Ο Κυπριακός Τύπος, 6 Σεπτεμβρίου 2013

Το χθεσινοβραδινό θρίλερ στη Βουλή με την καταψήφιση δυο μνημονιακών νομοσχεδίων, που τελικά ψηφίστηκαν ύστερα από την εξεύρεση μιας κοινής φόρμουλας, είναι το θέμα που κυριαρχεί στα πρωτοσέλιδα των σημερινών εφημερίδων. Οι εφημερίδες αναφέρονται επίσης στο γεγονός πως δεν άναψε τελικά χθες η φλόγα στο τεμάχιο 12 της κυπριακής ΑΟΖ, στη σύνοδο του G20 στην Αγία Πετρούπολη, στις υποψηφιότητες που υποβλήθηκαν για το νέο ΔΣ της Τράπεζας Κύπρου καθώς και στο θέμα της φρουράς του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια.

Η «Αλήθεια» με κύριο τίτλο «Βουλή: Κωμωδία ανευθυνότητας!» κάνει λόγο για συνεδρία «για γέλια και για κλάματα» χθες της Ολομέλειας σημειώνοντας πως μετά την καταψήφιση των δυο μνημονιακών νομοσχεδίων τελικά ΑΚΕΛ και ΕΔΕΚ τα ψήφισαν όταν τέθηκαν εκ νέου στην Ολομέλεια και έτσι «η γκάφα διορθώθηκε». Αλλού αναφέρει πως Υπουργική Επιτροπή βάζει μπρος τη μεταρρύθμιση της δημόσιας υπηρεσίες και πως φθάνουν στην Κύπρο εμπειρογνώμονες της Παγκόσμιας Τράπεζας και κάνουν αρχή με το Υπουργείο Γεωργίας. Εξάλλου αναφέρεται στις τεχνικές επιπλοκές που εμπόδισαν χθες το άναμμα τη φλόγας το τεμάχιο 12 της κυπριακής ΑΟΖ.

«Η Σημερινή» με κύριο τίτλο «Σώθηκε η δόση την υστάτη στιγμή» αναφέρει πως ένα βήμα πριν από την ακύρωση της δεύτερης δόσης των δανειστών της βρέθηκε χθες η Κύπρος, όταν η Βουλή, με οριακή πλειοψηφία, απέρριψε δυο μνημονιακά νομοσχέδια για το Συνεργατισμό τα οποία τελικά πέρασαν μετά από κοινή φόρμουλα που βρέθηκε. Αλλού σημειώνει πως δεν άναψε τελικά χθες η φλόγα στην «Αφροδίτη» και πως οι Τούρκοι στέλλουν το Μπαρμαρός στα οικόπεδά μας. Επίσης αναφέρει πως το Υπουργείο Εμπορίου κατέβασε χαλούμια από το αεροπλάνο και δεν επέτρεψε σε εταιρεία να συμμετάσχει στην Εκθεση Θεσσαλονίκης.

«Ο Φιλελεύθερος» γράφει στο κύριο του θέμα με τίτλο «Θρίλερ με τον Συνεργατισμό» πως σε ολονύκτιο θρίλερ εξελίχθηκε η έγκριση από τη Βουλή των νομοσχεδίων για το συνεργατισμό που προνοούν μέρος των μνημονιακών μας υποχρεώσεων, αφού μια πρώτη απόρριψη δυο νομοσχεδίων έθεσε σε κίνδυνο το πρόγραμμα και θύμισε το λάθος με το πρώτο κούρεμα που καταψηφίστηκε και οδήγησε στις αποφάσεις του δεύτερου Eurogroup. Αλλού σημειώνει πως δεν ικανοποίησαν οι υποψηφιότητες για το ΔΣ της Τράπεζας Κύπρου. Σε άλλο θέμα γράφει για νέα μείωση της κρατικής χορηγίας κατά 11% το 2014.

