————————–

Καθαρά κέρδη €45 εκ. συνυπολογιζομένου του αναβαλλόμενου φόρου ανακοίνωσε η Eurobank για το πρώτο εξάμηνο του 2013.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Ομίλου για τα αποτελεσμάτων Β΄ τριμήνου 2013, η εξαγορά του Νέου Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και της Νέας Proton ενισχύουν τη στρατηγική θέση της Eurobank στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα (Ελλάδα).

Η Eurobank ανακοίνωσε ενίσχυση της ρευστότητας κατά €4δισ. και βελτίωση της σχέσης δανείων προς καταθέσεις pro-forma σε 116% από 136% στο τέλος Ιουνίου 2013 και ετήσιες συνέργειες που θα κλιμακωθούν σε €200εκ. το 2015.

Ανακοίνωσε, επίσης,  ανάκαμψη των καθαρών εσόδων από τόκους κατά 9% το Β΄ τρίμηνο του 2013 έναντι του Α΄ τριμήνου του ίδιου έτους.

 

Επαναλειτουργεί το ΚΑΠ για εκδότες ακάλυπτων επιταγών

————————————-

Επαναλειτουργεί το Κεντρικό Αρχείο Πληροφοριών (ΚΑΠ) για εκδότες ακάλυπτων επιταγών, ύστερα από μακρά περίοδο διακοπής του.

Ανακοίνωση της Κεντρικής Τράπεζας αναφέρει ότι για διευκόλυνση της επανεκκίνησης της διαδικασίας, το ΚΑΠ θα ενημερώνεται σταδιακά κατά τη διάρκεια της τρέχουσας εβδομάδας μέχρι και τις 6 Σεπτεμβρίου.

Όπως αναφέρεται, η ενέργεια αυτή «έχει κριθεί απαραίτητη για την εφαρμογή των οδηγιών για την επαναλειτουργία, με προσωρινά τροποποιημένες οδηγίες, οι οποίες λαμβάνουν υπόψη την υφιστάμενη οικονομική κατάσταση και τις ευαισθησίες του επιχειρηματικού κόσμου στο σύνολό του».

Συγκεκριμένα, η διαφοροποιημένη διαδικασία λαμβάνει υπόψη τα προβλήματα που προκύπτουν από τα περιοριστικά μέτρα, καθώς και τις πρόνοιες του Περί της Επιβολής Περιοριστικών Μέτρων στις Συναλλαγές Νόμου.

Επίσης, σύμφωνα με την ΚΤ, αναγνωρίζει τα προβλήματα που προκύπτουν από τα μέτρα εξυγίανσης και αποβλέπει στη διάφανη, ίση και δίκαιη μεταχείριση ατόμων που θα κατέληγαν να καταχωρηθούν στο ΚΑΠ λόγω και μόνο των μέτρων εξυγίανσης.

Τέλος, απλοποιεί τη διαδικασία τακτοποίησης ακάλυπτων επιταγών και διαγραφής από το ΚΑΠ.
Μειωμένη κατά 10% σε σύγκριση με πέρσι, η πληρότητα των ξενοδοχείων της Λάρνακας

————————————————-

Απογοήτευση εκφράζουν οι ξενοδόχοι της Λάρνακας από τις κρατήσεις για τους καλοκαιρινούς μήνες για την τουριστική περίοδο, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2012, ενώ το σκηνικό για την πληρότητα των ξενοδοχείων για τον χειμώνα παρουσιάζεται σκοτεινό.

Σε σύγκριση με το 2012, η πληρότητα των ξενοδοχείων της Λάρνακας για τους μήνες Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο του 2013,  ήταν μειωμένη κατά 10%.

Σε δηλώσεις της η Πρόεδρος του Συνδέσμου Ξενοδόχων της επαρχίας Λάρνακας Ιωάννα Φλωρεντιάδου-Πιερή «η  μείωση στις διανυκτερεύσεις των ξενοδοχείων της περιοχής οφείλεται κατά κύριο λόγο στην οικονομική κρίση που έπληξε το νησί. Οι επιπτώσεις στην τουριστική βιομηχανία της Κύπρου παρουσιάστηκαν μετά τα γεγονότα του Eurogroup τον περασμένο Μάρτιο οπότε ακυρώθηκε σημαντικός αριθμός πτήσεως προς την Κύπρο» είπε.

Πρόσθεσε ότι «για τους μήνες Απρίλιο και Μάιο η πληρότητα των ξενοδοχείων της Λάρνακας μειώθηκε κατά 25% σε σχέση με την περσινή αντίστοιχη περίοδο. Είπε ακόμα ότι η πτώση στην πληρότητα των ξενοδοχείων της πόλης του Ζήνωνα για τον Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο,  έφθασε το 10% σε σχέση με 2012».

