Λαμπρή Διαπολιτισμική εκδήλωση στην Κορυτσά για τους Εθνικούς Ευεργέτες

* Από το Σύνδεσμο Αποφοίτων Ζωσιμαίας Σχολής

> Ρεπορτάζ: Νίκος Σουτόπουλος

> Φωτογραφία: Γιάννης Μπενέκος

ΚΟΡΥΤΣΑ: Με την ευκαιρία της παρουσίασης του βιβλίου του Συνδέσμου Αποφοίτων Ζωσιμαίας Σχολής Ιωαννίνων “ΗΠΕΙΡΩΤΕΣ ΕΜΠΟΡΟΙ – ΕΥΕΡΓΕΤΕΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΘΝΟΥΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΤΗΣ ΠΡΟΟΔΟΥ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑΣ”, το Γενικό Προξενείο Ελλάδος στην Κορυτσά, ο Σύνδεσμος Αποφοίτων Ζωσιμαίας Σχολής Ιωαννίνων «Οι Ζωσιμάδες» και το Εργαστήριο Ιστορίας Νεότερης Ελλάδας και Νεοελληνικού Πολιτισμού της Σχολής Επιστημών Αγωγής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, οργάνωσαν στην Κορυτσά, στις 6 Σεπτεμβρίου 2013, λαμπρή διαπολιτισμική εκδήλωση προς τιμή των τριών μεγάλων Εθνικών Ευεργετών της περιοχής: του Γεωργίου και Σίμωνος Σίνα από τη Μοσχόπολη και του Ιωάννη Μπάγκα από την Κορυτσά.

 Ο Καθεδρικός Ναός Ανάστασης του Σωτήρος

Ο Καθεδρικός Ναός Ανάστασης του Σωτήρος

Στην αρχή της εκδήλωσης απηύθυναν σύντομους χαιρετισμούς ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στην Κορυτσά, Ιωάννης Πεδιώτης και ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αποφοίτων Ζωσιμαίας Σχολής Φρίξος Πούρλης, ενώ αναγνώστηκαν χαιρετιστήρια μηνύματα των υφυπουργών Εξωτερικών Άκη Γεροντόπουλου και Παιδείας και Θρησκευμάτων Κωνσταντίνου Γκιουλέκα, καθώς και της Γενικής Γραμματέως του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού Δρος Όλγας Σαραντοπούλου, με τα οποία τονίστηκε η σημασία του όρου της «ευεργεσίας-ευποιίας», της σημαντικής εθνικής προσφοράς των Ηπειρωτών κυρίως Εθνικών Ευεργετών για την ανασύσταση του ελληνικού κράτους, αλλά και της σημασίας τέτοιου είδους εκδηλώσεων.

Στη συνέχεια σύμφωνα με το πρόγραμμα μίλησαν ο φιλόλογος καθηγητής Νίκος Υφαντής, με θέμα: “Η πόλη της Κορυτσάς, άλλοτε και τώρα”, ο ομότ. καθηγητής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Απόστολος Παπαϊωάννου με θέμα: “Η Μοσχόπολη των ΙΖ και ΙΗ αιώνων” και ο Φιλόλογος-Συγγραφέας Σπύρος Εργολάβος με θέμα: “Οι Εθνικοί Ευεργέτες Γεώργιος Σίνας, Σίμων Σίνας και Ιωάννης Μπάγκας”.

Την εκδήλωση παρακολούθησαν, προσκληθέντες από το Γενικό Προξενείο Ελλάδος στην Κορυτσά, ο Συντονιστής Εκπαίδευσης της Αλβανίας Γιώργος Χρονόπουλος, η Διευθύντρια του Ελληνο-αλβανικού Σχολείου Κορυτσάς Ελένη Τούλιου, εκπρόσωποι ομογενειακών οργανώσεων και κάτοικοι της Κορυτσάς, καθώς επίσης 45 συμπολίτες μας από τα Γιάννινα οι οποίοι συμμετείχαν στη διήμερη εκπαιδευτική εκδρομή (6 και 7 Σεπτεμβρίου 2013) που οργάνωσε ο Σύνδεσμος Αποφοίτων Ζωσιμαίας Σχολής, στην Κορυτσά, τη Μοσχόπολη, το Πόγραδετς και τη Λίμνη Οχρίδα.

Οι συμμετέχοντες από τα Γιάννενα στην εκπαιδευτική εκδρομή στη Μοσχόπολη.

Οι συμμετέχοντες από τα Γιάννενα στην εκπαιδευτική εκδρομή στη Μοσχόπολη.

Η ερειπωμένη προξενική κατοικία (1936-39) του Σεφέρη, στην Κορυτσά

Η ερειπωμένη προξενική κατοικία (1936-39) του Σεφέρη, στην Κορυτσά

Σύμφωνα με το δελτίο τύπου του Συνδέσμου Αποφοίτων Ζωσιμαίας Σχολής πριν από την εκδήλωση τελέστηκε στο Μητροπολιτικό Ναό Αναστάσεως του Σωτήρος Κορυτσάς επιμνημόσυνη δέηση στη μνήμη των τριών μεγάλων Εθνικών Ευεργετών στους οποίους ήταν αφιερωμένη η διαπολιτιστική εκδήλωση και συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο εκπαιδευτικός – δημοσιογράφος Νίκος Σουτόπουλος, ο οποίος είχε υπηρετήσει ως αποσπ. Εκπαιδευτικός του Υπουργείου Παιδείας, επί τέσσερα χρόνια, στα Ελληνικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της Κορυτσάς.

Από αριστερά: Ν.Σουτόπουλος-Συντονιστής, Σπ.Εργολάβος-Φιλόλογος,Φρίξος Πούρλης-Πρόεδρος Συνδ. Αποφ. Ζωσιμάιας Σχολής και Απ. Παπαϊωάννου-ομ.Καθ.Πανεπ. Ιωαννίνων

Από αριστερά: Ν.Σουτόπουλος-Συντονιστής, Σπ.Εργολάβος-Φιλόλογος,Φρίξος Πούρλης-Πρόεδρος Συνδ. Αποφ. Ζωσιμάιας Σχολής και Απ. Παπαϊωάννου-ομ.Καθ.Πανεπ. Ιωαννίνων

 

 

 

*Φωτογραφία πρώτης σελίδας: Στο βάθος, ο Γενικός Πρόξενος στην Κορυτσά Ι. Πεδιώτης, ομιλεί στην εκδήλωση,