Το μουσικό «μάρκετινγκ» στην ψηφιακή εποχή

Είναι πλέον γνωστό σε όλους ότι το νέο παράδειγμα της μουσικής βιομηχανίας που βασίζεται στην ψηφιακή τεχνολογία επιτρέπει σε έναν καλλιτέχνη ή ένα συγκρότημα να βιοποριστεί, ακόμα κι αν οι πωλήσεις δίσκων δεν ισοδυναμούν με τους ποταμούς ζεστού χρήματος που ήταν κάποτε.

Σύμφωνα με τις τελευταίες τάσεις, αυτό που χρειάζεται κάποιος είναι ένα ισχυρό κοινωνικό δίκτυο θαυμαστών, μία καλή ιδέα μάρκετινγκ και μία δυναμική εκστρατεία με στόχο να γίνει η νέαΑμάντα Πάλμερ, η οποία πέρυσι συγκέντρωσε πάνω από ένα εκατομμύριο δολάρια από τους οπαδούς της για τη χρηματοδότηση του προσωπικού της άλμπουμ, Theatre is Evil, το οποίο έφτασε στο νούμερο 10 της λίστας Billboard 200!

Το πρόβλημα είναι ότι η μουσική ικανότητα και η ευχέρεια στο μάρκετινγκ δεν συμβαδίζουν κατ’ ανάγκη… Για κάθε έξοχο διαφημιστή του εαυτού του, όπως ο Ντέιβιντ Μπάουι, υπάρχει ένας απομονωμένος Νιλ Γιάνγκ που έχει το ίδιο ταλέντο, αλλά δεν ενδιαφέρεται καθόλου για το προφίλ του. Ή όπως λέει ο Τράβις Ντόνοβαν, συνιδρυτής του Shoutabl, «οι καλλιτέχνες έχουν απομακρυνθεί από την ιδέα ότι είναι ένας πολύτιμος προορισμός, ότι μπορούν να συντηρήσουν μία κοινότητα γύρω από τον εαυτό τους χωρίς να την παραδώσουν στο Twitter ή στο Facebook, οι οποίοι δεν ενδιαφέρονται για τα οικονομικά σου συμφέροντα».

Το Shoutabl, που βρίσκεται σε πειραματική λειτουργία, είναι μια προσπάθεια του Ντόνοβαν και του εταίρου του, Τράβις Μόρρισον, να εφαρμόσουν τις ψηφιακές στρατηγικές που έμαθαν δουλεύοντας για την Huffington Post, για την παροχή λύσεων αυτό-προώθησης στους διάφορους Νιλ Γιανγκ του κόσμου. Η πλατφόρμα επιτρέπει σε χρήστες χωρίς γνώσεις προγραμματισμού να φτιάξουν προσαρμοσμένες ιστοσελίδες που μπορούν να φιλοξενήσουν περιεχόμενο από τους λογαριασμούς κοινωνικών δικτύων του καλλιτέχνη, καθώς και ένα βασικό ιστολόγιο, προσφέροντας παράλληλα τη δυνατότητα ανάρτησης περιεχομένου σε αυτούς τους λογαριασμούς και φιλοξενίας υλικού από ιστοσελίδες όπως το YouΤube και το SoundCloud.

Εκτός από τη θητεία τους στη HuffPo, ο Ντόνοβαν και ο Μόρρισον έχουν εμπειρία κι από την προώθηση των δικών τους συγκροτημάτων. Ο Ντόνοβαν υπήρξε μέλος του metalcore συγκροτήματος Not Quite Bernadette, ενώ ο Μόρρισον ήταν η ψυχή του πανκ επιρροών γκρουπ Dismemberment Plan. Tο Shoutabl αποτελεί αντανάκλαση των εμπειριών τους στον νέο κλάδο τηςανεξάρτητης μουσικής παραγωγής.

Εν τέλει, ο υπέρτατος στόχος του Shoutabl είναι να ενδυναμώσει τους μουσικούς καλλιτέχνες, προσφέροντάς τους τις δεξιότητες ενός επαγγελματία της διαφήμισης και του μάρκετινγκ, χωρίς όμως να πρέπει οι ίδιοι να μάθουν αυτές τις δεξιότητες. Έτσι, επιτρέπει σε όσους δεν γεννήθηκαν με το έμφυτο ταλέντο της αυτό-προώθησης να εστιάσουν την ενέργειά τους αποκλειστικά στημουσική δημιουργία.

Fortunegreece.com