Η κ. Πιερή ανέφερε επίσης ότι για τις διακοπές τους επέλεξαν τη Λάρνακα στην πλειοψηφία τους Ρώσοι, Βρετανοί, Σκανδιναβοί, Γερμανοί, Ισραηλινοί, Ελβετοί και Έλληνες.
Με οριακή άνοδο έκλεισε το ΧΑΚ

——————————

Σε θετικό έδαφος έκλεισε η χρηματιστηριακή αγορά κατά την πρώτη συνεδρία της εβδομάδας, με τον Γενικό Δείκτη του ΧΑΚ να παρουσιάζει οριακή άνοδο της τάξης του 0,10%, κλείνοντας στις 94,16 μονάδες.

Ο Δείκτης FTSE/CySE 20 έκλεισε αυξημένος κατά 0,64% στις 36,1 μονάδες. Ο ημερήσιος όγκος συναλλαγών διαμορφώθηκε στις 35.324,57 ευρώ.

 

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Νίκες εντός για τους «Ευρωπαίους» ΑΠΟΕΛ και Απόλλωνα

——————————————–

Ο πρωταθλητής ΑΠΟΕΛ στον πρώτο αγώνα του πρωταθλήματος, στο σπίτι του (ΓΣΠ) νίκησε, πιο δύσκολα απ’ ότι δείχνει το τελικό σκορ, την Ενωση Νέων Παραλιμνίου με 3-0, ενώ ο Απόλλωνας στο Τσίρειο κατέβαλε με 1-0 τον Ερμή Αραδίππου.

Το πρώτο ημίχρονο έληξε χωρίς τέρματα και στα δύο γήπεδα.
Το σκορ στο ΓΣΠ άνοιξε ο Βινίσιους με κεφαλιά στο 57ο λεπτό, με τον Χαραλαμπίδη στο 86ο με εύστοχη εκτέλεση φάουλ να διπλασιάζει τα τέρμα των γηπεδούχων. Ο Αμορίν επίσης με φάουλ έκανε στο 93ο,  το 3-0.

Στο Τσίρειο ο Απόλλωνας δυσκολεύτηκε απέναντι στον νεοφώτιστο αλλά αξιόμαχο Ερμή αλλά τελικά πήρε τους 3 βαθμούς. Σκόραρε στο 62ο  με κεφαλιά, ο Γκαρθία.
Αποχαιρέτισε το US Open ο Mάρκος Παγδατής

——————————————————

Αποχαιρέτισε το US Open ο Κύπριος αντισφαιριστής Μάρκος Παγδατής.

Ο Κύπριος πρωταθλητής ηττήθηκε με 3-1 σετ (6-3, 6-2, 6-7, 7-6) από τον Ελβετό Stanislas Wawrinka, σε αγώνα για τον τρίτο γύρο του US Open και αποκλείστηκε από τη συνέχεια της διοργάνωσης.
Προπόνηση της Εθνικής ανδρών στο ποδόσφαιρο ενόψει Νορβηγίας
——————————————————

Πραγματοποιείται την Τρίτη στις 19:00 στο κυρίως γήπεδο του ΓΣΠ προπόνηση της Εθνικής ομάδας των ανδρών της Κύπρου στο ποδόσφαιρο.

Σύμφωνα με την ΚΟΠ, το κυπριακό αντιπροσωπευτικό συγκρότημα προετοιμάζεται για τον αγώνα με τη Νορβηγία την ερχόμενη Παρασκευή στο Όσλο και μετά τη πρώτη συγκέντρωση με τις πολλές απουσίες, λόγω αγωνιστικών υποχρεώσεων των Κύπριων διεθνών, την Τρίτη ο Ομοσπονδιακός τεχνικός Νίκος Νιόπλιας θα έχει την ευκαιρία να έχει στη διάθεση του όλους τους ποδοσφαιριστές.

Από την προετοιμασία της Εθνικής δεν λείπουν τα αγωνιστικά προβλήματα, είτε λόγω τραυματισμών, είτε λόγω καρτών.

Έχουν τεθεί νοκ άουτ για τον αγώνα με τους Νορβηγούς ο Γιώργος Εφραίμ και ο Παρασκευάς Χρίστου, με το δεύτερο, να συγκεντρώνει πιθανότητες να προλάβει τον αγώνα με τη Σλοβενία την ερχόμενη Τρίτη.

Λόγω καρτών δεν παίζουν στη Νορβηγία δύο από τους πλέον έμπειρους παίκτες της Εθνικής και εκ των αρχηγών, ο Ηλίας Χαραλάμπους και ο Κωνσταντίνος Μακρίδης.

Η αναχώρηση για τη Νορβηγία είναι προγραμματισμένη για το απόγευμα της Τετάρτης.