Ο Κυπριακός Τύπος, 12 Σεπτεμβρίου 2013

Το άναμμα της φλόγας στην πλατφόρμα στο τεμάχιο 12 της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης της Κύπρου, η εκλογή του νέου Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας Κύπρου, η αναζήτηση ατόμου για τη θέση του Ανώτατου Εκτελεστικού Διευθυντή της Τράπεζας Κύπρου, οι περικοπές που θα πρέπει να γίνουν στους προϋπολογισμούς υπουργείων για να επιτευχθούν οι στόχοι εξοικονόμησης, τα της ερευνητικής επιτροπής για την οικονομία, το Κυπριακό και οι προσπάθειες που γίνονται για οικοδόμηση εμπιστοσύνης, και η στάση του Προέδρου των ΗΠΑ στο θέμα της Συρίας, είναι τα θέματα που κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων σήμερα.

Η “Αλήθεια”, υπό τον τίτλο “Σπίθα για λύση η Αμμόχωστος”, γράφει ότι τη σπίθα αναπτέρωσης της ελπίδας για λύση του Κυπριακού αναζητούν τα Ηνωμένα Έθνη μέσα από την πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη για επιστροφή της Αμμοχώστου στους νόμιμους ιδιοκτήτες της, ως μέτρο οικοδόμησης της εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο πλευρών, πριν την έναρξη των συνομιλιών. Γράφει, επίσης, ότι στο πλαίσιο του τεστ πίεσης του φυσικού αερίου που βγαίνει από τα έγκατα του τεμαχίου 12 , άναψε χθες το πρωί, έστω και για λίγο, η φλόγα, δείγμα ότι όλα κυλούν ομαλά στη διαδικασία δοκιμής παραγωγής. Επίσης, γράφει ότι ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας Ρίκκος Ερωτοκρίτου ζήτησε από την Πρόεδρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Δήμητρα Καλογήρου τα ακυρωθέντα πορίσματα για την Τράπεζα Κύπρου.

Ο “Πολίτης”, υπό τον τίτλο “Περίοδος νηστειών για τους υπουργούς”, γράφει ότι αφού έκοψαν το λίπος, οι υπουργοί θα υποχρεωθούν τώρα να κόψουν και από το κόκαλο, και ότι στους προϋπολογισμούς που ετοίμασαν διαπιστώθηκαν αποκλίσεις από τους στόχους εξοικονόμησης από 1,5 μέχρι και 30 εκ. ευρώ, γεγονός που επιβάλλει να σφίξουν ακόμα περισσότερο τα λουριά. Γράφει, επίσης, ότι μπορεί η εκλογή χθες του νέου 16μελούς Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας Κύπρου να προκάλεσε ικανοποίηση σε Κυβέρνηση και κόμματα, εντούτοις οι αλλαγές σε αυτό δεν πρέπει να αποκλείονται, αφού η Κεντρική Τράπεζα συνεχίζει την αξιολόγηση της καταλληλότητας και ανεξαρτησίας των εκλελεγμένων μελών. Επίσης, γράφει ότι έγινε χθες το μεγάλο βήμα με το άναμμα της φλόγας στο οικόπεδο 12.

Η “Σημερινή”, υπό τον τίτλο “Σε αναζήτηση CEO στην Τράπεζα Κύπρου”, γράφει ότι επιλογή, είτε από την Κύπρο είτε από το εξωτερικό, ατόμου που να είναι γνώστης των χρηματοπιστωτικών και των νέων προκλήσεων, όχι μόνο στην Κύπρο, αλλά και στο εξωτερικό, αναζητείται για τη θέση του Ανώτατου Εκτελεστικού Διευθυντή της Τράπεζας Κύπρου. Γράφει, επίσης, ότι από όλους τους τρόπους που θα μπορούσαν να συμβάλουν στην επανεκκίνηση της κυπριακής οικονομίας, ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλεξάντερ Ντάουνερ στέκεται σε έναν, τη λύση του Κυπριακού. Επίσης, γράφει ότι άναψε η φλόγα στο οικόπεδο 12 της κυπριακής αποκλειστικής οικονομικής ζώνης, σηματοδοτώντας την έναρξη μιας νέας εποχής για την Κύπρο στον τομέα της ενέργειας

