Ελληνικά τραγούδια θα ερμηνεύσει η διάσημη Ελληνίδα μεσόφωνος Αγνή Μπάλτσα στην Κρατική Όπερα της Βιένης

Τραγούδια της Ελλάδας θα ερμηνεύσει η διεθνούς φήμης μεσόφωνος Αγνή Μπάλτσα, «η Ελληνίδα με την αγγελική φωνή» όπως την αποκαλούσε ο Χέρμπερτ φον Κάραγιαν στην αρχή ακόμη της λαμπρής σταδιοδρομίας της, στην πρώτη συναυλία για σολίστ, της φετινής σεζόν, της ξακουστής Κρατικής Όπερας Βιέννης, την Τετάρτη, 18 Σεπτεμβρίου.

Η Ελληνίδα καλλιτέχνις, την οποία θα συνοδεύει στο πιάνο ο διακεκριμένος πιανίστας Αχιλλέας Βάστορ, θα παρουσιάσει ένα πρόγραμμα με γνωστές επιτυχίες των μεγάλων Ελλήνων συνθετών, Μίκη Θεοδωράκη, Μάνου Χατζηδάκι, Σταύρου Ξαρχάκου, Βασίλη Τσιτσάνη και Σπύρου Περιστέρη.

«Είμαι υπερήφανη που μου δόθηκε η ευκαιρία να ξανατραγουδήσω πάλι αυτά τα τραγούδια, τα οποία είναι η μεγάλη κληρονομιά μας» είχε δηλώσει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, στη Βιένη, η Αγνή Μπάλτσα, παρουσιάζοντας πριν λίγα χρόνια ένα παρόμοιο πρόγραμμα με έργα αυτών των Ελλήνων συνθετών στο άλλο λυρικό θέατρο της αυστριακής πρωτεύουσας το «Τεάτερ αν ντερ Βιν».

Γεννημένη στη Λευκάδα, η Αγνή Μπάλτσα θεωρείται σήμερα η «σπουδαιότερη δραματική μεσόφωνος της εποχής μας» κάτι που της είχε αναγνωρίσει ο ίδιος μεγάλος μαέστρος του 20ου αιώνα, Χέρμπερτ φον Κάραγιαν, από τα πρώτα χρόνια της μακρόχρονης συνεργασίας τους.

Με λαμπρές αρχικές σπουδές στη Μουσική Ακαδημία Αθηνών, η Αγνή Μπάλτσα τις ολοκλήρωσε με την «Υποτροφία Μαρία Κάλλας» στο Μόναχο και τη Βιένη, στην οποία έμελλε να διαπρέψει αργότερα ως κορυφαία πρωταγωνίστρια για ολόκληρες δεκαετίες, να ανακηρυχθεί επίτιμο μέλος της φημισμένης Κρατικής Όπεράς της, που της απένειμε τον σημαντικότερο τίτλο στον χώρο του λυρικού θεάτρου, εκείνον της «Κάμερζενγκεριν».

Εκτός από τη Βιένη, η Ελληνίδα μεσόφωνος εξακολουθεί να παρουσιάζει το πλούσιο ρεπερτόριό της στα γνωστότερα λυρικά θέατρα του κόσμου, πραγματοποιεί συναυλίες σε σχεδόν όλες τις χώρες της Ευρώπης, τις ΗΠΑ, τη Λατινική Αμερική, την Ιαπωνία, ενώ, πέρα από το κλασικό ρεπερτόριο, μεγάλη απήχηση βρήκαν οι συναυλίες της με τα «Τραγούδια της Πατρίδας μου» υπό τη διεύθυνση του Σταύρου Ξαρχάκου.