Ο Κυπριακός Τύπος, 10 Σεπτεμβρίου 2013

Η σημερινή γενική συνέλευση της Τράπεζας Κύπρου η οποία θα αναδείξει το νέο διοικητικό συμβούλιο της Τράπεζας, οι αποκαλύψεις για τις παρακολουθήσεις πολιτικών προσώπων από την ΚΥΠ και η αντίδραση των κομμάτων, η πρόταση της Ρωσίας για να τεθεί υπό διεθνή έλεγχο το συριακό χημικό οπλοστάσιο και η ειρηνική πορεία διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκε χθες έξω από την αμερικανική πρεσβεία στη Λευκωσία, ενάντια στα σχέδια για στρατιωτική επίθεση κατά της Συρίας, είναι τα βασικότερα θέματα που προβάλλονται από τον σημερινό κυπριακό Τύπο.

«Στα… τυφλά θα ψηφίσουν οι μέτοχοι» είναι ο τίτλος στο κύριο θέμα της «Αλήθειας», η οποία γράφει ότι από τα 49 άτομα που υπέβαλαν υποψηφιότητα για εκλογή στο ΔΣ της Τράπεζας Κύπρου, μόνον οι 12 του προηγούμενου μεταβατικού συμβούλιου έχουν το πράσινο φως από την Κεντρική, λόγω του ότι είχαν περάσει αυτή τη διαδικασία ελέγχου στον προηγούμενο διορισμό. Από τους υπόλοιπους 37, αναφέρεται, οι μέτοχοι δεν είχαν ιδέα ποιοι προκρίνονται από την ΚΤ ως “fit and proper” στη βάση των κριτηρίων της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής. Αλλού γράφει ότι δυσάρεστη έκπληξη επιφύλασσε η πρώτη μέρα στα δημοτικά, καθώς έκοψαν τους χυμούς από το συσσίτιο των άπορων μαθητών, ενώ η εφημερίδα αναφέρεται και σε παρέμβαση του Προέδρου του ΔΗΣΥ προς την Κυβέρνηση για να βρεθούν τα χρήματα. Σε άλλο θέμα γράφει ότι εξαιρούνται 96 χιλιάδες από το φόρο ακινήτων.

«Η Σημερινή» τιτλοφορεί το κύριο της θέμα «Κρατά το κλειδί ο Χρίστος Πατσαλίδης» και γράφει ότι ο Γεν. Διευθυντής του Υπ. Οικονομικών Χρίστος Πατσαλίδης αναλαμβάνει ν’ ανάψει το «πράσινο φως» για τα επόμενα βήματα της «νέας» Τράπεζας Κύπρου. Η πλειοψηφική ψήφος του, προσθέτει, θα αναδείξει τα μέλη που θα εκπροσωπούν την «κακή» Λαϊκή στο νέο ΔΣ και θα καθορίσει αποφασιστικά ποιοι θα ελέγχουν το ΔΣ. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι ο νέος πρέσβης της Ρωσίας στη Λευκωσία εξέφρασε την πεποίθηση ότι δεν πρέπει να απολεσθεί η δυναμική των κυπρορωσικών σχέσεων λόγω των προβλημάτων της κυπριακής οικονομίας. Σε άλλο θέμα αναφέρεται σε ομαλή πρεμιέρα στα δημοτικά.

«Ο Φιλελεύθερος» στο κύριο θέμα του, με τίτλο «Φακέλωσαν και τον Ιωνά» γράφει πως μέχρι και τον νυν Υπουργό Δικαιοσύνης Ιωνά Νικολάου είχε «φακελωμένο» η ΚΥΠ στα έγγραφα που εντοπίστηκαν και μάλιστα σε περιοχή εκτός της γεωγραφικής εμβέλειας του υπό έρευνα λοχία της ΚΥΠ Λάρνακας. Σε άλλο θέμα γράφει ότι αποφασίζεται σήμερα το νέο ΔΣ της Τράπεζας Κύπρου και ότι Ρώσοι και Αρχή Εξυγίανσης είναι οι ρυθμιστές στην Τράπεζα Κύπρου. Αλλού γράφει ότι σχεδόν τις τρεις χιλιάδες φτάνουν οι κρατικοί αξιωματούχοι και οι δημόσιοι υπάλληλοι που δικαιούνται σύνταξη χηρείας και ότι 115 από τους δικαιούχους πλησιάζουν την ηλικία των 100 ετών.

Η «Χαραυγή» γράφει στο κύριο θέμα της, με τίτλο «Όχι στον πόλεμο» ότι βροντερό «όχι» στα ιμπεριαλιστικά σχέδια για άμεση επέμβαση ενάντια στο συριακό λαό εξέφρασαν χθες το απόγευμα οι Κύπριοι φιλειρηνιστές, απαιτώντας παράλληλα από την Κυβέρνηση να μην εμπλέξει την Κύπρο «στο νέο έγκλημα», καθώς και την απομάκρυνση των Βρετανικών Βάσεων. Αλλού γράφει ότι το ΑΚΕΛ επαναφέρει την πρότασή του με την οποία φοροαπαλλάσσεται το 78% των μικροϊδιοκτητών. Σε άλλο θέμα γράφει πως πλήρη διερεύνηση των παρακολουθήσεων από την ΚΥΠ ζητούν τα κόμματα.

Η αγγλόγλωσση “The Cyprus Daily” με τίτλο «Ασφαλές καταφύγιο» γράφει ότι η κυπριακή Κυβέρνηση δήλωσε χθες ότι η Κύπρος δεν θα έχει οποιουδήποτε είδους συμμετοχή σε μια ενδεχόμενη επίθεση εναντίον της Συρίας υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων και των βρετανικών στρατιωτικών βάσεων. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι περίπου 150 διαδηλωτές πορεύθηκαν χθες από την πλατεία Σολωμού στην αμερικανική πρεσβεία, διαδηλώνοντας εναντίον μιας στρατιωτικής δράσης στη Συρία, ενώ η εφημερίδα φιλοξενεί σχετική φωτογραφία. Αλλού γράφει ότι η Γενική Συνέλευση της Τράπεζας Κύπρου εκλέγει σήμερα το νέο διοικητικό Συμβούλιο.

Η αγγλόγλωσση εφημερίδα “Cyprus Mail” με κύριο τίτλο «Η Ρωσία προτείνει συμφωνία για να αποτραπεί ο πόλεμος» γράφει ότι την ώρα που Μπαράκ Ομπάμα αγωνίζεται να συσπειρώσει το Κογκρέσο υπέρ της ανάληψης στρατιωτικής δράσης στη Συρία, η Ρωσία, με αφορμή μια δήλωση του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών Τζον Κέρι, δράττεται της ευκαιρίας να πρότεινε στο καθεστώς της Δαμασκού να παραδώσει τα χημικά του όπλα. Προσθέτει ότι την πρόταση χαιρέτισε η Δαμασκός και επανέλαβαν τα ΗΕ. Αλλού γράφει ότι το κυπριακό συμβούλιο ειρήνης, το ΑΚΕΛ και η ΕΔΟΝ πραγματοποίησαν χθες διαδήλωση έξω από την αμερικανική πρεσβεία ενάντια στα σχέδια για στρατιωτική επίθεση στη Συρία. Σε άλλο θέμα γράφει ότι άνοιξαν τα σχολεία όμως ο αριθμός των μαθητών που ενεγράφησαν στα δημόσια σχολεία είναι χαμηλότερος από πέρσι.

(ΚΥΠΕ/ΚΔ/ΑΓΚ)