Ο Κυπριακός Τύπος, 13 Σεπτεμβρίου 2013

Η χθεσινή γενική συνέλευση του συνεργατικού κινήματος, που ήταν και η τελευταία του υπό την παρούσα του μορφή, οι εξελίξεις μετά την ανάδειξη του νέου ΔΣ της Τράπεζας Κύπρου, η δραματική κατάσταση στην οποία έχουν βρεθεί οι επιχειρήσεις λόγω της έλλειψης ρευστότητας, το άναμμα της φλόγας στο τεμάχιο 12 της κυπριακής ΑΟΖ, το επίσημο αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις με την Itera για την ενδιάμεση λύση φυσικού αερίου, και η σημερινή εμφάνιση ενώπιον ανακριτή στην Ελλάδα του πρώην Υπουργού Ντίνου Μιχαηλίδη είναι τα κυριότερα θέματα τα οποία προβάλλει σήμερα ο κυπριακός Τύπος.

 

Η «Αλήθεια» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Δεν είναι δική μας δουλειά η έγκριση των συμβούλων», γράφει ότι πηγή της εφημερίδας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαψεύδει ότι η Τρόικα έχει ή θα έχει οποιαδήποτε ανάμειξη στην έγκριση των μελών του νέου ΔΣ της Τράπεζα Κύπρου. Αλλού, κάτω από σχετική φωτογραφία από τη φλόγα στο τεμάχιο 12 της κυπριακής ΑΟΖ, γράφει ότι η φλόγα ανάβει για να καίει το φυσικό αέριο που βγαίνει στην επιφάνεια, ώστε αυτό να διαχέεται στην ατμόσφαιρα. Σε άλλο της θέμα, η εφημερίδα γράφει για τη συνέντευξη του Προέδρου Αναστασιάδη στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Itar-Tass, με την οποία διαβεβαίωσε για την ετοιμότητα να αποζημιωθεί μέρος των καταθέσεων που έχουν χάσει Ρώσοι μετά το κούρεμα που αποφάσισε το Eurogroup για την Τράπεζα Κύπρου και την Λαϊκή.

 

“Η Σημερινή” κάτω από τον τίτλο «Καταρρέουν οι επιχειρήσεις», γράφει στο κύριο της θέμα ότι η ΟΕΒ απηύθυνε δραματικό S.O.S προς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη τονίζοντας ότι οι επιχειρήσεις έχουν εξαντλήσει κάθε διαθέσιμο ρευστό απόθεμά τους και αδυνατούν να εκπληρώσουν τις οικονομικές τους υποχρεώσεις ακόμα και προς το κράτος. Αλλού, γράφει ότι ο διαπραγματευτής της ε/κ πλευράς για το Κυπριακό Ανδρέας Μαυρόγιαννης, σε συνέντευξη του στο Sigmalive διαμηνύει ότι οι λεγόμενες παραχωρήσεις του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας δεν θα βρίσκονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Σε άλλο της θέμα γράφει για το οριστικό αδιέξοδο της ενδιάμεσης λύσης φυσικού αερίου καθώς η Itera δεν έκανε νέα προσφορά στη ΔΕΦΑ.

 

“Ο Φιλελεύθερος” υπό τον τίτλο «Χειροπέδες για τον Ντίνο» γράφει στο κύριο του θέμα ότι εμφανώς καταβεβλημένος, με χειροπέδες και συνοδευόμενος από Κύπριους και Ελλαδίτες αστυνομικούς εισήλθε χθες στις 8:10 το βράδυ από την πίσω είσοδο στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής, ο πρώην Υπουργός Ντίνος Μιχαηλίδης, ενώ σήμερα θα εμφανιστεί ενώπιον ανακριτή. Αλλού, γράφει ότι σε διαβουλεύσεις με την Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ βρίσκεται το Υπουργείο Οικονομικών με σκοπό τη μείωση από 10% σε 5% που υποχρεούται να καταβάλει ετησίως ο Συνεργατισμός για τη στήριξη που θα λάβει από το κράτος. Σε άλλο του θέμα γράφει ότι παραμένει στα συρτάρια για πάνω από έξι χρόνια το σχέδιο αναδιοργάνωσης της ΚΥΠ, ώστε να γίνει πιο ευέλικτη και να ξεφύγει από το αμαρτωλό παρελθόν της.

 

Η «Χαραυγή» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Ο Συνεργατισμός μπορεί», γράφει ότι αισιόδοξο μήνυμα ότι ο Συνεργατισμός θέλει και μπορεί να εξέλθει από το μνημόνιο και να επιστρέψει σε μερικά χρόνια πίσω στα μέλη του, έστειλε χθες η ηγεσία της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας στην τελευταία ετήσια γενική συνέλευση πριν την κρατικοποίηση του κινήματος. Αλλού, γράφει για εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από τη Βουλή που πραγματοποίησαν οι διασώστες-πληρώματα ασθενοφόρων, ζητώντας την άμεση λειτουργία τεσσάρων νέων σταθμών ασθενοφόρων σε Πέγεια, Κλήρου, Ορόκλινη και Λεμεσό. Σε άλλο της θέμα γράφει ότι η ΕΔΟΝ κατήγγειλε καθηγητή στη Λεμεσό για φασιστική συμπεριφορά.

