Αλήθειες και ανακρίβειες στην επικείμενη αναδιάρθρωση του ΕΟΠΥΥ

ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΚΟΚΚΙΝΑΡΗ

Παιδίατρος-Συγγραφέας

Είναι αλήθεια πως ο ΕΟΠΥΥ ενσωμάτωσε την παροχή υπηρεσιών υγείας όλων των Ασφαλιστικών Ταμείων,καταργώντας τις αυτόνομες δομές υγείας των επί μέρους Ασφαλιστικών Ταμείων, ενώ διατήρησε ακέραιες τις δομές του μεγαλύτερου Ασφαλιστικού φορέα,του ΙΚΑ. Είναι αναληθές όμως ότι ο ΕΟΠΥΥ επιμέρισε την παροχή υπηρεσιών υγείας μεταξύ των σταθερών δομών του και των ιδιωτών παρόχων υγείας,επειδή δεν επαρκούσαν οι σταθερές δομές του. Χωρίς σχέδιο λοιπόν και μελέτη βιωσιμότητας διατήρησε το καθεστώς παροχής υπηρεσιών υγείας στην προ της σύστασής του περίοδο,μειώνοντας απλώς την αμοιβή των ιδιωτών γιατρών από 20 σε 10 ευρώ,καθώς πίστευαν οι εμπνευστές του πως θα μπορούσαν να ανταπεξέλθουν στις δαπάνες που συνεπαγόταν η λειτουργία του ΕΟΠΥΥ.

Σήμερα σε συνθήκες αυξανόμενης ανεργίας και αυτονόητα μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών, ο ΕΟΠΥΥ για να ανταποκριθεί στοιχειωδώς στο λόγο της ύπαρξής του,πρέπει με διαφανείς διαδικασίες να προϋπολογίσει τις οικονομικές του δυνατότητες για τα επόμενα 10 τουλάχιστον χρόνια και να καταγράψει με ρεαλισμό το μοναδικό δρόμο,που θα διατηρήσει και το σημερινό έστω επίπεδο της πρωτοβάθμιας περίθαλψης,αλλά και τις δομές του,που αν χαθούν,θα οδηγήσουν το μεγαλύτερο ποσοστό των ασφαλισμένων στην απόλυτη απελπισία,αφού όλα πλέον θα κινούνται στον αστερισμό του κέρδους. Όταν ο ΕΟΠΥΥ δε θα είναι πλέον πάροχος υπηρεσιών υγείας,αλλά αγοραστής είναι λάθος να ισχυρίζεται ο εκάστοτε Υπουργός Υγείας πως θα επιβάλει τους κανόνες του Υπουργείου του στην αγορά Υγείας.

Σήμερα το ισχυρότερο επιχείρημά του,όταν διαπραγματεύεται με τους ιδιώτες παρόχους υγείας,είναι οι δημόσιες δομές του συστήματος,που θα μπορούσαν με απλές κινήσεις να αναβαθμιστούν,να στελεχωθούν και να λειτουργήσουν αποκλειστικά στο χώρο τουλάχιστον της Πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας. Για παράδειγμα,αν θεωρήσουμε ως αυτόνομη μονάδα την Περιφέρεια Υγείας,π.χ. Πειραιά,θα μπορούσε κάλλιστα με την απογραφή των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ να οριστεί ο προβλεπόμενος αριθμός σταθερών δομών και η αναγκαία συμμετοχή ιδιωτών γιατρών,αν δεν καλύπεται ο αριθμός των ασφαλισμένων της Περιφέρεις Υγείας Πειραιά.

Με ενιαία διοίκηση η Περιφέρεια Πειραιά θα καλύπτει απολύτως τις υγειονομικές ανάγκες των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ,που της αναλογούν,έχοντας υπόψη όμως το πλαφόν των δαπανών που διαθέτει,ώστε να μετέχει στη διαχείριση αυτού του πλαφόν,όπως ένα Δημόσιο Νοσοκομείο,απορροφώντας μάλιστα και την ενδεχόμενη υπέρβαση με υπεωριακό έργο των ιατρών-θεραπευτών. Έτσι θα βγούμε από την κρίση και έτσι θα διατηρήσουμε τις δομές του ΕΟΠΥΥ,για να περάσουμε τη δοκιμασία της κρίσης προς όφελος και των ασθενών αλλά και των εργαζόμενων στο χώρο της Υγείας.