Γερμανικές εκλογές: Η Α. Μέρκελ ζητά ισχυρή εντολή

Από την Deutsce Welle

Ακόμη και το Σάββατο διεξήχθη προεκλογικός αγώνας στη Γερμανία. Λίγο πριν ανοίξουν οι κάλπες, η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ συμμετείχε σε προεκλογική συγκέντρωση στη βόρεια Γερμανία ενώ ο σοσιαλδημοκράτης αντίπαλός της Πέερ Στάϊνμπρουκ στη Φρανκφούρτη.

Βασικοί λόγοι για αυτήν την κινητικότητα των κομμάτων είναι τόσο ο μεγάλος αριθμός των αναποφάσιστων όσο και τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων που εξακολουθούν να δείχνουν μια αναμέτρηση που θα κριθεί στο νήμα.

H Μέρκελ θέλει τη συνέχιση του νυν συνασπισμού

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε προεκλογική συγκέντρωση των Χριστιανοδημοκρατών το πρωί του Σαββάτου στο Βερολίνο, η Α. Μέρκελ κάλεσε το κόμμα της να απευθυνθεί λίγες ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες κυρίως στους αναποφάσιστους.

«Προσωπικά ζητώ από τους ανθρώπους στη Γερμανία να μου δώσουν μια ισχυρή εντολή προκειμένου να μπορέσω να υπηρετήσω τη Γερμανία άλλα τέσσερα χρόνια».
Η καγκελάριος επανέλαβε ότι θα ήθελε να συνεχίσει την κυβερνητική συνεργασία με τους Φιλελεύθερους. Μπορεί, όπως είπε, και ο μεγάλος συνασπισμός με τους Σοσιαλδημοκράτες μεταξύ 2005 και 2009 να έλυσε πολλά προβλήματα, ωστόσο «είχαμε μεγαλύτερες επιτυχίες με τον νυν κυβερνητικό συνασπισμό».

Η Μέρκελ για το ευρώ

Αίσθηση προκάλεσε η ενθουσιώδης παρέμβασή της για την Ευρώπη και το ευρώ. Σε μια προσπάθεια να τηρήσει σαφείς αποστάσεις από το ευρωσκεπτικιστικό κόμμα Εναλλακτική Επιλογή για τη Γερμανία, αλλά χωρίς να το κατονομάσει, η γερμανίδα καγκελάριος τόνισε: «Η σταθεροποίηση του ευρώ είναι κάτι καλό όχι μόνον για την Ευρώπη, αλλά και για τα συμφέροντα της Γερμανίας», είπε η Α. Μέρκελ για να προσθέσει: «Διασφαλίζει την ευημερία μας, διασφαλίζει τις θέσεις εργασίας μας».

Μακροπρόθεσμα η Γερμανία μπορεί να τα πηγαίνει καλά, μόνον όταν τα πάει καλά η Ευρώπη, όπως είπε, συμπληρώνοντας ότι γι΄ αυτό το λόγο η Γερμανία πρέπει να επιδεικνύει αλληλεγγύη στους εταίρους που το έχουν ανάγκη. Παράλληλα η Α. Μέρκελ εξήρε την τεράστια σημασία της ευρωπαϊκής ενοποίησης για την ήπειρο. Στην ΕΕ, όπως τόνισε, δεν ισχύουν απλώς οι ίδιες αξίες για 500 εκατομμύρια ανθρώπους, αποτελεί και τη βάση για μια διαρκή ειρήνη.

Η τελευταία δημοσκόπηση

Και νεότερο γκάλοπ του ινστιτούτου Emnid για λογαριασμό της κυριακάτικης Bild πάντως προμηνύει ένα εκλογικό θρίλερ. Σε αυτή τη δημοσκόπηση τα κυβερνητικά κόμματα, Χριστιανοδημοκράτες και Φιλελεύθεροι, προηγούνται κατά μία μονάδα των κομμάτων της κοινοβουλευτικής αντιπολίτευσης, δηλαδή 45% έναντι 44%.

Ποιο συγκεκριμένα: στο κυβερνητικό στρατόπεδο οι Χριστιανοδημοκράτες συγκεντρώνουν 39% και οι Φιλελεύθεροι 6%, ενώ στην αντιπολίτευση οι Σοσιαλδημοκράτες λαμβάνουν 26%, οι Πράσινοι 9% και επίσης 9% το Κόμμα της Αριστεράς.

Βάσει όλων των δημοσκοπήσεων των τελευταίων εβδομάδων θα πρέπει να θεωρηθεί σίγουρο ότι η κ. Μέρκελ θα παραμείνει καγκελάριος. Το ζητούμενο είναι ποιος θα είναι ο κυβερνητικός της εταίρος; Αυτό θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό από το ευρωσκεπτικιστό κόμμα Εναλλακτική Επιλογή για τη Γερμανία, που αυτή τη στιγμή τα γκάλοπ το βλέπουν στο 4%.

Εάν καταφέρει να ξεπεράσει το 5%, που είναι το εκλογικό όριο, τότε οι επιλογές της Άγκελα Μέρκελ για να κυβερνήσει είναι δύο: είτε ένας κυβερνητικός συνασπισμός με τους Σοσιαλδημοκράτες, είτε μια συνεργασία με τους Πράσινους.