Ο “Φιλελεύθερος”, υπό τον τίτλο “Θα μιλήσει η Τρόικα”, γράφει ότι μπορεί το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας Κύπρου να έχει καταρτιστεί σε σώμα και ήδη να ξεκίνησε δουλειά, όμως τον τελευταίο λόγο κατά πόσον δεν προκύπτει θέμα για οποιονδήποτε από τους συμβούλους έχει η Τρόικα. Γράφει, επίσης, ότι πραγματοποιείται σήμερα συνάντηση ΔΕΦΑ-ITERA για την τελική πρόταση της “ενδιάμεσης λύσης” στο φυσικό αέριο, και ότι δύσκολα θα περάσει από την “εχθρική” στο φυσικό αέριο “φόρμουλα” της ΑΗΚ. Επίσης, γράφει ότι για πρώτη φορά στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας, κατά την επετειακή στρατιωτική παρέλαση για την ανεξαρτησία που πραγματοποιείται κάθε 1η Οκτωβρίου, δεν θα συμμετάσχουν μηχανοκίνητα τμήματα, αλλά μόνο πεζοπόρα, λόγω του κόστους.

Η “Χαραυγή”, υπό τον τίτλο “Τρέμουν την αλήθεια”, γράφει ότι το παράνομο της Ερευνητικής Επιτροπής Πική, το γεγονός ότι η ίδια Επιτροπή ουδέποτε ερεύνησε τις καταγγελίες για προνομιακή μεταχείριση των εξ αγχιστείας συγγενών του Προέδρου Αναστασιάδη, οι αποκαλύψεις στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών ότι απέκρυψαν εκθέσεις, αλήθειας, παρεμβάσεις και γεγονότα που ουδέποτε διερευνήθηκαν από την Επιτροπή επιβεβαιώνουν ότι κάποιοι τρέμουν την αλήθεια και τρέμουν να μάθει η κοινή γνώμη αυτήν την αλήθεια. Γράφει, επίσης, ότι το ΑΚΕΛ, για στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, θα επαναφέρει στη Βουλή τα θέματα ωραρίου, ενοικίων, εγγυοδοτικού φορέα, επιμήκυνσης των δανείων και άλλα. Επίσης, γράφει ότι η Κυβέρνηση σφίγγει περαιτέρω τα ζωνάρια, παρά το ότι οι πολίτες βρίσκονται σε δεινή θέση.

Η αγγλόγλωσση “Cyprus Daily”, υπό τον τίτλο “Κάνει βήμα πίσω”, γράφει ότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα έκανε ένα βήμα πίσω από την στρατιωτική δράση εναντίον της Συρίας, λέγοντας ότι θα δώσει μία ευκαιρία στη διπλωματία. Γράφει, επίσης, ότι ο Αλεξάντερ Ντάουνερ θα συζητήσει την πρόταση του Προέδρου Αναστασιάδη για την Αμμόχωστο, κατά τη συνάντηση που θα έχει αύριο με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου. Επίσης, δημοσιεύει φωτογραφία του χεριού μας γυναίκας που αγγίζει ένα γαρύφαλλο, το οποίο έχει τοποθετηθεί πάνω από ένα όνομα χαραγμένο στο σημείο όπου βρισκόταν το Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου στη Νέα Υόρκη, κατά τη διάρκεια μνημόσυνου στο πλαίσιο της 12ης επετείου των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου.

Η αγγλόγλωσση “Cyprus Mail”, υπό τον τίτλο “Ανάβει η φλόγα στην πλατφόρμα φυσικού αερίου”, γράφει ότι η πολυαναμενόμενη δοκιμή φυσικού αερίου άρχισε χθες και άναψε τελικά η φλόγα, ύστερα από την επιδιόρθωση μιας βλάβης που ανέστειλε τη διαδικασία την περασμένη εβδομάδα. Γράφει, επίσης, ότι ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, μιλώντας μετά την εκλογή του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας Κύπρου, είπε οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι για τον τραπεζικό τομέα έχουν ξεπεραστεί, αλλά υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος να διανυθεί για τον τραπεζικό τομέα και την οικονομία. Επίσης, δημοσιεύει φωτογραφία ενός άνδρα που διασχίζει κατά την ανατολή του ήλιου το μνημείο “Empty Sky” για τα θύματα των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη.

(ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΓΧΡ)