Δεν αποκλείει στάση πληρωμών, εάν εξωθηθεί, ο Αλέξης Τσίπρας

Βέβαιος ότι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την οικονομία θα γίνει δεκτή και από το Βερολίνο και από τους δανειστές, εμφανίζεται σε συνέντευξή του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας. Επισημαίνει ότι για να γίνει βιώσιμο το χρέος χρειάζεται κούρεμα 40-50%, και υπογραμμίζει ότι δεν αποτελεί επιθυμία του να προχωρήσει σε μονομερή ενέργεια όπως η στάση πληρωμών, όμως εάν αν εξωθηθεί σε αυτήν δεν θα διστάσει.

Μιλώντας στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, ο Αλέξης Τσίπρας δηλώνει ότι κανείς δεν μπορεί να μας αποβάλει από το ευρώ, και σημειώνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση θα έχει σαφή λαϊκή εντολή να απαλλάξει τη χώρα από το μνημόνιο.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζει ότι ένα κούρεμα 40-50% «θα φέρει το χρέος στην τάξη του 85-90% του ΑΕΠ, δηλαδή εκεί που είναι ο ευρωπαϊκός μέσος όρος».

Τονίζει πως ουσιώδες είναι να ανακοπεί η ανεξέλεγκτη ύφεση και να απαλλαγεί η χώρα από την πολιτική των μνημονίων. Σημειώνει πως η μείωση του χρέους σε συνδυασμό με τον τερματισμό της λιτότητας και ένα σχέδιο άμεσων δημόσιων και αναπτυξιακών επενδύσεων, θα σηματοδοτούσε την έξοδο από την κρίση και την ταχεία ανάκαμψη.

Ο κ. Τσίπρας αναφέρει πως οι δανειστές και οι Γερμανοί θα δεχθούν την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ «γιατί είναι ο μόνος ρεαλιστικός και βιώσιμος δρόμος για την έξοδο από την κρίση, καθώς όλα όσα μέχρι σήμερα εφαρμόζονταν έχουν αποτύχει παταγωδώς. Οι ίδιοι οι δανειστές έχουν αναθεωρήσει ήδη μέχρι σήμερα τρεις φορές την αρχική σύμβαση του 2010 και το χρέος είναι και σήμερα μη βιώσιμο».

Επιμένει στο «πάγωμα» των τόκων για μια τετραετία με βάση ρήτρα ανάπτυξης, και θεωρεί ότι θα γίνει αποδεκτή η πρόταση γιατί δεν συμφέρει τους δανειστές να διακινδυνεύσουν τη συνοχή της Ευρωζώνης.

Διαμηνύει ακόμη ότι αν και δεν αποτελεί επιθυμία του να προχωρήσει σε μονομερή ενέργεια όπως η στάση πληρωμών, αν εξωθηθεί σε αυτήν δεν θα διστάσει. Τονίζει, ότι κανείς δεν μπορεί να μας αποβάλλει από το ευρώ και σημειώνει πως «ο ΣΥΡΙΖΑ, ως κυβέρνηση, θα έχει σαφή λαϊκή εντολή να απαλλάξει τη χώρα από το μνημόνιο».

«Η Ελλάδα δεν είναι Κύπρος» λέει ο κ. Τσίπρας στην παρατήρηση ότι το αρχικό «όχι» των Κυπρίων στη συνέχεια μετατράπηκε σε πλήρη υποταγή στις απαιτήσεις των δανειστών. Ο κ. Τσίπρας τονίζει ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ούτε νέο ούτε άλλο ΠΑΣΟΚ. Είναι ώριμο τέκνο της ανάγκης και της οργής».

«Εκφράζει την οργή του κόσμου για την αποτυχία του φθαρμένου και διεφθαρμένου πολιτικού συστήματος της μεταπολίτευσης, αλλά και την ανάγκη της εποχής για ριζική αλλαγή πορείας και για κοινωνικούς μετασχηματισμούς» επισημαίνει.

Κατά τον Αλέξη Τσίπρα ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να γίνει ο πόλος συσπείρωσης μιας ευρύτατης πλειοψηφίας και «όσο πιο ισχυρός είναι ο ΣΥΡΙΖΑ τόσο ισχυρότερος θα είναι ο λαός». Και σημειώνει ότι η κοινωνία «βράζει» και θα εκφράσει την αγανάκτησή της τη χρονική στιγμή που θα είναι πεισμένη ότι θα έχει πολιτικό αποτέλεσμα.

Απάντηση Κεδίκογλου

«Η συνέντευξη του κ. Τσίπρα θα μπορούσε να είχε δοθεί το 2012. Δεν έχει καταλάβει ότι και κούρεμα χρέους έχει γίνει και μείωση επιτοκίων και αναστολή πληρωμής τοκοχρεολυσίων» αναφέρει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου αναφορά με τη συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα.

«Όλα αυτά έχουν ήδη γίνει και μάλιστα στον μεγαλύτερο βαθμό στα παγκόσμια χρονικά, χωρίς να υπάρξει εθνική χρεοκοπία. Παρ’ όλα αυτά, ο κ. Τσίπρας επιμένει να απειλεί με μονομερή στάση πληρωμών. Κολλημένος στο χθες, συνεχίζει να επιδιώκει τη χρεοκοπία της Ελλάδας» δηλώνει.

«Καιρός να καταλάβει ότι το ενδεχόμενο χρεοκοπίας το αποτρέψαμε οριστικά, όσο κι αν αυτό τον στενοχωρεί» καταλήγει.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