Ο Κυπριακός Τύπος, 22 Σεπτεμβρίου 2013

Η κόντρα μεταξύ Κυβέρνησης και Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας προβάλλεται σχεδόν σε όλες τις εφημερίδες σήμερα, καθώς και συνέντευξη του Διοικητή στην «Καθημερινή» ότι δεν παραιτείται. Ο σημερινός Τύπος αναφέρεται επίσης στο Κυπριακό και τις προοπτικές για έναρξη των συνομιλιών τον Οκτώβρη, στην οικονομία και τα προβλήματα των δανειοληπτών, στις αλλαγές στη δημόσια υπηρεσία, στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η εκπαίδευση λόγω της οικονομικής κρίσης καθώς και στις φιλανθρωπικές οργανώσεις που κάνουν το παν για να προσφέρουν σε όσους έχουν ανάγκη.

Η «Αλήθεια», με τίτλο «Οδηγός μου η διαφάνεια», προβάλλει συνέντευξη του νέου Γενικού Εισαγγελέα Κώστα Κληρίδη ο οποίος δήλωσε ότι προτεραιότητα είναι οι ποινικές ανακρίσεις για την οικονομία. Είπε επίσης ότι θα κάνει το παν για να ικανοποιηθούν οι προσδοκίες του κόσμου, οι οποίες είναι εύλογα αυξημένες λόγω της κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει η χώρα. Αλλού, γράφει ότι υπάρχει έντονος προβληματισμός στις Βρυξέλλες για την οικονομία της Κύπρου και ότι η Τρόικα φοβάται φυγή καταθέσεων και ‘κόκκινα δάνεια’. Γράφει επίσης ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανήγγειλε συνάντηση με τον Βρετανό Πρωθυπουργό τέλη Νοεμβρίου.

«Η Σημερινή», υπό τον τίτλο «Ψάχνουν σωσίβιο στις αναδιαρθρώσεις των δανείων τους», γράφει ότι χιλιάδες δανειολήπτες, πανικοβλημένοι από την οικονομική τους κατάσταση είτε με προτροπή των τραπεζών τους είτε μπροστά στο σοβαρότατο κίνδυνο να χάσουν τις περιουσίες τους, σπεύδουν καθημερινά να ζητήσουν διευκολύνσεις μέσω της αναδιάρθρωσης του χρέους τους. Σε άλλο της δημοσίευμα, γράφει ότι η εξαγορά της Uniastrum έγινε με τη βούλα της Κεντρικής Τράπεζας, όπως καταδεικνύουν σειρά επίσημων επιστολών. Επίσης, γράφει ότι η ορεινή Σολέα βυθίζεται στην κρίση.

«Ο Φιλελεύθερος», με τίτλο «Φουλάρουν για το Κυπριακό», γράφει ότι το σκηνικό των συνομιλιών για το Κυπριακό στήνεται σιγά – σιγά ενώ οι βασικοί παίκτες ασκούνται σε παιχνίδια τακτικής. Προσθέτει ότι σύμφωνα με πληροφορίες, τα ΗΕ κινούνται παρασκηνιακά θέλοντας να αρχίσει η διαδικασία εντός Οκτωβρίου κάτι που δεν θεωρείται σήμερα σίγουρο. Επίσης, ο ‘Φ’ γράφει για δραστικές αλλαγές στο δημόσιο όπως η εργοδότηση διευθυντών με πενταετή συμβόλαια. Επίσης, αναφέρεται στο οδοιπορικό της σύγκρουσης του Διοικητή της ΚΤ με την Κυβέρνηση και γράφει ότι τα κόμματα στο πρόσφατο παρελθόν μίλησαν ακόμη και για ποινικές ευθύνες του κεντρικού τραπεζίτη.

Η «Χαραυγή», με πρωτοσέλιδο τίτλο «Παράρτημα της Χρυσής Αυγής το ΕΛΑΜ», γράφει ότι με στρατιωτική καθοδήγηση από την Ελλάδα λειτουργεί και στην Κύπρο για χρόνια η νεοναζιστική αυτή οργάνωση. Σε άλλο της θέμα η ‘Χ’ γράφει ότι μείωση του προϋπολογισμού για το 2014 κατά 6 εκατ. ευρώ, κατάργηση κενών θέσεων, παγοποίηση προσλήψεων και απολύσεις συνεργατών, μειώσεις υπερωριών, επιδομάτων και δικαιωμάτων απαίτησε ο ΥΠΕΣ από το ΡΙΚ. Επίσης, η εφημερίδα αναφέρει ότι την Πέμπτη αποφασίζονται ή όχι αλλαγές στην ακίνητη περιουσία.

Η εβδομαδιαία «Η Καθημερινή», στο κύριο της θέμα με τίτλο «Αναστασιάδης: Συνεργάσου ή παραιτήσου», γράφει ότι το μήνυμα ‘είτε συνεργάσου είτε παραιτήσου’ θέλει να στείλει το Προεδρικό στο Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, το οποίο εμφανίζεται έτοιμο να παραθέσει και στον Πρόεδρο της ΕΚΤ πολύ συγκεκριμένα στοιχεία τα οποία θεωρείται ότι καταδεικνύουν αμέλεια καθήκοντος από τον Διοικητή. Αλλού, προβάλλει συνέντευξη του Διοικητή στην «Κ», ο οποίος δήλωσε ότι δεν προτίθεται να υποβάλει παραίτηση επειδή αυτό δεν θα είναι προς το συμφέρον του τόπου. Επίσης, γράφει ότι ρυθμίζεται ο ELA για την Τράπεζα Κύπρου .

Η εβδομαδιαία «Η Μάχη», με τίτλο «Ο κύβος ερρίφθη», γράφει ότι ο Πρόεδρος μη αντέχοντας άλλο τα τερτίπια και την προσωπική ατζέντα του Διοικητή της ΚΤ ανακοίνωσε με τον πλέον επίσημο τρόπο ότι διερευνά το ενδεχόμενο παύσης του μέσω του Ανώτατου Δικαστηρίου. Αλλού προβάλλει συνέντευξη του Προέδρου της ΠΟΕΔ Φίλιου Φυλακτού ο οποίος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, αναφέροντας ότι τα μέτρα και οι πολιτικές λιτότητας πριονίζουν το οικοδόμημα της εκπαίδευσης. Επίσης, αναφέρεται στις εξελίξεις στην Ελλάδα και γράφει ότι η χώρα είναι καζάνι που βράζει μετά τη δολοφονία του Φυσσά.

Η αγγλόγλωσση «Sunday Mail», με τίτλο «Οι αριθμοί αυξάνονται, οι προμήθειες συρρικνώνονται», γράφει ότι καθώς η οικονομική κρίση μεγαλώνει, η κρατική βοήθεια για όσους έχουν ανάγκη συνεχίζει να μειώνεται, οι φιλανθρωπικές οργανώσεις κάνουν μάχη προκειμένου να διασφαλίσουν ότι η βοήθεια που προσφέρουν είναι στοχευμένη σε εκείνους που έχουν πραγματικά ανάγκη. Επίσης, γράφει ότι ο Πρόεδρος της ΚΡΕΤΥΚ Χαράλαμπος Έλληνας συμβούλευσε τους φοιτητές να πάνε στο εξωτερικό προκειμένου να αποκτήσουν πείρα σε θέματα υδρογονανθράκων προκειμένου να έχουν περισσότερες ευκαιρίες εργοδότησης μετά στην Κύπρο. Επίσης, η εφημερίδα γράφει για την ευρωπαϊκή εβδομάδα κινητικότητας που πραγματοποιήθηκε και στην Κύπρο.

(ΚΥΠΕ/ΑΑΡ/ΜΜ)