Ο Κυπριακός Τύπος, 11 Σεπτεμβρίου 2013

Η χθεσινή γενική συνέλευση των μετόχων της Τράπεζας Κύπρου και η σύνθεση του νέου διοικητικού συμβουλίου της Τράπεζας που ανέδειξε, είναι το θέμα που κυριαρχεί στα πρωτοσέλιδα του σημερινού κυπριακού Τύπου.

Προβάλλονται επίσης παρέμβαση του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα μετά από καταγγελίες της Επιτρόπου Κεφαλαιαγοράς, η ετήσια γενική συνέλευση της Κεντρικής Συνεργατικής, η επίσκεψη της Επιτρόπου Διοικήσεως στο καταφύγιο θυμάτων εμπορίας προσώπων, το σχέδιο Β των Κυπριακών Αερογραμμών και η παραπομπή τριών κατηγορουμένων ενώπιον δικαστηρίου τον επόμενο μήνα για την υπόθεση με το οικόπεδο στη Δρομολαξιά.

Η «Αλήθεια» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Νέα τράπεζα με εντάσεις και ενστάσεις» γράφει ότι εντάσεις, ενστάσεις και αποδοκιμασίες σημάδεψαν τη Γενική Συνέλευση της Τράπεζας Κύπρου. Ωστόσο η Τράπεζα, αναφέρεται, κάνει από σήμερα μια νέα αρχή με το νέο διοικητικό συμβούλιο που εκλέγηκε χθες. Η «Α» προσθέτει ότι το αποτέλεσμα ήταν προδιαγεγραμμένο μετά τη συναίνεση που επιτεύχθηκε στην Αρχή Εξυγίανσης και τις λίστες με τις οποίες προσήλθαν οι μέτοχοι. Σε άλλο θέμα η «Α» γράφει ότι ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας παρεμβαίνει μετά από καταγγελίες της Προέδρου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς ότι ακυρώθηκαν δύο πορίσματα που σχετίζονται με την αγορά από την Τράπεζα Κύπρου ελληνικών ομολόγων από τη δευτερογενή αγορά κάτω από ύποπτες συνθήκες. Σε άλλο θέμα προβάλλει δήλωση του ΥΠΕΣ για τα ΧΥΤΥ ότι «τελείωσε το θέμα, τέρμα η αδράνεια…».

Η «Σημερινή» κάτω από τον τίτλο «Κοινής αποδοχής το νέο Συμβούλιο» γράφει ότι νέο δεκαεξαμελές διοικητικό συμβούλιο κοινής αποδοχής –καθότι εκπροσωπούνται σε αυτό όλες οι βασικές ομάδες μετόχων- απέκτησε χθες η Τράπεζα Κύπρου. Η εφημερίδα γράφει ότι της ανάδειξης του νέου ΔΣ κατά τη χθεσινή γενική συνέλευση της Τρ. Κύπρου, προηγήθηκε οργιώδες και έντονο παρασκήνιο. Σε άλλο θέμα η εφημερίδα αναφέρεται σε «καυτή ατζέντα» της αυριανής ετήσιας γενικής συνέλευσης της Κεντρικής Συνεργατικής Τράπεζας. Αλλού η εφημερίδα προβάλλει την εκδήλωση διαμαρτυρίας μαθητών και γονέων στο δημοτικό σχολείο Κάτω Πύργου για την υποστελέχωση του σχολείου.

Ο «Φιλελεύθερος» υπό τον τίτλο «Στο ΔΣ όλες οι ομάδες» γράφει ότι ένα διοικητικό συμβούλιο στο οποίο εκπροσωπούνται όλες οι ομάδες των μετόχων της Τράπεζας Κύπρου εξέλεξε χθες η γενική συνέλευση, αποτέλεσμα όμως που καθόρισε η Αρχή Εξυγίανσης η οποία πλειοψηφικά αποφάσισε να υπερψηφίσει υποψηφίους από όλους τους χώρους με τρόπο που να αντιπροσωπεύονται αναλογικά. Γράφει ακόμα ότι παλιοί μέτοχοι ζήτησαν αναβολή για να δοθούν οικονομικοί λογαριασμοί. Σε άλλο θέμα ο «Φ» γράφει ότι επεισοδιακή ήταν χθες η αιφνιδιαστική επίσκεψη της Επιτρόπου Διοικήσεως και συνεργατών της στο κρατικό καταφύγιο θυμάτων εμπορίας προσώπων, καθώς οι εκεί υπεύθυνοι τους έκλεισαν την πόρτα. Αλλού γράφει ότι η ηγεσία του ΔΗΚΟ έθεσε εκτός κόμματος 10 συν 1 γνωστά στελέχη.

Η αγγλόγλωσση εφημερίδα “The Cyprus Daily” γράφει στο κύριο θέμα της, με τίτλο «Νέο Διοικητικό Συμβούλιο στην Τράπεζα Κύπρου», ότι η Τράπεζα Κύπρου, ο μεγαλύτερος δανειστής στο νησί, διόρισε τους νέους της διευθυντές χθες βράδυ, στους οποίους περιλαμβάνεται πρώην στέλεχος της KGB που πιστεύεται ότι είναι συνεργάτης του Βλαντιμίρ Πούτιν. Η εφημερίδα γράφει ότι οι μέτοχοι της Τράπεζας εξέλεξαν νέους διευθυντές που αντανακλούν τη νέα ιδιοκτησιακή δομή στην Τράπεζα. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η υπόθεση για το οικόπεδο στη Δρομολαξιά οδηγείται στο δικαστήριο τον επόμενο μήνα με την παραπομπή ενώπιον του τριών κατηγορουμένων. Αλλού γράφει ότι το δικαστήριο τερμάτισε τις νομικές διαδικασίες εναντίον του τέως διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Αθανάσιου Ορφανίδη.

Η αγγλόγλωσση “Cyprus Mail”, γράφει στο κύριο θέμα της υπό τον τίτλο «Τα πνεύματα άναψαν αλλά ψηφίστηκε νέο συμβούλιο» ότι οι μέτοχοι της Τράπεζας Κύπρου ψήφισαν χθες βράδυ ένα νέο διοικητικό συμβούλιο -το οποίο περιλαμβάνει έξι ξένους, εκ των οποίων ο ένας φέρεται ως πρώην στέλεχος της KGB- στη διάρκεια μιας γεμάτης με ένταση γενικής συνέλευσης, με την ελπίδα ότι θα σηματοδοτήσει μια νέα αρχή για το πιστωτικό ίδρυμα. Σε άλλο θέμα αναφέρεται σε μελέτη σύμφωνα με την οποία το καθεστώς του Χιλιανού δικτάτορα Αουγκούστο Πινοσέτ έπαιζε μουσική των Χούλιο Ιγκλέσιας και Τζορτζ Χάρισον την ώρα που υπέβαλλε σε βασανιστήρια τους κρατουμένους του. Σε άλλο θέμα γράφει ότι οι Κυπριακές Αερογραμμές έχουν σχέδιο Β, μια νέα αεροπορική εταιρεία.

* Η Χαραυγή δεν παραλήφθηκε μέχρι αυτή την ώρα στο ΚΥΠΕ

(ΚΥΠΕ/ΚΔ/ΓΒΑ)