Παρ’ ολίγο μετωπική σύγκρουση δύο αεροσκαφών της Qantas στον αέρα!

Στο παρά ένα απεφεύχθη μετωπική σύγκρουση στον αέρα δύο αεροσκαφών της Qantas με 500 περίπου επιβάτες.
Το περιστατικό έλαβε χώρα την περασμένη Παρασκευή στον εναέριο χώρο πάνω από την Αδελαΐδα και η σύγκρουση απεφεύχθη την τελευταία στιγμή χάρη στο αυτόματο σύστημα πλοήγησης των αεροσκαφών.
Η πτήση QF581 είχε ξεκινήσει από το Σίδνεϊ με προορισμό το Περθ και η πτήση QF576 από το Περθ με προορισμό το Σίδνεϊ όταν τα δύο αεροσκάφη «συναντήθηκαν» πάνω από τον εναέριο χώρο της Νότιας Αυστραλίας.
Το πρώτο αεροσκάφος, με προορισμό το Περθ πετούσε σε ύψος 38.000 ποδών και το δεύτερο που κατευθύνονταν στο Σίδνεϊ σε ύψος 39.000, όταν το πρώτο αεροπλάνο ζήτησε άδεια από τον πύργο ελέγχου να ανέβει στα 40.000 πόδια.
Η άδεια δόθηκε από τον ελεγκτή εναέριας κυκλοφορίας και έτσι τα δύο αεροπλάνα βρέθηκαν ξαφνικά το ένα απέναντι στο άλλο και μόλις 25 δευτερόλεπτα μακριά από τη σύγκρουση που απευχηθεί στην κυριολεξία την τελευταία στιγμή χάρη στην αυτόματη ενεργοποίηση του συστήματος πλοήγησης το οποίο και έδωσε εντολή στο αεροσκάφος να ανακτήσει αμέσως ύψος για να αποφευχθεί η σύγκρουση.
Οι περισσότεροι επιβάτες δεν αναλήφθηκαν τίποτα, ενώ ορισμένοι δήλωσαν ότι είδαν ένα άλλο αεροπλάνο να περνά κάτω από το δικό τους.
Παράλληλα, σε ανακοίνωσή της η Qantas δήλωσε ότι το περιστατικό δεν έθεσε σε κίνδυνο τα αεροσκάφη και την ασφάλεια των επιβατών.
Αναφερόμενος στο θέμα, ο εκπρόσωπος των πιλότων είπε ότι με τη μεγάλη ταχύτητα που πετούσαν τα αεροπλάνα τη συγκεκριμένη στιγμή κάλυπταν μια απόσταση 32 χιλιομέτρων ανά λεπτό και πλησίασε το ένα το άλλο στα 213 μέτρα.
Στο μεταξύ, η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας ανακοίνωσε ότι θα διεξάγει έρευνα για να διαπιστωθεί τι ακριβώς έγινε και ποιος φέρει την ευθύνη.

Πηγή:Neoskosmos.com