Τέσσερις ομογενείς εκλέχθηκαν στο Κοινοβούλιο της Αυστραλίας

 Ορκίστηκε η κυβέρνηση του Τόνι Άμποτ.

Ο Νικόλας Βαρβαρής, ο οποίος κέρδισε την έδρα Μπάρτον της Νέας Νότιας Ουαλίας, είναι η νέα ελληνική παρουσία στο Κοινοβούλιο της Αυστραλίας.

Αντιθέτως, η ομογενής βουλευτής του Φιλελεύθερου κόμματος, Σόφη Πανοπούλου-Μιραμπέλα, έμεινε τελικά εκτός Βουλής, αφού έχασε την έδρα του Ίντι από την ανεξάρτητη, Κάθι Μαγκούαν.

Έτσι, στη νέα Βουλή υπάρχουν τέσσερις ομογενείς βουλευτές και γερουσιαστές: η Μαρία Βαμβακινού, βουλευτής του Εργατικού κόμματος, ο Νικόλας Βαρβαρής, βουλευτής του Φιλελεύθερου κόμματος, ο φιλελεύθερος γερουσιαστής, Αθανάσιος Συνοδινός, που ανέλαβε και αναπληρωτής Θησαυροφύλακας και ο ανεξάρτητος γερουσιαστής, Νίκος Ξενοφών.

Η τοποθέτηση του  ομογενή Φιλελεύθερου γερουσιαστή, Αθανάσιου Συνοδινού, σε Υφυπουργό οικονομικών προκάλεσε έκπληξη καθώς αναμένονταν να αναλάβει το υπουργείο Οικονομίας.  Μάλιστα, η έγκυρη οικονομική εφημερίδα The Australian Financial Review το ανέδειξε ως κύριο πρωτοσέλιδο θέμα της σήμερα.

Σύμφωνα με το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα, πηγές του Συνασπισμού ανέφεραν πως υπάρχουν κάποια ερωτηματικά για το ενδεχόμενο ο κ. Συνοδινός να χρειαστεί να εμφανιστεί ενώπιον επιτροπής που έρευνα θέματα διαφθοράς στη Νέα Νότια Ουαλία για ένα θέμα που προέκυψε πριν την εκλογή του στη γερουσία και η κυβέρνηση δεν θα ήθελε να βρεθεί «απολογούμενη».
Ο κ. Συνοδινός υποστηρίζει πως ως στέλεχος της τράπεζας ΝΑΒ δεν έκανε τίποτα το μεμπτό και έχει την πλήρη στήριξη των συναδέλφων του. Όμως και η τοποθέτησή του στην θέση του υφυπουργού Οικονομικών είναι ιστορική, αφού ο κ. Συνοδινός είναι ο πρώτος ελληνικής καταγωγής πολιτικός που υπουργοποιείται σε κυβέρνηση Συνασπισμού. Φυσιολογικά στην κυβέρνηση θα ήταν και μια άλλη ομογενής, η Σόφη Πανοπούλου-Μιραμπέλα αλλά η ίδια ζήτησε από τον πρωθυπουργό να μην την υπολογίζει αφού η εκλογή της είναι αμφίβολη.

Τόνι Άμποτ

«Και τώρα δουλειά». Με αυτό το σύνθημα, ο νέος πρωθυπουργός της χώρας, Τόνι Άμποτ, κάλεσε τους υπουργούς του «να πέσουν με τα μούτρα στη δουλειά» και να υλοποιήσουν τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν έναντι των ψηφοφόρων.

Ο Άμποτ δέχεται επικρίσεις, γιατί δεν συμπεριέλαβε πολλές γυναίκες στην κυβέρνησή του και γιατί κατήργησε το υπουργείο Πολυπολιτισμού, παρά το γεγονός ότι η Αυστραλία είναι μια πολυπολιτισμική κοινωνία.

Ο Άμποτ ορκίστηκε σήμερα ο 28ος πρωθυπουργός της Αυστραλίας, δέκα μέρες μετά τον εκλογικό του θρίαμβο και, στη συνέχεια, ορκίστηκε η κυβέρνησή του, που αποτελείται από 42 υπουργούς, αναπληρωτές υπουργούς και υφυπουργούς.

Ο νέος πρωθυπουργός τόνισε πως οι πρώτες προτεραιότητες της κυβέρνησής του είναι να καταργήσει το νόμο για τους φόρους των ρύπων και να ληφθούν δρακόντεια μέτρα, για να μην ξαναπεράσουν στα αυστραλιανά χωρικά ύδατα πλοιάρια με αιτούντες άσυλο από την Αυστραλία.

Η Μιραμπέλα εκτός…

Sophie Mirabella has conceded defeat in the seat of Indi, and has confirmed she will not seek a recount to contest the victory of independent candidate Cathy McGowan.

In a statement, Ms Mirabella said “this election is over and the responsibility for the outcome is mine”.

“Despite the closeness of the count I have decided not to seek a recount. I unreservedly accept the decision of the democratic process.

“Today is for Cathy McGowan. I wish her success in the service of the people of Indi.”

Ms Mirabella, who has held the rural Victorian seat since 2001, said that it was a “high honour and a very special privilege” to be an MP.