Ως πρωταγωνιστής σκανδάλου φέρεται ο πρώην πρέσβης της ΠΓΔΜ στην Αυστραλία

Μια απίστευτη ιστορία με πρωταγωνιστή τον πρώην πρέσβη της ΠΓΔΜ στην Αυστραλία έφερε στη δημοσιότητα το αυστραλιανό κρατικό κανάλι ABC.
Σύμφωνα με την εκπομπή, ο πρώην πρέσβης, αλλά και πρώην υπουργός της ΠΓΔΜ, Πέρο Στογιανόφσκι, κατήγγειλε στην αυστραλιανή αστυνομία ότι μια γυναίκα του έκλεψε το λάπτοπ στο οποίο υπήρχαν «ευαίσθητα απόρρητα μυστικά του κράτους».
Το περιστατικό έγινε το 2010 και η γυναίκα αυτή, η Λίντζα Ντουμπαλόσκα, ήταν η ερωμένη του πρέσβη. Η υπόθεση έφτασε τώρα στο δικαστήριο, αλλά η δίκη δεν προχώρησε καθώς αποσύρθηκαν οι κατηγορίες σε βάρος της κατηγορουμένης, όταν διαπιστώθηκε ότι ο πρέσβης ήταν «αναξιόπιστος».
Η Ντουμπαλόσκα υποστήριξε ότι δεν έκλεψε το λάπτοπ αλλά το πήρε μαζί της γιατί μέσα σ’ αυτό ο πρέσβης είχε αποθηκεύσει δεκάδες φωτογραφίες της ανήλικης κόρης της.
«Πήγα στο σπίτι του, όπως συνήθιζα. Και πήγα να γράψω στο λάπτοπ όπως συνήθιζα περιμένοντας τον. Ξαφνικά διαπίστωσα πως είχε αποθηκευμένες δεκάδες φωτογραφίες της κόρης μου και πορνογραφικό υλικό. Άρπαξα τον υπολογιστή και έφυγα» είπε η Ντουμπαλόσκα.
Η ίδια πρόσθεσε ότι έλαβε ένα τηλεφώνημα αργότερα από τον Στογιανόφσκι που της είπε να μην ανοίξει το λάπτοπ.
Λίγες μέρες αργότερα την επισκέφθηκε η αυστραλιανή αστυνομία και την ανέκρινε και στη συνέχεια της ασκήθηκε δίωξη για κλοπή αλλά και εκβιασμό του διπλωμάτη μετά από καταγγελία του ιδίου.
Στην αυστραλιανή αστυνομία ο Στογιανόφσκι κατέθεσε ότι το λάπτοπ περιείχε «ευαίσθητες πληροφορίες για την πρεσβεία και τα Σκόπια».
Αργότερα, σε σκοπιανό κανάλι κατέθεσε ότι περιείχε «προσωπικά του στοιχεία και επικοινωνία με φίλους και συγγενείς του στα Σκόπια».
Υποστήριξε δε ότι η Ντουμπαλόσκα τον εκβίαζε και απαιτούσε 200.000 δολάρια για να του επιστρέψει το λάπτοπ.
Η Ντουμπαλόσκα διαψεύδει τον ισχυρισμό αυτό.
Το δικαστήριο αποφάνθηκε ότι θα ήταν χάσιμο χρόνου να συνεχιστεί η δίκη της Ντουμπαλόσκα και απέσυρε τις κατηγορίες γιατί διαπιστώθηκε ότι ο πρέσβης ήταν «αναξιόπιστος».
Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε ότι ως πρέσβης δανείστηκε χιλιάδες δολάρια από τρία άτομα προκειμένου να μεταβεί στη Γαλλία για να κάνει εγχείρηση προστάτη.
Αργότερα, διαπιστώθηκε ότι δεν πήγε στη Γαλλία, αλλά στα Σκόπια όπου θεάθηκε με μια άλλη γυναίκα.
Και, βεβαίως, δεν είχε προσβληθεί ποτέ από καρκίνο του προστάτη.
Ο Στογιανόφσκι, που ζει στη Μελβούρνη, επέστρεψε τα δανεικά, αλλά αρνήθηκε να κάνει σχόλια.
Η Ντουμπαλόσκα υποστηρίζει ότι κακώς τής ασκήθηκε δίωξη και έπρεπε να περάσουν σχεδόν τέσσερα χρόνια για να δικαιωθεί.
Η υπόθεση έχει λάβει μεγάλη δημοσιότητα στην Αυστραλία και έχει προκαλέσει σάλο στην κοινότητα των καταγόμενων από την ΠΓΔΜ.

Πηγή: Neoslosmos.com

Φωτογραφία πρώτης σελίδας,  Πέρο Στογιανόφσκι.