Ποιός είναι ο Τόμας Μπαχ, ο νέος πρόεδρος της ΔΟΕ

Ο Τόμας Μπαχ είναι ο νέος πρόεδρος της ΔΟΕ μετά την ψηφοφορία που διεξήχθη την Τρίτη στο Μπουένος Άϊρες κατά τη Σύνοδο των μελών της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής. Ο 59χρονος Γερμανός, που είναι δικηγόρος στο επάγγελμα, θα αντικαταστήσει το Βέλγο χειρουργό, Ζακ Ρογκ, που αποχωρεί μετά από 12ετή θητεία (εξελέγη το 2001 στη Μόσχα, όταν αντικατέστησε τον Ισπανό, Χουάν Αντόνιο Σάμαρανκ). Παράλληλα, ο Μπαχ, έγινε ο 9ος πρόεδρος της ΔΟΕ από το 1894, που εξελέγη στη θέση αυτή ο Δημήτριος Βικέλας.

Η εκλογή του Μπαχ, μέχρι τώρα αντιπροέδρου της ΔΟΕ, έγινε μεταξύ έξι συνολικά υποψηφιοτήτων και, συγκεκριμένα, κατά τη δεύτερη ψηφοφορία και ενώ στην πρώτη αποκλείστηκε ο Τσινγκ Κουό Γου από την Κινεζική Ταϊπέι. Εκεί, δηλαδή στη δεύτερη ψηφοφορία, επικράτησε του Ουκρανού Σεργκέι Μπούμπκα, του Ενγκ Σερ Μιάνγκ από τη Σιγκαπούρη, του Πορτορικανού Ρίτσαρντ Κάριον και του Ελβετού Ντένις Οσβαλντ.

Στην πραγματικότητα, ο Σάμαρανκ είχε «επιλέξει» το διάδοχό του, Ζακ Ρογκ, και το ίδιο «έπραξε» και ο νυν πρόεδρος της ΔΟΕ. Ο Μπαχ είναι επί σειράν ετών συνεργάτης και προσωπικός φίλος του Βέλγου (σ.σ. παρακολούθησαν μαζί με τον Μπαχ τον τελικό του Champions League τον περασμένο Μάιο).
Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος δικηγόρος στο επάγγελμα, εν αντιθέσει με τους προκατόχους του, έχει λάβει μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο άθλημα της ξιφασκίας, έχοντας κατακτήσει το χρυσό μετάλλιο στο ομαδικό στο ξίφος ασκήσεως το 1976 στο Μόντρεαλ.

Οι πρόσφατες αποκαλύψεις για συστηματικό ντόπινγκ στην πρώην Δυτική Γερμανία, ήρθαν να ρίξουν σκιές στην υποψηφιότητά του. Ο Μπαχ διέταξε τη διεξαγωγή έρευνας, ωστόσο αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι ο ίδιος έκανε χρήση απαγορευμένων ουσιών. Στην εκλογή του βοήθησε και ο Σεΐχης Αχμάντ από το Κουβέιτ. Έχει ισχυρούς δεσμούς με τις ομοσπονδίες της Ασίας. Δεν προκαλεί απορία ότι στη live μετάδοση ο Σεΐχης δεχόταν τα συγχαρητήρια άλλων μελών της ΔΟΕ.
Ο Μπαχ απέσπασε 49 ψήφους από τους συνολικά 93 των μελών της ΔΟΕ, έναντι 29 του δεύτερου της ψηφοφορίας, Ριτσαρντ Κάριον.

Μετά την ανακοίνωση της νίκης του από τον απερχόμενο πρόεδρο, Ζακ Ρογκ, ο Μπαχ ανέβηκε στο βήμα της 125ης Συνόδου της ΔΟΕ και ευχαρίστησε τους ψηφοφόρους του, μιλώντας σε επτά γλώσσες, για την εμπιστοσύνη τους. «Αυτή η εκλογή είναι ένα σημάδι της εμπιστοσύνης που μου στέλνετε», είπε. «Είναι μια μεγάλη ευθύνη και θα τηρήσω το πιστεύω μου που είναι: «Ενότητα και Διαφορετικότητα».

Οι διατελέσαντες πρόεδροι της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής στα 119 χρόνια της ιστορίας της, από το 1894 έως σήμερα:

Δημήτριος Βικέλας (ΕΛΛΑΔΑ) 1894-1896
Βαρώνος Πιερ Ντε Κουμπερτέν (Γαλλία) 1896-1925
Ανρί Ντε Μπαγιέ-Λατούρ (Βέλγιο) 1925-1942
Ζίγκφριντ Εντστρομ (Σουηδία) 1946-1952
Εϊβερι Μπραντέιτζ (ΗΠΑ) 1952-1972
Λόρδος Κιλάνιν (Ιρλανδία) 1972-1980
Χουάν Αντόνιο Σάμαρανκ (Ισπανία) 1980-2001
Ζακ Ρογκ (Βέλγιο) 2001-2013
Τόμας Μπαχ 2013-

Ο μοναδικός μη Ευρωπαίος πρόεδρος ήταν ο Εϊβερι Μπραντέιτζ (ΗΠΑ) που ηγήθηκε της ΔΟΕ για είκοσι χρόνια (1952-1972).