Ο Κυπριακός Τύπος, 7 Σεπτεμβρίου 2013

Η ψηφοφορία την Πέμπτη των νομοσχεδίων για το Συνεργατισμό είναι το θέμα που κυριαρχεί στον κυπριακό Τύπο σήμερα. Προβάλλονται επίσης μεταξύ άλλων η παραίτηση του Γενικού Εισαγγελέα Πέτρου Κληρίδη και ο διορισμός στο αξίωμα, του Κώστα Κληρίδη, η διαφωνία Ομπάμα – Πούτιν για τη Συρία, το θέμα του τ/κ τεμαχίου στη Δρομολαξιά και η επαναφορά της πρότασης Έρογλου για φυσικό αέριο.

«Ρε, εκαταλάβετε τι ψηφίσαμε;» είναι ο τίτλος του κυρίου θέματος της «Αλήθειας» που αναφέρεται  στο παρασκήνιο της ψήφισης στη Βουλή των νομοθετημάτων για το Συνεργατισμό και κάνει λόγο μεταξύ άλλων για απουσίες βουλευτών, ανοικτή επικοινωνία Αναστασιάδη – Στυλιανίδη και sms μεταξύ αξιωματούχων του ΑΚΕΛ. Σε άλλο της πρωτοσέλιδο θέμα η εφημερίδα γράφει ότι ποινικοί ανακριτές ερευνούν τους τραπεζικούς λογαριασμούς των τριών προσώπων που βρίσκονται υπό κράτηση και άλλων τριών εμπλεκομένων για το ζήτημα της αγοραπωλησίας του τ/κ τεμαχίου στη Δρομολαξιά από τη Cyta. Αλλού γράφει για αλλαγή φρουράς στην Εισαγγελία, αναφέροντας ότι φεύγει ο Πέτρος Κληρίδης και έρχεται ο Κώστας Κληρίδης.

«Αλλάζουν όλα στον Συνεργατισμό» είναι ο τίτλος του κυρίου θέματος της «Σημερινής» που γράφει ότι μετά τη ψήφιση των μνημονιακών νομοσχεδίων ο συνεργατισμός κρατικοποιείται προσλαμβάνοντας μορφή εμπορικής τράπεζας και ότι στην τελική φάση διαμόρφωσής του βρίσκεται το σχέδιο αναδιάρθρωσης του Συνεργατισμού. Σε άλλο της πρωτοσέλιδο θέμα η «Σ» προβάλλει δηλώσεις Κώστα Κληρίδη που θα αναλάβει ως νέος Γενικός Εισαγγελέας ότι στόχος του είναι «η επίτευξη κατά το δυνατόν, της ισονομίας, της ισοπολιτείας και του κράτους δικαίου όπως και η ανύψωση της εμπιστοσύνης του κοινού προς τους θεσμούς». Αλλού γράφει για πλήρη διάσταση απόψεων ανάμεσα σε Ρωσία και Αμερική στο θέμα της στρατιωτικής επέμβασης στη Συρία, με την ίδια την G20 να εμφανίζεται διχασμένη.

Με τίτλο «Το θρίλερ φέρνει αναταράξεις» στο κύριο του θέμα ο «Φιλελεύθερος» αναφέρεται επίσης στην Ολομέλεια της Πέμπτης γράφοντας ότι τα πράγματα έφθασαν σε οριακό σημείο και έθεσαν σε κίνδυνο την ομαλή εξέλιξη της δανειακής σύμβασης και ανοικτό το ενδεχόμενο κουρέματος στο Συνεργατισμό. Η μόνη επί του πρακτέου ενσωμάτωση στο νόμο, όπως γράφει, ήταν η διεξαγωγή μελέτης από ανεξάρτητο οίκο για τις ανάγκες του Συνεργατισμού σε κεφάλαια.  Αλλού ο «Φ» γράφει ότι συναγερμό έχει σημάνει στο Υπουργείο Εργασίας η «στρατολόγηση» ανέργων Κυπρίων από συγκεκριμένες εταιρείες, οι οποίες εισπράττουν μεγάλα χρηματικά ποσά από ανέργους για να τους στείλουν να εργαστούν σε οικοδομικές εργασίες στο εξωτερικό. Σε άλλο της θέμα η εφημερίδα γράφει ότι η έναρξη της διαδικασίας για άναμμα της φλόγας στο οικόπεδο 12 «έχει ανοίξει την όρεξη της τουρκικής πλευράς», αναφέροντας ότι ο Ντερβίς Έρογλου επαναφέρει την πρότασή του για συνεκμετάλλευση του φυσικού αερίου.

