Όλη η Ευρώπη κινείται στο ρυθμό των γερμανικών εκλογών

Μέρκελ «ψηφίζουν» Γάλλοι και Αυστριακοί – Το Σοσιαλδημοκράτη Στάινμπρουκ, θέλουν οι Έλληνες – Τι δείχνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις

Περίπου 36 ώρες έχουν μείνει προτού ανοίξουν οι κάλπες στη Γερμανία και όλη η Ευρώπη κινείται στο ρυθμό των γερμανικών εκλογών.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις «δείχνουν» πως η εκλογική αναμέτρηση της Κυριακής θα εξελιχθεί σε «θρίλερ» αφού ο κεντροδεξιός συνασπισμός της Άνγκελα Μερκελ θα κονταροχτυπηθεί με την αριστερή αντιπολίτευση.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση που διενεργήθηκε από το ινστιτούτο Forschungsgruppe για λογαριασμό της δημόσιας τηλεόρασης ZDF, οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU) της Μέρκελ κερδίζουν μισή μονάδα και φτάνουν στο 39,5% ενώ οι εταίροι τους στον κυβερνητικό συνασπισμό, οι Ελεύθεροι Δημοκράτες (FDP) παρουσιάζουν πτώση στην πρόθεση ψήφου και φτάνουν στο 5,5%.

Το ευρωσκεπτικιστικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) συγκεντρώνει ποσοστό 4,5%, βρίσκεται δηλαδή οριακά κάτω από το κατώφλι του 5% που απαιτείται για να μπει στο κοινοβούλιο. Ωστόσο, έχει ανέβει κατά μία μονάδα σε σύγκριση με μια προηγούμενη δημοσκόπηση της 18ης Σεπτεμβρίου.

Από την άλλη πλευρά, οι Σοσιαλδημοκράτες έχουν ανεβάσει το ποσοστό τους στο 27% (1 μονάδα επάνω από την περασμένη Τετάρτη) αλλά οι Πράσινοι έχουν υποχωρήσει κατά δύο μονάδες, στο 9%. Το κόμμα Ντι Λίνκε της ριζοσπαστικής αριστεράς διατηρεί το ποσοστό του, επίσης στο 9%.

Πάντως, σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου Emnid για λογαριασμό της εφημερίδας Bild am Sonntag ο κεντροδεξιός συνασπισμός της καγκελαρίου προηγείται ελαφρώς, με ένα ποσοστό 45%, όλων μαζί των κομμάτων της αριστερής αντιπολίτευσης, τα οποία συγκεντρώνουν ένα ποσοστό 44%.

Η δημοσκόπηση του Emnid δείχνει επίσης την υποστήριξη για το ευρωσκεπτικιστικό κόμμα “Εναλλακτική για την Γερμανία” (AfD) να μένει σταθερή στο 4%, κάτω από το 5% που χρειάζεται για να εκλέξει βουλευτές.

Η δημοσκόπηση αυτή έδειξε πως ο κεντροδεξιός συνασπισμός της Μέρκελ συγκεντρώνει ποσοστό 45%, με τους συντηρητικούς της Μέρκελ να λαμβάνουν σταθερά ποσοστό 39% και τον νυν εταίρο τους στον κυβερνητικό συνασπισμό, τους Ελεύθερους Δημοκράτες (FDP), να κερδίζουν μία μονάδα και να ανεβαίνουν στο 6% συγκριτικά με την προηγούμενη δημοσκόπηση του Emnid, η οποία είχε δοθεί στην δημοσιότητα στις 15 Σεπτεμβρίου.

Το κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης, οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD), παραμένουν σταθεροί στο 26% ενώ οι σύμμαχοί τους, οι Πράσινοι, χάνουν μία μονάδα και πέφτουν στο 9%. Το κόμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς “Ντι Λίνκε” παραμένει σταθερό στο 9% στην δημοσκόπηση αυτή του Emnid.

Σχεδόν όλες οι δημοσκοπήσεις που δόθηκαν στη δημοσιότητα την Παρασκευή αλλά και τις προηγούμενες ημέρες δείχνουν ότι έχει αυξηθεί η πιθανότητα για το σχηματισμό κυβέρνησης «μεγάλου συνασπισμού» μεταξύ Χριστιανοδημοκρατών και Σοσιαλδημοκρατών, κυρίως εάν οι φιλελεύθεροι δεν καταφέρουν τελικά να μπουν στο κοινοβούλιο.

Καταλληλότερη για Καγκελάριος η Μέρκελ

Πάντως, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση για το ZDF, η Μέρκελ κρίνεται καταλληλότερη για καγκελάριος (ποσοστό 58%) από τον κυριότερο αντίπαλό της, τον υποψήφιο του SDP Πέερ Στάινμπρουκ (ποσοστό 32%).

Οι περισσότεροι δημοσκόποι συμφωνούν ότι η κατάσταση της γερμανικής οικονομίας, με τη σταθερή μείωση της ανεργίας και την αύξηση των μισθών, έχει δώσει προβάδισμα στην Μέρκελ καθώς πολλοί ψηφοφόροι την θεωρούν «ασφαλή επιλογή». Η καγκελάριος κερδίζει επίσης πόντους από τους ψηφοφόρους που θεωρούν ότι χειρίστηκε σωστά την κρίση χρέους στην ευρωζώνη. «Η κρίση στην ευρωζώνη αποδείχθηκε θετική για την Μέρκελ», είπε ο Μάνφρεντ Γκέλνερ, ο επικεφαλής του ινστιτούτου δημοσκοπήσεων Forsa.

Σε αντίθεση με τους κυριότερους αντιπάλους της επίσης, η προεκλογική εκστρατεία της καγκελαρίου δεν αμαυρώθηκε από «ατυχή» ή απρόσμενα γεγονότα.

Ο Στάινμπρουκ, αν και τα πήγε καλά στις τηλεοπτικές του εμφανίσεις, δέχτηκε επικρίσεις για την άσεμνη χειρονομία που έκανε σε φωτογράφησή του για το ένθετο περιοδικό της εφημερίδας Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ.

Σίγουροι οι  Αυστριακοί ότι τη Δευτέρα θα είναι Καγκελάριος η Μέρκελ

Πάντως στην Αυστρία, ο πολιτικός κόσμος, οι αναλυτές αλλά και η κοινή γνώμη στη χώρα φαίνεται να θεωρούν δεδομένο ότι την ερχόμενη Δευτέρα στη γειτονική τους Γερμανία αρχηγός της κυβέρνησης θα είναι και πάλι η Άνγκελα Μέρκελ.

Η πεποίθησή τους αυτή φαίνεται να ενισχύεται και από τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, ενώ το μόνο ερώτημα που οι ίδιοι θέτουν, όπως βέβαια και οι περισσότεροι στην Ευρώπη και βέβαια στην ίδια τη Γερμανία, είναι αν η ως τώρα Καγκελάριος θα ηγηθεί και πάλι μιας κυβέρνησης που θα σχηματίσει ο κεντροδεξιός της συνασπισμός, εφόσον ο ήσσων κυβερνητικός εταίρος της, οι Φιλελεύθεροι (Ελεύθεροι Δημοκράτες, FDP) κατορθώσουν να εκπροσωπούνται και στη μελλοντική Βουλή, ή, σε διαφορετική περίπτωση, ή μιας κυβέρνησης του λεγόμενου “μεγάλου συνασπισμού” με το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα.

Και οι Γάλλοι «ελπίζουν να κερδίσει η Καγκελάριος»

«Οι Γάλλοι επιλέγουν Μέρκελ» ήταν σήμερα ο τίτλος της συντηρητικής εφημερίδας Λε Φιγκαρό, η οποία δημοσιεύει δημοσκόπηση της OpinionWay, σύμφωνα με την οποία το 56% των ερωτηθέντων στη Γαλλία «ελπίζουν να κερδίσει η καγκελάριος» στις βουλευτικές της Κυριακής στη Γερμανία.

Παρά το ότι σε όλη τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας η Άγγελα Μέρκελ παρέμεινε σταθερά το αδιαφιλονίκητο φαβορί, δύο μέρες πριν την διεξαγωγή των ομοσπονδιακών βουλευτικών εκλογών, το ενδιαφέρον των Γάλλων κορυφώνεται.

Ραδιοφωνικοί σταθμοί οργάνωσαν αυτή την εβδομάδα ειδικές εκπομπές από το Βερολίνο. ενώ πολυσέλιδα αφιερώματα για τις εκλογές, αλλά και τα «υπέρ» και τα «κατά» του «γερμανικού προτύπου» δημοσιεύθηκαν στο γαλλικό Τύπο.

Η άγνωστη παράμετρος και το σχεδόν αγωνιώδες ενδιαφέρον έγκειται στη σύνθεση του κυβερνητικού συνασπισμού υπό την Μέρκελ, καθώς και στο εάν οι Γερμανοί σοσιαλδημοκράτες θα συμμετέχουν στην κυβέρνηση.

Με τίτλο «Ιχνηλατώντας έναν αβέβαιο συνασπισμό» η εφημερίδα Λε Μοντ αναφέρεται στα πιθανά σενάρια όσον αφορά το σχηματισμό της επόμενης κυβέρνησης. Στις εσωτερικές της σελίδες αφιερώνει δισέλιδο πορτραίτο στην Καγκελάριο. “Άγγελα Μέρκελ, μάνα- πατρίδα” γράφει κάτω από εξάστηλη φωτογραφία, υπογραμμίζοντας ότι η συντηρητική πολιτικός «παραμένει τόσο άπιαστη και αινιγματική» για κάποιους, «όσο δημοφιλής και ενωτική» είναι για κάποιους άλλους.

Η πορεία της Ευρώπης «κρέμεται από την ετυμηγορία των Γερμανών εκλογέων» υπογραμμίζει από την δική της πλευρά η οικονομική εφημερίδα Λεζ Εκό. «Τα μάτια όλων είναι στραμμένα στο Βερολίνο. Σπάνια οι Ευρωπαίοι έχουν ενδιαφερθεί τόσο στενά για τις γερμανικές εκλογές, και με το δίκιο τους», υπογραμμίζεται σε σχετικό δημοσίευμα, αφού από το Δουβλίνο έως την Αθήνα ο καθένας ξέρει ότι οι διαθέσεις του Βερολίνου έχουν συνέπειες για τη χώρα του, για τη δική του τύχη.

Η εφημερίδα εκτιμά ότι η Καγκελάριος θα συνεχίσει τη ρεαλιστική και συνετή πολιτική που έχει ακολουθήσει έως τα τώρα και αποδείχθηκε επιτυχής στο εσωτερικό. Θα μπορούσαν να υπάρξουν κάποιες αλλαγές στην περίπτωση που οι σοσιαλδημοκράτες μπουν στην κυβέρνηση, με δεδομένο ότι είναι πιο φιλοευρωπαίοι από τους φιλελεύθερους του FDP και περισσότερο ελαστικοί στο θέμα της λιτότητας. Οι αλλαγές αυτές όμως —σύμφωνα με την Λεζ Εκό—θα είναι οριακές, αφού η Μέρκελ συνεχίζει να δίνει προτεραιότητα στις πολιτικές δημοσιονομικής εξυγίανσης πάνω απ’ όλα, για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης.

Frankfurter Allgemeine Zeitung: «Οι Έλληνες θα ψήφιζαν Στάινμπρουκ»

Πάντως, σύμφωνα με την γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung οι Έλληνες θα επέλεγαν τον Στάινμπρουκ για Καγκελάριο.

Ο αρθρογράφος, αφού περιγράφει τις απεργιακές κινητοποιήσεις της εβδομάδας, αναδεικνύει το μεγάλο ενδιαφέρον της ελληνικής κοινής γνώμης για τις εκλογές στη Γερμανία.

«Ενώ η καγκελάριος δεν διαθέτει καλή εικόνα, ο αντίπαλός της Πέερ Στάινμπρουκ έχει κερδίσει σε συμπάθεια με την κριτική που έκανε κατά της πολιτικής λιτότητας και την έκκλησή του να δοθεί στην Αθήνα περισσότερος χρόνος» σημειώνει η εφημερίδα.

«Αντί για μαζικές διαδηλώσεις, ο αντίκτυπος ήταν θετικός όταν τον περασμένο Φεβρουάριο ο υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών επισκέφθηκε την Αθήνα και είχε συνομιλίες με τον Έλληνα πρωθυπουργό και τον υπουργό Οικονομικών. Κι όταν στη συνέχεια ο Στάινμπρουκ είπε ότι σε περίπτωση που το κόμμα του ηγηθεί κυβέρνησης συνασπισμού θα δώσει περισσότερη προσοχή στην κοινωνική συνοχή των Ελλήνων και στις θέσεις εργασίας μέσω της ανάπτυξης, ήταν σαφές: οι Έλληνες θα ψήφιζαν τον Στάινμπρουκ, εάν μπορούσαν».

Protothema.gr