 

Η αγγλόγλωσση εφημερίδα “Cyprus Mail” γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο «Οι συνομιλίες για ενδιάμεση λύση για το αέριο απέτυχαν» ότι η ρωσική εταιρεία Itera δεν είναι διατεθειμένη να κάνει νέα προσφορά στη ΔΕΦΑ για την ενδιάμεση λύση φυσικού αερίου, και συνεπώς οι διαδικασία έχει και επισήμως φθάσει σε αδιέξοδο. Αλλού, γράφει ότι κατά τη χθεσινή γενική συνέλευση της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας, και τελευταία της υπό την παρούσα σύνθεση, η ηγεσία της δεσμεύτηκε για επανάκτηση της ιδιοκτησίας του κινήματος σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα. Σε άλλο της θέμα γράφει ότι, σύμφωνα με στοιχεία των ΗΕ, το 3,2% του παγκόσμιου πληθυσμού ή 232 εκ άνθρωποι ζουν εκτός πατρίδας τους με  δημοφιλέστερο προορισμό μετανάστευσης να είναι οι ΗΠΑ.

 

Η αγγλόγλωσση εφημερίδα “The Cyprus Daily”, υπό τον τίτλο «Στη Ρωσία με αγάπη», γράφει στο κύριο της θέμα για την απόφαση της ρωσικής Κυβέρνησης να ελαφρύνει τους όρους του δανείου προς την Κυπριακή Δημοκρατία, καθώς και για τη σημερινή σύσκεψη του Eurogroup κατά την οποία αναμένεται να εγκριθεί η εκταμίευση της 2ης δόσης του μνημονίου, ύψους 1,5 δις ευρώ. Αλλού, κάτω από σχετική φωτογραφία γράφει για τη χθεσινή εκδήλωση διαμαρτυρίας των εκπαιδευτικών των οργανώσεων ΟΕΛΜΕΚ και ΟΛΤΕΚ. Σε άλλο της θέμα γράφει ότι οι Υπουργοί Εσωτερικών, Δικαιοσύνης και Γεωργίας κάνουν σκέψεις για πιο αυστηρά πρόστιμα για παραβάσεις ηχορύπανσης σε κατοικημένες περιοχές.

 

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Αντίλογος» κάτω από τον τίτλο «Εξάγγελος της νέας εποχής», γράφει ότι το σχέδιο αναδιάρθρωσης του Συνεργατισμού προχωρεί με γοργούς ρυθμούς και θα είναι έτοιμο μέχρι το τέλος τρέχοντος Σεπτεμβρίου με αρχές Οκτωβρίου, ενώ στο επίκεντρο των εξελίξεων είναι η σημερινή συνεδρία του Eurogroup κατά την οποία αναμένεται να εγκριθεί η εκταμίευση η δεύτερη δόσης προς την Κύπρο ύψους 1,5 δις. Αλλού, γράφει για τη δήλωση του Προέδρου Αναστασιάδη κατά τη διαβεβαίωση του νέου Υποαρχηγού της ΕΦ Υποστράτηγου Ανδρέα Παπαπαύλου, ότι η Εθνική Φρουρά μαζί με τον λαό καλούνται να επανενώσουν την πατρίδα. Σε άλλο της θέμα γράφει για τη νέα σελίδα που ανοίγει στην Τράπεζα Κύπρου η εκλογή του νέου ΔΣ υπό τον Πρόεδρο Κρίστη Χασάπη.

 

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Γνώμη» υπό τον τίτλο «Στα πρόθυρα πτώχευσης»,γράφει στο κύριο της θέμα ότι ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος «ελέγχεται προσωπικά για την αποτυχημένη διαχείριση των οικονομικών της Αρχιεπισκοπής», καθώς εκκλησιαστικοί και άλλοι κύκλοι του επιρρίπτουν σοβαρές ευθύνες, επειδή σύμφωνα με την εφημερίδα τα οικονομικά της Εκκλησίας δεν είναι σε καθόλου καλή κατάσταση. Αλλού, γράφει ότι “οι κυβερνώντες προωθούν με συνοπτικές διαδικασίες το ξεπούλημα των κερδοφόρων ημικρατικών οργανισμών”. Σε άλλο της θέμα γράφει ότι “ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και εκατομμυριούχοι Υπουργοί με το νομοσχέδιο για την ακίνητη περιουσία φορτώνουν στις πλάτες του λαού τις δικές τους υποχρεώσεις”.

 

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Το κυπριακό Ποντίκι» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Ζητείται ελπίς …και φρέσκο χρήμα!», γράφει ότι έντονη ανησυχία επικρατεί στην Κυβέρνηση από το γεγονός ότι οι προσπάθειες για επανεκκίνηση της οικονομίας, μετά τις αποφάσεις του Eurogroup του περασμένου Μαρτίου, δεν έχουν φέρει κανένα αποτέλεσμα. Αλλού, φιλοξενεί φωτογραφίες από το άναμμα της φλόγας στο τεμάχιο 12 της κυπριακής ΑΟΖ, και γράφει πως σύμφωνα με τον Πρόεδρο της ΚΡΕΤΥΚ Χαράλαμπο Έλληνα, το χρώμα της φλόγας δεν έχει κάποια σημασία αφού γίνεται καθαρά για λόγους ασφάλειας. Αλλού, γράφει για την χθεσινή σύσκεψη του Προέδρου Αναστασιάδη με τους αρχηγούς των κομμάτων για το Κυπριακό.

(ΚΥΠΕ/ΘΚΕ/ΜΚ)