Η «Χαραυγή» τιτλοφορεί το κύριο της θέμα «Δεν σώθηκε ο Συνεργατισμός…» και επικαλείται δηλώσεις του ΓΓ του ΑΚΕΛ ότι το κόμμα με τη στάση του κέρδισε κάποια από εκείνα που διεκδικούσε για το Συνεργατισμό καθώς και ότι θα χρειαστούν σωστή διαχείριση και πάρα πολύ σκληρή προσπάθεια για να ανακάμψει ο Συνεργατισμός. Σε άλλο της πρωτοσέλιδο θέμα η εφημερίδα γράφει για 26 συνολικά έργα που εισηγείται το ΑΚΕΛ Λεμεσού για μια νέα αναπτυξιακή πορεία στην πόλη και την επαρχία της Λεμεσού. Αλλούν αναφέρεται σε καταγγελία ενώπιον του Συμβουλίου Νοσηλευτών ότι νοσηλευτής φέρεται να ξυλοκόπησε ασθενή.

Με τίτλο «Μόλις που αποφεύχθηκε η μαύρη μέρα», η αγγλόγλωσση «Cyprus Mail» αναφέρεται επίσης στην ψηφοφορία την Πέμπτη στη Βουλή για τα μνημονιακά νομοσχέδια, κάνοντας λόγο μεταξύ άλλων για οργή του Αρχιεπισκόπου Χρυσόστομου για τον τρόπο που ψήφισαν οι Βουλευτές. Σε άλλο της πρωτοσέλιδο θέμα η εφημερίδα αναφέρεται στην παραίτηση του Πέτρου Κληρίδη από το αξίωμα του Γενικού Εισαγγελέα, με ισχύ από τις 15 Σεπτεμβρίου, λίγους μήνες νωρίτερα από την αφυπηρέτηση του. Αλλού γράφει ότι πάνω από τα τρία τέταρτα Βρετανών παραδέχονται ότι έχουν πει συχνά ψέματα προσποιούμενοι ότι έχουν διαβάσει κλασικά λογοτεχνικά βιβλία για να φανούν πιο έξυπνοι.

Η αγγλόγλωσση «The Cyprus Weekly» στεγάζει το κύριο της θέμα υπό τον τίτλο «Παραιτείται ο Γενικός Εισαγγελέας» και γράφει για την παραίτηση-έκπληξη χθες του Πέτρου Κληρίδη μετά από οχτώ χρόνια στο πηδάλιο της Νομικής Υπηρεσίας, προσθέτοντας ότι η Κυβέρνηση κινήθηκε γρήγορα διορίζοντας τον Δικαστή του Ανωτάτου Κώστα Κληρίδη στη θέση του. Σε άλλο της πρωτοσέλιδο θέμα η εφημερίδα γράφει για το Φεστιβάλ Αρτοσκευασμάτων στη Γαλάτα, αύριο, που έχει ως στόχο σύμφωνα με τοπικούς παράγοντες την αναβίωση παραδοσιακών εθίμων και την προσέλκυση επισκεπτών. Αλλού γράφει ότι οι Πρόεδρος Ρωσίας και ΗΠΑ είχαν συνάντηση που δεν ανακοινώθηκε χθες στην Αγία Πετρούπολη αλλά συμφώνησαν ότι διαφωνούν στο θέμα της Συρίας.

(ΚΥΠΕ/ΗΦ/ΓΒΑ)