Η «Χαραυγή» με κύριο τίτλο «Αποδεκτές οι τροπολογίες του ΑΚΕΛ» γράφει στο κύριο της θέμα πως οι κυβερνώντες υποχώρησαν την υστάτη χθες τη Βουλή και αποδέχτηκαν τις τρεις βασικές αλλαγές που ζητούσε το ΑΚΕΛ για τον Συνεργατισμό. Αλλού αναφέρεται στη χθεσινή συνάντηση αντιπροσωπειών ΑΚΕΛ και BKP που διεμήνυσαν ότι θα πρέπει να συνεχίσουν οι συνομιλίες από εκεί που έμειναν επί Χριστόφια-Ταλάτ. Αλλού σημειώνει πως διατηρείται η παρούσα φρουρά του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια μέχρι την ολοκλήρωση των ερευνών για παλαιότερες απειλές τις οποίες είχε δεχτεί.

Η αγγλόγλωσση “Cyprus Mail” με κύριο τίτλο «Δράμα στην ολομέλεια με την ψήφιση των μνημονιακών νομοσχεδίων» αναφέρεται στη χθεσινή διαδικασία στη Βουλή, σημειώνοντας πως μετά από διακοπή και επανέναρξη της συνεδρίας της η Ολομέλεια της Βουλής ενέκρινε τα νομοσχέδια που είναι απαραίτητα για να λάβει η Κύπρος την επόμενη δόση του δανείου της. Αλλού αναφέρει πως οι πωλήσεις ακινήτων μειώθηκαν σχεδόν κατά το ήμισυ σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρσι. Επίσης αναφέρεται στη χθεσινή καράμπολα πέραν των 100 αυτοκινήτων στη Βρετανία.

Η αγγλόγλωσση “The Cyprus Daily” κύριο τίτλο «Μνημονιακό δράμα» αναφέρεται στο χθεσινοβραδινό θρίλερ που εκτυλίχθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής, σημειώνοντας πως τελικά αυτή ψήφισε και τα δυο νομοσχέδια περί Συνεργατικών Πιστωτικών Ιδρυμάτων και περί Αναδιάρθρωσης των Χρηματοοικονομικών Οργανισμών. Αλλού αναφέρεται στις χθεσινές δηλώσεις της Υπουργού Εργασίας Ζέτας Αιμιλιανίδου η οποία αναφέρθηκε σε τρία νέα σχέδια που θα εξαγγελθούν για τους μακροχρόνια άνεργους, τους απόφοιτους λυκείων και τεχνικών σχολών και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με στόχο τη μείωση της ανεργίας. Αλλού αναφέρεται στην πίεση κάτω από την οποία βρίσκεται ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάπα για το θέμα της Συρίας στη σύνοδο του G20 στην Αγία Πετρούπολη.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Γνώμη» με κύριο τίτλο «Ανέσυραν ‘μυστική συμφωνία’ του 2002!» αναφέρει πως «αεροδρόμια και λιμάνια της Κύπρου είναι στη διάθεση του Αμερικανικού στρατού» και πως «έχουν δεμένους ‘Αναστασιάδη-Κασουλίδη-Αβ. Νεοφύτου’ με απόφαση του Υπουργικού επί διακυβέρνησης ΔΗΣΥ – Κληρίδη». Σε άλλο θέμα αναφέρεται στις κινητοποιήσεις έξω από τη Βουλή «για να διατηρήσουν οι μισθωτοί, οι νέοι και οι  συνταξιούχοι τις ελπίδες και την αξιοπρέπειά τους». Επίσης αναφέρει πως «’σφάζονται’» κάποιοι για τη θέση του Γενικού Εισαγγελέα και δημοσιεύει λίστα με τα ονόματα ατόμων, που όπως αναφέρει, συζητούνται.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Το ποντίκι» με κύριο τίτλο «Κυπριακό-Οικονομία στο μικροσκόπιο ξένων» αναφέρει πως έντονη ανησυχία επικρατεί σε πολιτικούς και διπλωματικούς κύκλους του εξωτερικού που μετά τις εξελίξεις στον ενεργειακό τομέα επιθυμούν να επικρατήσει ηρεμία και σταθερότητα στην Κύπρο σε όλα τα επίπεδα. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στη συνεχιζόμενη διαμαρτυρία για 120 και πλέον μέρες του Προέδρου του Συνδέσμου ΕΛΑΖΩ Χρ. Ανδρέου έξω από το Προεδρικό. Αλλού σημειώνει πως πρωτοφανή μέτρα ασφάλειας έχουν ληφθεί στην Αγία Πετρούπολη για τη συνεδρία του G20.

 

(ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΧΡ)