Ο ομογενής ηθοποιός Frank Dicopoulos θέλει να επενδύσει στην Ελλάδα

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Ο Frank Dicopoulos  μπορεί να μην μιλάει τα ελληνικά * πέραν από μερικές λέξεις . Τα καταλαβαίνει, όμως, καλύτερα. Σε κάθε περίπτωση νιώθει βαθεία μέσα του την ελληνικότητά του. Δεν θα ξεχάσω ποτέ τον ανυπόκριτο θαυμασμό του όταν από το ¨ρούφ γκάρτεν” του Πολιτιστικού Κέντρου του “Αντεφάϊ”, περασμένες 8.30 το βράδυ της Τρίτης,  10 Σεπτεμβρίου 2013, είδε “πάνω από το κεφάλι του” την Ακρόπολη φωτισμένη! “Θεέ μου, είναι τόσο όμορφη!”… “Είναι θεσπέσια”. “Μόνο και για να αντικρύσεις αυτό το θέαμα αξίζεις να ζείς”… “Ναι είμαι περήφανος που είμαι και αισθάνομαι Έλληνας”!

Ήλθε στην Ελλάδα μαζί με τον γερουσιαστή Λεωνίδα Ραπτάκη με σκοπό να κάνει επένδυση στη γενέτειρα. Πραγματοποίησαν για το σκοπό αυτό “μερικές πολύ επικοδομητικές επαφές και συνεργασίες στην Θεσσαλονίκη και την Αθήνα, οι οποίες και θα συνεχισθούν”, όπως είπε, ο κ. Dicopoulos, στην ΡΗΡ.

Πόσο Έλληνας νιώθει; Ο γνωστός Ελληνοαμερικανός ηθοποιός, μιλώντας στην ΡΗΡ εξομολογήθηκε ότι η γυναίκα του (Teja Anderson),  όταν γνωρίστηκαν “τα είχε όλα! Αλλά δεν ήτανε Ελληνίδα!  Όταν επρόκειτο να παντευτούμε (1990) και είδε ότι ο γάμος μας ήθελα να γίνει σε ελληνική Εκκλησία, όταν κατάλαβε πόσο πολύ αγαπούσα την Ελλάδα, όταν είδε πόσο δεμένη οικογένεια είμασταν και πόσο μου άρεσε να πηγαίνω από μικρός στην ελληνορθόδοξη Εκκλησία μας, μου είπε: <Αφού αυτό είναι τόσο σημαντικό για σένα, είναι σημαντικό και για μένα>. Έτσι και στην Ελληνορθόδοξη Εκκλησία παντρευτήκαμε -και πηγαίνουμε- και βαφτίσαμε εκεί τα δυο μας παιδιά…”

Να μια καλή “ζωντανή” απόδειξη αυτού που επανειλημμένα έχει τονίσει ο υποφαινόμενος. Ότι, δηλαδή, με τους μεικτούς γάμους, υπό προϋποθέσεις όχι μόνο δεν χάνουμε έμψυχο ελληνοπρεπές ομογενειακό δυναμικό, αλλά αντίθετα,  το “αυγατίζουμε”…

 

 

Frank Dicopoulos And Wife Teja Anderson

Frank Dicopoulos And Wife Teja Anderson

Ξεκινήσαμε και τη συνέντευξή μας ρωτώντας τον πόσο δύσκολο είναι να γίνει κανείς ηθοποιός στο Χόλυγουντ!

“Είναι εξαιρετικά δύσκολο”, μας είπε.

Dicopoulos: “Γενικά είναι δύσκολο να είσαι ηθοποιός. Εξαρτάται από τον τρόπο που παίζεις. Συχνά λέω στους ανθρώπους που με ρωτάνε πώς μπορούν να γίνουν ηθοποιοί και -όταν γίνουν-  που μπορούν να πάνε, τι ρόλους να επιλέξουν και γενικά πως γίνεται αυτό, το πρώτο πράγμα που τους λέω είναι πως το σημαντικότερο πράγμα είναι ότι πρέπει να είσαι παθιασμένος να γίνεις ηθοποιός.  Πρέπει, πραγματικά, να το χαίρεσαι, να το αγαπάς και να το ζεις. Πρέπει να κάνεις όλα όσα είναι απαραίτητα για να γίνεις ένας επαγγελματίας. Αν θες πραγματικά να ερμηνεύεις. Ό,τι θέλω να πω με αυτό, είναι πως εάν απλώς σου αρέσει να παίζεις και πηγαίνεις σχολείο, παίξε στο σχολείο σου. Αυτό είναι εύκολο. Ξεκίνα έτσι”.

ΡΗΡ: Άρα είναι δύσκολο και να επιτύχει ένας ηθοποιός στην Αμερική;

Dicopoulos: “Ναι, είναι δύσκολο, μα εάν ξέρεις τους σωστούς ανθρώπους, έχεις τις σωστές διασυνδέσεις και είσαι καλός, τότε θα επιτύχεις”.

Ο ίδιος, πάντως,  ξεκίνησε την καριέρα του κάπως …ανορθόδοξα! ” Με ιδιαίτερη κλίση στα σπόρ, σπούδασε Ψυχολογία με προορισμό να γίνει αθλίατρος! Ρωτήσαμε αν ήταν αυτή η επιθυμία του πατέρα ή της μητέρα του. Η απάντησή του μας εξέπληξε:

Dicopoulos: “Όχι, ήταν δική μου ιδέα να γίνω Ψυχολόγος. Στην πραγματικότητα ήθελα να γίνω ένας Ορθοπεδικός Χειρουργός ειδικευμένος στην αθλητική ιατρική! Αλλά δεν τα πήγαινα πολύ καλά με τα Μαθηματικά! Και εδώ επανέρχομαι στο σχόλιο που έκανα πιο πάνω: Εάν τα Μαθηματικά δεν ήταν εύκολα για μένα, σημαίνει ότι ίσως δεν μου πήγαιναν!  Όταν έτσι σκέφτηκα, ένιωσα ευχαρίστηση στο να παίζω ρόλους, που ήτανε εύκολο για μένα!  Μετά την Ψυχολογία, ακολούθησα αυτό το μονοπάτι. Σπούδασα Τέχνη και Δράμα στο Kenyon College in Gambier, Ohio”.

Επιστρέψαμε στο σκοπό του ταξιδιού του στην Ελλάδα:

Dicopoulos: “Έχω έλθει στην Ελλάδα μαζί με τον Γερουσιαστή Λεωνίδα Ραπτάκη, φίλο μου εδώ και 20 χρόνια. Ναι, ενδιαφέρομαι να επενδύσω στην Ελλάδα. Στην Αμερική έχουμε μία εταιρεία, την Eco Fuel Saver. Παράγει ένα προϊόν <ανασκευστή> καυσίμου.  Αυτό που κάνει είναι ότι βελτιστοποιεί την καύση του  πετρελαίου. Η καλύτερη καύση μειώνει δραστικά την παραγωγή ρύπων. Κάνει το καύσιμο να καίγεται πιο αποτελεσματικά, ολικά, άρα και πιο οικονομικά. Έχουμε όλη την πιστοποίηση, έχουμε περάσει επιτυχώς όλες τις δοκιμές, έχουμε όλες τις αποδείξεις και επειδή είμαι Ελληνοαμερικανός και επειδή είμαι φίλος με τον Λεωνίδα Ραπτάκη, μου δίνει αυτό την ευκαιρία και την δυνατότητα να φέρω αυτή την τεχνολογία στην Ελλάδα, κάτι για το οποίο έχω μεγάλο ενθουσιασμό”.

ΡΗΡ: Η κακή οικονομικής κατάσταση δεν σας επηρεάζει;

Dicopoulos: “Γενικά η οικονομία ξέρω ότι δεν είναι στο καλύτερό της σημείο. Ούτε στην Αμερική είναι! Εκτιμώ, όμως, ότι μπορώ, έστω σε έναν μικρό βαθμό, να βοηθήσω σ΄αυτό, χτίζοντας μια εταιρία στην Ελλάδα που θα αυξήσει τις θέσεις εργασίας και θα συμβάλει στην εξοικονόμηση χρημάτων από τον προϋπολογισμό του κράτους. Έχω συναίσθηση και επίγνωση του τι θέλω να κάνω. Να μειώσουμε τους ρύπους και να εξοικονομήσουμε λεφτά στον κόσμο, που θα τα “έκαιγε” σε καύσιμα”…

Frank Dicopoulos

Frank Dicopoulos

ΡΗΡ: Εκτός από επιχείρηση, θα βλέπατε την πιθανότητα να παίζατε σε κάποιο ελληνικό έργο;

Dicopoulos:  Τίποτε δεν θα με ευχαριστούσε περισσότερο, θεατρικά, από του να παίξω σε ένα έργο, σε μία ταινία ή σε μία τηλεοπτική σειρά στην Ελλάδα. θα ήτανε μεγάλη τιμή για μένα.  Επειδή δε πράγματικά πιστεύω πως εξ αιτίας του ότι η Ελλάδα είναι γεννέτειρα εκτός της δημοκρατίας και του θεατρικού δράματος, το καλύτερο θα ήτανε να παίξω σε ένα αρχαιο θέατρο κάτω από την Ακρόπολη. Θα μπορούσε να είναι αυτό το αποκορύφωμα της καριέρας μου.

ΡΗΡ: Με τους Ελληνοαμερικανούς ηθοποιούς πως τα πάτε;

Dicopoulos: Ξέρω πολλούς άλλους ελληνοαμερικανούς ηθοποιούς πολύ καλά και είμαι υπερήφανος που κάθε φορά που βλέπω ή ακούω για κάποιον ελληνοαμερικανό ηθοποιό, άντρα ή γυναίκα, νιώθω μια ιδιαίτερη σύνδεση. Έχουμε πολύ καλούς ομογενείς ηθοποιούς.

ΡΗΡ: Κάποιοι ομογενείς, επειδή η Ελλάδα έχει οικονομική  κρίση,  αισθάνονται απογοητευμένοι. Εσείς τι λέτε;

Dicopoulos: Μα, ούτε και η Αμερική είναι στην καλύτερή της κατάσταση!  Είναι αλήθεια, πάντως, πως κάθε φορά που ακούς κάτι από την πατρίδα σου, ελπίζεις τα καλύτερα γι αυτήν.  Κι όταν ακούς ότι τα πράγματα εκεί δεν είναι τόσο καλά, αυτό σε κάνει να θες να βοηθήσεις να κάνεις κάτι, ό,τι περνάει από το χέρι σου, το ελάχιστο για να επαναφέρεις την πατρίδα πάλι στην ευημερία. Ναι,  σε κάνει να θλίβεσαι, αλλά προσωπικά πιστεύω ότι Ελλάδα δεν είναι μόνη χώρα που έχει οικονομικά προβλήματα.  Λίγο – πολύ, όλοι βρισκόμαστε στην ίδια θέση. Τα πράγματα στην Ελλάδα ξέφυγαν. Τώρα, όμως, εξισορροπούνται και ελπίζω να υπάρξει στροφή προς το καλύτερο.

ΡΗΡ: Παραμονή 11 Σεπτέμβρη η συνέντευξη, δεν μπορούσε να αποφευχθεί η αναφορά στην αποφράδα ημέρα. Πώς νιώθετε γι αυτό;

Dicopoulos:  Είναι βαθειά λυπημένος.  Τότε έμενα  στο Νιου Τζέρσευ και την προηγούμενη ημέρα βρισκόμουνα στην Νέα Υόρκη. 10 Σεπτεμβρίου, και έβρεχε πάρα πολύ.  Άφηνα την πόλη πηγαίνοντας προς το Νιού Τζέρσευ.  Για κάποιο παράξενο λόγο κοίταξα πίσω,  πάνω από τον αριστερό μου ώμο και εξαιτίας της βροχής και της ομίχλης που είχε δημιουργηθεί,  το μόνο που μπορούσες να δεις ήτανε τα φώτα των Δίδυμων Πύργων. Ήταν ένα εντυπωσιακό  θέαμα.

Το επόμενο πρωινό ξύπνησα και τα νέα ήτανε πάρα πολύ άσχημα. Ήξερα πάρα πολλούς άνθρωπους που εργάζονταν στους Πύργους. Χάθηκαν μαζί με περίπου 3000 συμπολίτες μας, ανάμεσά τους και κάποιοι ελληνοαμερικανοί.

Ποιος είναι ο Dicopoulos:

Ο Frank Dicopoulos γεννήθηκε 3 Ιανουαρίου 1957 -Είναι το μεγαλύτερο από τα τρία παιδιά του ζεύγους Chaterine και Harry  Dicopoulos. Ελληνοαμερικανός ηθοποιός. Έγινε κυρίως γνωστός σε παναμερικανικό επίπεδο από το ρόλο του Frank Achilles Cooper Jr.  στο Guiding Light  ένα ρόλο τον οποίο ενσάρκωνε από το 1987 μέχρι την ακύρωση του σόου το Σεπτέμβρη του 2009.

Έχει πάρει μέρος σε πολλά διαφημιστικά σποτς. Σε έναν εθνικό διαγωνισμό στο Ντάλλας,  βγήκε ένας από τους 4 φιναλίστ μεταξύ 770 υποψηφίων για τα δοκιμαστικά, για τον αναπληρωματικό ρόλο του Larry Wilcox στην σειρά CHiPs.  Δεν πήρε το ρόλο, παρόλα αυτά απέκτησε τον πρωταγωνιστικό ρόλο σε ένα ντοκιμαντέρ του MTV ονομαζόμενο <Wild Rides”.

Εμφανίστηκε σε πολλές primetime σειρές κυριότερη των οποίων η Δυναστεία (Dynasty),  The Tracey Ullman Show, Silver Spoons,Hotel, Falcon Crest c.a.

To 2010 o Dicopoulos πλασίωσε την ομάδα του River Ridge.

 

* Η συνέντευξη έγινε στην Αγγλική γλώσσα. Το κείμενο στα ελληνικά, είναι ελεύθερη μετάφραση από τον υπογράφοντα).
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Ο Frank Dicopoulos με τον εκδότη-διευθυντή του Panhellenic Post Χρήστο Μαλασπίνα (αριστερά).