Σημαντική αύξηση των ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα

 

Η Ελλάδα κατάφερε να αυξήσει σημαντικά τις εισροές των Ξένων Άμεσων Επενδύσεων το 2012, οι οποίες ανήλθαν σε 2,95 δισ. δολάρια το 2012 από 1,14 δισ. δολάρια το 2011, ποσό που ξεπερνάει τις εισροές ακόμα και του 2007, δηλαδή πριν από την οικονομική κρίση.

Αυτό αναφέρει η νέα έκδοση του περιοδικού δελτίου Greece Macro Monitor με τίτλο «Άμεσες ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα: πρόσφατες εξελίξεις και προοπτικές» που δημοσίευσε σήμερα, Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2013, η Eurobank Εργασίας Α.Ε.

Σε ενημερωτικό σημείωμα του Invest In Greece αναφέρεται ότι στην έκθεση περιγράφεται η θετική πορεία της χώρας μας στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων, που σημειώνουν αύξηση το τελευταίο διάστημα παρά την οικονομική κρίση, και τονίζεται η δυνατότητα της Ελλάδας να προσελκύσει ακόμα περισσότερους ξένους επενδυτές.

Στην έκθεση γίνεται αναφορά σε πρόσφατες συμφωνίες για ξένες άμεσες επενδύσεις στην Ελλάδα, όπως, μεταξύ πολλών άλλων, στην παρουσία της κινεζικής COSCO στο λιμάνι του Πειραιά και τη συμφωνία της εταιρείας με τη Hewlett Packard για τη χρήση του Πειραιά ως διαμετακομιστικού σταθμού της πολυεθνικής προς την Ευρώπη, τη συμμετοχή της καναδικής Fairfax Financial Holdings στην Eurobank Εργασίας ΑΕ, αλλά και στην εξαγορά ποσοστού των Κυλινδρόμυλων Λούλη από την Al Dahra Agricultrue. Συνολικά, η έκθεση υποστηρίζει ότι υπάρχουν ελκυστικές ευκαιρίες για επενδυτές σε διάφορους κλάδους της οικονομίας, όπως στον τουρισμό και στη διαχείριση περιφερειακών αεροδρομίων και μαρίνων.

Υπογραμμίζεται ότι η έκθεση έχει βασιστεί σε μεγάλο βαθμό σε στοιχεία που έχει αντλήσει, μεταξύ άλλων, και από τον Invest in Greece, ενώ κάνει αναφορά και στη σημαντική παγκόσμια διάκριση που έλαβε o Οργανισμός το 2012 από την Παγκόσμια Τράπεζα, η οποία τον κατέταξε 3ο παγκοσμίως στην έκθεση «Global Investment Promotion Benchmarking 2012».

Η έκθεση τονίζει ότι το Invest in Greece εξελίχθηκε ραγδαία τα τελευταία χρόνια σε έναν από τους καλύτερους οργανισμούς προσέλκυσης επενδύσεων στον κόσμο, ένα ιδιαίτερα σημαντικό επίτευγμα και ένδειξη αποφασιστικότητας καθώς συνέβη χρονικά στην περίοδο της κορύφωσης της οικονομικής κρίσης.

Σημειώνεται ότι η πολιτική και η κοινωνική σταθερότητα μιας χώρας συμπεριλαμβάνονται μεταξύ των πλέων κρίσιμων προσδιοριστικών παραγόντων για τις άμεσες ξένες επενδύσεις.

Λαμβάνοντας υπόψη μια σειρά επενδυτικών πρωτοβουλιών που έχουν αναληφθεί τα τελευταία δύο έτη – και βασιζόμενη στη διεθνή εμπειρία και την υφισταμένη βιβλιογραφία σχετικά με τους προσδιοριστικούς παράγοντες των άμεσων ξένων επενδύσεων -, η μελέτη υποστηρίζει ότι η συνεχιζόμενη σταθεροποίηση της εγχώριας οικονομικής δραστηριότητας, αλλά και οι σημαντικές παρεμβάσεις που συντελούνται σε θεσμικό και κανονιστικό επίπεδο, δημιουργούν μια σταθερή βάση για τη δημιουργία ενός διατηρήσιμου μοντέλου ανάπτυξης με έμφαση την ανταγωνιστικότητα και την εξωστρέφεια.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