Από τη Νέα Ζηλανδία στο «Αιγαίο» με μία μουσική στάση στη Μελβούρνη

Από τη Νέα Ζηλανδία προέρχεται ο ομογενής συνθέτης μουσικής δωματίου, Γιάννης Ψαθάς, που στις 29 Σεπτεμβρίου, με την ερμηνευτική συμβολή του μουσικού σχήματος The New Zealand Chamber Soloists, θα ταξιδέψει στο Αιγαίο και σε κόσμους μυθολογικούς όσους αποφασίσουν να παραβρεθούν στο κονσέρτο, που λάβει χώρα στο Ελληνικό Μουσείο Μελβούρνης την Κυριακή, 29 Σεπτεμβρίου.

Ο ομογενής συνθέτης θεωρείται από τους πλέον σημαντικούς συνθέτες της γειτονικής Νέας Ζηλανδίας, οι συνθέσεις του έχουν ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο ενώ το 2004 οι δημιουργίες του ακούστηκαν τόσο στην τελετή έναρξης όσο και στην τελετή λήξης των Ολυμπιακών αγώνων της Αθήνας.

Εκτός από μία σειρά διακρίσεων και βραβείων που συνοδεύουν την καριέρα του, ο Γιάννης Ψαθάς έχει τιμηθεί από τη χώρα του και με το βραβείο Officer of the new Zealand Order.

Ο Γιάννης Ψαθάς γεννήθηκε το 1966 στην Νέα Ζηλανδία, όπου σπούδασε σύνθεση και πιάνο στο Πανεπιστήμιο Βικτώρια του Ουέλινγκτον.

Από το 1994 διδάσκει στη Μουσική Σχολή του ίδιου Πανεπιστημίου. Πολλά από τα έργα του είναι παραγγελίες και έχουν εκτελεστεί από μεγάλες ορχήστρες ή σύνολα και δεξιοτέχνες ερμηνευτές.

Το 2004 πρωτότυπες συνθέσεις του ακούστηκαν στις τελετές έναρξης και λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας. Το έργο του «Ζεϊμπέκικο», περιλαμβάνεται σε πρόγραμμα που επιδιώκει να αποδοθούν 2.500 χρόνια Ελληνικής μουσικής μέσα από σύγχρονες συνθέσεις και διασκευές παραδοσιακής Ελληνικής μουσικής.

Το τρίο The New Zealand Chamber Soloists.

Το τρίο The New Zealand Chamber Soloists.

Τον Απρίλιο του 2010 τιμήθηκε ως ‘Διακεκριμένος Συνεργαζόμενος Συνθέτης στο Φεστιβάλ Νέας Μουσικής του Ουίννιπεγκ του Καναδά.

Η πρώτη μεγάλη επιτυχία ήρθε με το ‘Matre’s Dance’ το 1991 -ένα ντουέτο για πιάνο και κρουστά με φοβερή ενέργεια- που ερμηνεύτηκε με εξαιρετική επιτυχία από την Evelyn Glennie και έχει κάνει από τότε το όνομα του Τζων Ψαθά διεθνώς γνωστό.

Το έργο αυτό και οι ‘Drum Dances’ έχουν ενταχθεί στο ρεπερτόριο όλων των κρουστών του κόσμου. Ήταν όμως το 2000 στη Μπολόνια της Ιταλίας, όταν παίχτηκε το Κοντσέρτο για Σαξόφωνο, που το όνομα του Ψαθά δέχτηκε τη διεθνή προσοχή.

Το 2002, η παγκόσμια πρεμιέρα του Διπλού Κοντσέρτου «Θέα από τον Όλυμπο» δόθηκε κατά τη διάρκεια των Κοινοπολιτειακών Αγώνων του Μάντσεστερ (Αγγλίας).

Ο Τζων Ψαθάς έχει λάβει πολλά βραβεία και τιμητικές διακρίσεις: δύο φορές κέρδισε το Βραβείο Σύγχρονης Μουσικής “SOUNZ” (2002 και 2004) για διάφορα έργα και τρεις φορές το Βραβείο του καλύτερου κλασικού CD της Χρονιάς (2000, 2004 και 2007).

Το κονσέρτο που θα δοθεί στη Μελβούρνη, συμπεριλαμβάνει συνθέσεις του ομογενή από τα έργα του «Αιγαίο», «Κορύβας» και «Τα τρία νησιά».

Εμπνευσμένος από την ελληνική γη, την ελληνική του καταγωγή, αλλά και την ελληνική μυθολογία, ο ομογενής συνθέτης μέσα από τη μουσική του, διερευνά με νότες τη μυστηριακή ομορφιά του Αιγαίου αλλά και τον μύθο του Κορύβα.

Ο Κορύβας, κατά μία εκδοχή, ήταν γιός της Κυβέλης, και μαζί με τα αδέρφια του τους αποκαλούμενους Κορύβαντες, τους οποίους η Κυβέλη απέκτησε με τον ήρωα της Σαμοθράκης Διόδωρο, ήταν οι «πρώτοι άνθρωποι» πάνω στη Γη, ενώ, κατά μία άλλη εκδοχή, ήταν υπερφυσικές οντότητες που γεννήθηκαν πριν γεννηθούν οι Ολύμπιοι θεοί. Στην ελληνική μυθολογία έχουν συνδεθεί με το χορό γεγονός που, σύμφωνα με άλλη εκδοχή του μύθου, μητέρα τους ήταν η Θάλεια.

Το κονσέρτο που θα παρουσιαστεί στο Ελληνικό Μουσείο της Μελβούρνης, διοργανώνεται από το Delphi Club (ομάδα μελών-υποστηρικτών του Μουσείου) και είναι ανοικτό στο κοινό.

Τρεις χαρισματικοί σολίστες, ο James Tennant στο τσέλο, η Katherine Austin στο πιάνο και η Lara Hall στο βιολί, είναι το τρίο μουσικής δωματίου που θα παρουσιάσει τις συνθέσεις του ομογενή, τις οποίες και έχουν παρουσιάσει επίσης στις ΗΠΑ, τη Γαλλία, την Ιταλία, την Κίνα και άλλες χώρες.

Αν θέλετε να ζήσετε το μαγικό μουσικό ταξίδι του ομογενή συνθέτη δεν έχετε παρά να τηλεφωνήσετε στο Ελληνικό Μουσείο Μελβούρνης για να κλείσετε θέση. Το τηλέφωνο στο οποίο μπορείτε να απευθυνθείτε είναι το (03) 86159016.

Πηγή: Neoskosmos.com