Αυτοδύναμοι οι Συντηρητικοί στην Αυστραλία

Ο αρχηγός των συντηρητικών Τόνι Άμποτ κέρδισε τις εκλογές στην Αυστραλία, το Σάββατο, καθώς οι ψηφοφόροι τιμώρησαν την απερχόμενη εργατική Κυβέρνηση για έξι χρόνια εξουσίας που σημαδεύτηκαν από αναταραχές και για την αποτυχία της να αξιοποιήσει στο έπακρο τα ωφελήματα μιας αναζωογόνησης του τομέα της εξόρυξης που πλέον υποχωρεί.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, ο κ. Άμποτ, πρώην πυγμάχος,  εκπαιδευόμενος ιερέας και ακαδημαϊκός υποσχέθηκε να αποκαταστήσει την πολιτική σταθερότητα, να μειώσει τους φόρους και να αντιμετωπίσει το φαινόμενο των αιτητών πολιτικών ασύλου που φτάνουν στην Αυστραλία δια της θαλάσσης.

Ωστόσο, ήταν η απογοήτευση με τις αναταραχές στην ηγεσία των Εργατικών που κόστισε στην Κυβέρνηση ακριβά στις κάλπες. Οι Εργατικοί έδιωξαν τον Πρωθυπουργό Κέβιν Ραντ το 2010 και προώθησαν την πρώτη Αυστραλή γυναίκα Πρωθυπουργό Τζούλια Γκίλαρντ, για να επαναφέρουν τον κ. Ραντ ως ηγέτη τους τον Ιούνιο του 2013 σε μια απελπισμένη προσπάθεια να παραμείνουν στην εξουσία.

Με καταμετρημένο  περίπου το 65% των ψήφων ο Συνασπισμός έχει μέχρι στιγμής συγκεντρώσει 81 έδρες ενώ το κόμμα των Εργατικών μόλις 54, γεγονός που σημαίνει ότι το κυβερνών κόμμα καταφέρνει να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση.

Σε δηλώσεις του ο απερχόμενος πρωθυπουργός, Κέβιν Ραντ, ο οποίος κατάφερε να κρατήσει την έδρα του, ευχήθηκε καλή τύχη στον νέο πρωθυπουργό και αποδεχόμενος την ήττα του κόμματός του. O κ. Ραντ ανέφερε ότι είναι ευχαριστημένος που τα βασικά στελέχη του κόμματος επεκλέχθηκαν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μία από τις μεγάλες εκπλήξεις που προέκυψε από τις κάλπες σήμερα είναι η είσοδος του μεγιστάνα Clive Palmer στο αυστραλιανό κοινοβούλιο. Όπως όλα δείχνουν μέχρι στιγμής ο πολυεκατομμυριούχος πρόκειται να κερδίσει την έδρα Fairfax στην Κουινσλάνδη.