Άνοιξαν οι κάλπες στη Γερμανία – Προβάδισμα στη Μέρκελ δίνουν οι δημοσκοπήσεις

Άνοιξαν στις 9.00 το πρωί (ώρα Ελλάδας) οι κάλπες για τις βουλευτικές εκλογές στη Γερμανία, που αναμένονται ιδιαίτερα αμφίρροπες, σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες.

Στην τελευταία της προεκλογική εμφάνιση, το Σάββατο, η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ κάλεσε τους Γερμανούς να της δώσουν “ισχυρή εντολή” για να συνεχίσει το έργο της, παραδεχόμενη ότι το αποτέλεσμα θα είναι “οριακό”. Το μεγάλο ερωτηματικό για τους Χριστιανοδημοκράτες/Χριστιανοκοινωνιστές (CDU/CSU) δεν είναι εάν θα καταλάβουν την πρώτη θέση –κάτι που θεωρείται μάλλον σίγουρο– αλλά εάν θα συνεχίσουν να συγκυβερνούν με τον μικρότερο εταίρο τους, τους Ελεύθερους Δημοκράτες (FDP) που κινδυνεύουν να μην μπουν καν στο κοινοβούλιο εάν δεν συγκεντρώσουν ποσοστό 5%.

Σε μια τέτοια περίπτωση, ανοίγει ο δρόμος για τη συγκρότηση του λεγόμενου “μεγάλου συνασπισμού” των Χριστιανοδημοκρατών με τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD) του Πέερ Στάινμπρουκ. Σύμφωνα πάντα με τις δημοσκοπήσεις, το SPD μπορεί να συγκεντρώσει ποσοστό έως και 28%, ωστόσο ακόμη και μαζί με τους Πράσινους δεν μπορεί να ξεπεράσει το CDU και να σχηματίσει κυβέρνηση μόνο του.

Αστάθμητος παράγοντας μπορεί να αποδειχθεί το μικρό, νεοσύστατο, ευρωσκεπτικιστικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) που επιχειρεί να εκμεταλλευτεί τη δυσαρέσκεια για την οικονομική βοήθεια που παρέχεται στις αδύναμες χώρες της ευρωζώνης και απειλεί να αποσπάσει ψήφους από τους Χριστιανοδημοκράτες. Οι δημοσκοπήσεις το δείχνουν σε ανοδική πορεία και, σύμφωνα με ορισμένες από αυτές, είναι σε θέση να πλησιάσει το κατώφλι του 5% και να μπει στο κοινοβούλιο.

Δικαίωμα ψήφου στις σημερινές εκλογές έχουν 61,8 εκατομμύρια Γερμανοί πολίτες. Υπολογίζεται όμως ότι το ένα τέταρτο των εκλογέων έχουν ήδη ψηφίσει τις προηγούμενες ημέρες μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Τα εκλογικά τμήματα θα κλείσουν στις 19.00 (ώρα Ελλάδας) και οι πρώτες εκτιμήσεις για το αποτέλεσμα θα μεταδοθούν αμέσως μετά ενώ τα επίσημα, τελικά αποτελέσματα, αναμένεται να ανακοινωθούν τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας.

Προβάδισμα χωρις ξεκάθαρη πλειοψηφία για την Α. Μέρκελ

Προβάδισμα στους Χριστιανοδημοκράτες (CDU) της ‘Αγγελα Μέρκελ, χωρίς ωστόσο ξεκάθαρη πλειοψηφία, δείχνει η τελευταία δημοσκόπηση πριν από τις εκλογές, η οποία πραγματοποιήθηκε από την εταιρεία Emnid για λογαριασμό της κυριακάτικης Bild.

Το CDU συγκεντρώνει το 39% της προτίμησης, έναντι 26% των Σοσιαλδημοκρατών (SPD), ενώ οι Πράσινοι και η Αριστερά συγκεντρώνουν από 9%. Οι Φιλελεύθεροι με 6% βρίσκονται πάνω από το όριο εισόδου στην Βουλή (5%) και οι ευρωσκεπτικιστές της Εναλλακτικής για την Γερμανία φθάνουν το 4% και δεν αποκλείεται τελικά να εξασφαλίσουν την συμμετοχή τους στη νέα Μπούντεσταγκ.