72χρονος ξεψύχησε επειδή αρνήθηκαν να τον χειρουργήσουν

Με τη ζωή του πλήρωσε ένας 72χρονος – οποίος βρισκόταν σε κρίσιμη κατάσταση, με ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής – από τη Νέα Μανωλάδα την άρνηση των γιατρών του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Ρίου να τον χειρουργήσουν.

Οι αγγειοχειρούργοι δεν δέχτηκαν να προχωρήσουν στην επέμβαση, σημειώνοντας ότι είχε τελειώσει η εφημερία.

Το υπουργείο Υγείας έχει διατάξει ένορκη διοικητική εξέταση για το περιστατικό, προκειμένου να καταλογιστούν πειθαρχικές και να διερευνηθούν ποινικές ευθύνες.

Όπως αναφέρει το Έθνος, το πρωί της Τρίτης, ο 72χρονος από τη Νέα Μανωλάδα Ηλείας ένιωσε πόνο στην κοιλιακή χώρα και ζάλη. Οδηγήθηκε στο Κέντρο Υγείας Βάρδας, όπου οι γιατροί δήλωσαν ότι έπρεπε να διακομιστεί επειγόντως στο Νοσοκομείο Αμαλιάδας, όπου οι γιατροί ανακάλυψαν ότι είχε διαχωριστικό ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής και χρειαζόταν αγγειοχειρουργική αξιολόγηση. Το Νοσοκομείο Αμαλιάδας, ωστόσο, δεν διέθετε αγγειοχειρουργικό τμήμα και ζητήθηκε η διακομιδή του σε άλλο νοσηλευτικό ίδρυμα.

Το πλησιέστερο εφημερεύον νοσοκομείο στη Δυτική Ελλάδα, το οποίο διαθέτει αγγειοχειρουργική μονάδα, ήταν το Πανεπιστημιακού του Ρίου. Μάλιστα, οι γιατροί της Αμαλιάδας και η διοίκηση του νοσοκομείου βρίσκονταν σε επαφή με το Ρίο.

Ωστόσο, από το Νοσοκομείο του Ρίου απάντησαν ότι το νοσοκομείο δεν βρισκόταν σε εφημερία και πως το πρόγραμμα του χειρουργείου είναι πλήρες έως τις 3 το μεσημέρι. Με το νοσοκομείο επικοινώνησε και το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ). Το νοσοκομείο του Ρίου αρνήθηκε και πάλι και μάλιστα εγγράφως.

Τελικά αποφασίστηκε ο ασθενής να διακομιστεί στο «Γ. Γεννηματάς» της Αθήνας, ωστόσο λίγη ώρα αργότερα εξέπνευσε.

Όπως σημειώνει η εφημερίδα, τα δημόσια νοσοκομεία είναι υποχρεωμένα να δέχονται επείγοντα περιστατικά ακόμη και όταν δεν εφημερεύουν.

Η σχετική εντολή είχε δοθεί από το υπουργείο Υγείας προ εικοσαετίας, όταν ένας ασθενής είχε χάσει τη ζωή του έξω από το «Σισμανόγλειο», έπειτα από άρνηση των υπευθύνων να τον δεχτούν, λέγοντας ότι το νοσοκομείο δεν βρισκόταν σε εφημερία.