Η Καταλονία ετοιμάζεται για την ανεξαρτησία της από την Ισπανία

Η βορειοανατολική ισπανική περιφέρεια της Καταλονίας προωθεί τα σχέδιά της να διοργανώσει δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της.

Ο περιφερειακός πρωθυπουργός Αρτούρ Μας δήλωσε σήμερα πως, αν η Μαδρίτη δεν επιτρέψει στην Καταλονία να πραγματοποιήσει το δημοψήφισμα το 2014, θα θεωρήσει ότι οι εκλογές του 2016 για το περιφερειακό κοινοβούλιο αποτελούν ψηφοφορία για το θέμα αυτό.

Ο Μας έχει γράψει στον ισπανό πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι ζητώντας του να εγκρίνει τη διεξαγωγή ενός δημοψηφίσματος το 2014. Ο Ραχόι αναμένεται να απαντήσει μ’ ένα ηχηρό “όχι”.

Η Μαδρίτη θεωρεί παράνομα τα σχέδια των Καταλανών για διεξαγωγή δημοψηφίσματος, υπογραμμίζοντας πως οι περιφέρειες δεν μπορούν να οργανώνουν τέτοιες ψηφοφορίες. Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ισπανίας απέρριψε επίσης το σχέδιο.

Στο μεταξύ, η Καταλονία ετοιμάζεται για τις συγκεντρώσεις υπέρ της ανεξαρτησίας της που θα πραγματοποιηθούν στις 11 Σεπτεμβρίου, την ημέρα της εθνικής εορτής της. Ο Μας δήλωσε ότι δεν θα συμμετάσχει στις συγκεντρώσεις, αλλά θα δεχθεί τους οργανωτές τους στο κτίριο της περιφερειακής κυβέρνησης.

Η οικονομική κρίση της Ισπανίας, που διαρκεί έξι χρόνια, έχει τονώσει τον αυτονομισμό στην περιφέρεια αυτή των 7,6 εκατομμυρίων κατοίκων, η οποία αποτελεί παραδοσιακά τον οικονομικό κινητήρα της χώρας.

Πολλοί Καταλανοί πιστεύουν πως η Καταλονία θα τα είχε καταφέρει καλύτερα στην κρίση αν δεν ήταν αναγκασμένη να μεταβιβάζει μέρος των φορολογικών εσόδων της προς φτωχότερες περιφέρειες.

NewsIt.gr