Ξεκίνησε η επιχείρηση ανέλκυσης του Costa Concordia

Σε εξέλιξη βρίσκεται το απόγευμα της Δευτέρας η φιλόδοξη επιχείρηση ανέλκυσης του του Costa Concordia έξω από το νησί του Τζίλιο. Το κύτος του πλοίου έχει απελευθερωθεί από τον ύφαλο και το επόμενο βήμα θα είναι να περιστραφει ώστε να καθίσει όρθιο πάνω σε μια γιγάντια υποβρύχια πλατφόρμα.

Η γιγάντια και εξαιρετικά ακριβή επιχείρηση αναμένεται να διαρκέσει τουλάχιστον 12 ώρες. Η νυχτερινή προετοιμασία εμποδίστηκε από μία σύντομη αλλά ισχυρή βροχή, που καθυστέρησε το στήσιμο της πλωτής πλατφόρμας-σκάφους που θα λειτουργήσει ως κέντρο επιχειρήσεων. Η επιχείρηση ξεκίνησε τελικά μετά τις 9 ώρα Ελλάδας.

Ο επικεφαλής της ιταλικής υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας, Φράνκο Γκαμπριέλι, επισήμανε πως η επιχείρηση δεν απειλείται. «Δεν υπάρχει αλλαγή στην επιχείρηση, μόνο καθυστέρηση εξαιτίας των συνθηκών» ανέφερε, σύμφωνα με το ιταλικό πρακτορείο ANSA.

«Πάντοτε λέγαμε ότι ο καιρός θα είναι σταθερός συνοδός μας και θα έπρεπε να τον λάβουμε υπόψη» είπε ο Γκαμπριέλι.

Φωτογραφίες από το ασυνήθιστο υδάτινο εργοστάσιο επιβεβαιώνουν το απόγευμα της Δευτέρας ότι η ίσαλος γραμμή στα πλαϊνά του πλοίου, δηλαδή το ίχνος που αφήνει η επιφάνεια του νερού στην επιφάνεια του πλοίου, έχει ανέβει κατά αρκετά μέτρα.

Η επιχείρηση αναμένεται να διαρκέσει 10 με 12 ώρες.

 

 

 

 


Αδύνατες αποστολές: Πώς θα γίνει το Parbuckling

H μηχανική δυσκολία του εγχειρήματος οφείλεται στο βάρος και το μέγεθος του πλοίου αλλά και στο ότι έχει προσαράξει τόσο κοντά στην ακτή. Οι μηχανικοί σκοπεύουν να απομακρύνουν το ναυάγιο με διαδικασία που έχουν ονομάσει «parbulcking».

Το πλοίο έχει προσαράξει με κλίση περίπου 35 μοιρών, πέφτοντας στη δεξιά του πλευρά -η κορυφή δεν απέχει πολύ από την στεριά και άρα τα συνεργεία δεν μπορούν, στην πρώτη φάση, να χρησιμοποιήσουν την θαλάσσια περιοχή στα δεξιά του πλοίου.

Έτσι, οι μηχανικοί έχουν στήσει μία υποθαλάσσια μεταλλική πλατφόρμα, έναν «πάτο», κάτω από το Costa Concordia. Στην αριστερή πλευρά του πλοίου, η οποία βρίσκεται έξω από το νερό, έχουν προσαρτηθεί εννέα μεγάλα δοχεία.

Το έργο θα επιτελεστεί από ατσάλινες αλυσίδες που έχουν δεθεί στην μία τους άκρη στον υποθαλάσσιο «πάτο» και στην άλλη τους άκρη στα δοχεία στην εκτεθειμένη πλευρά του πλοίου. Οι αλυσίδες θα τραβηχτούν, και έτσι το πλοίο θα περιστραφεί στον οριζόντιο άξονά του -θα σηκωθεί δηλαδή και θα κάτσει στον υποθαλάσσιο πάτο.

Έπειτα, δοχεία σαν εκείνα της αριστερής πλευράς θα τοποθετηθούν και στην δεξιά, η οποία πλεόν θα έχει εμφανιστεί. Μέσω των δοχείων, το νερό που έχει μπει στο πλοίο θα απομακρυνθεί, το ναυάγιο πια θα σηκωθεί λόγω της άνωσης και θα «γλιστρήσει» στην στεριά.

Επιμέλεια: Βασίλης Ψυχογιός

Newsroom ΔΟΛ