Αγοράζουν σπίτι στην Ελλάδα και αποκτούν άδεια παραμονής!

Έντονο είναι το ενδιαφέρον υπηκόων από κράτη εκτός της ΕΕ για αγορά παραθεριστικής κατοικίας στην Ελλάδα, μετά το κίνητρο που θέσπισε η κυβέρνηση για άδειες διαμονής πέντε χρόνων με δυνατότητα ισόποσης παράτασης.

Μάλιστα, σύμφωνα με στοιχεία που έκανε χθες γνωστά ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών Άγγελος Συρίγος, ήδη δόθηκαν οι πρώτες 20 άδειες διαμονής σε επενδυτές από τη Ρωσία, την Ουκρανία, τις ΗΠΑ, τον Καναδά και την Κίνα.

Και δεν είναι μόνο αυτό το στοιχείο που επιβεβαιώνει την κινητικότητα των ξένων επενδυτών. Στη διάρκεια ενημερωτικής εκδήλωσης για τη νέα διάταξη του νόμου του υπουργείου Ανάπτυξης ο διευθύνων σύμβουλος του οργανισμού «Invest in Greece» Στέφανος Ησαΐας ανακοίνωσε πως από τον περασμένο Απρίλιο μέχρι σήμερα στο γραφείο πληροφόρησης έχουν υποβληθεί 300 ερωτήματα για τη ρύθμιση που δίνει το δικαίωμα απόκτησης Visa τύπου D με διάρκεια τα πέντε χρόνια εφόσον ο υπήκοος τρίτης χώρας αποκτήσει κατοικία αξίας τουλάχιστον 250.000 ευρώ.

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο, το 60% των ερωτημάτων έχει υποβληθεί από δικηγορικά γραφεία, εταιρείες real estate που εδρεύουν στην Ελλάδα και προφανώς ζητούν πληροφορίες για πελάτες τους από το εξωτερικό. Το υπόλοιπο 40% προέρχεται από Κίνα, Ινδία, Αίγυπτο και Λίβανο.

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νότης Μηταράκης, μιλώντας στην ίδια εκδήλωση, υπογράμμισε ότι «η χώρα χρειάζεται κάθε είδους επένδυση είτε μικρή είτε μεγάλη, γι’ αυτό και προχώρησε στη διαμόρφωση αυτού του προϊόντος». Ο ίδιος περιέγραψε κι άλλο ένα πλεονέκτημα όσων αποκτήσουν άδεια διανομής στη χώρα και είναι η δυνατότητα επίσκεψής τους σε κράτος – μέλος της ΕΕ.

Η άδεια διαμονής για ιδιοκτήτες ακινήτων είναι ένας νέος τύπος άδειας διαμονής και αφορά πολίτες τρίτης χώρας που έχουν λάβει θεώρηση εισόδου, τύπου D, για τον ίδιο σκοπό. Δικαιούχοι δικαιώματος εισόδου και διαμονής 5ετούς διάρκειας είναι:

-Οι πολίτες τρίτων χωρών που κατέχουν ή προτίθενται να αποκτήσουν ακίνητη περιουσία στην Ελλάδα, εφόσον το ελάχιστο ύψος του ακινήτου ανέρχεται σε 250.000 ευρώ.

-Οι πολίτες τρίτων χωρών που έχουν συνάψει τουλάχιστον δεκαετούς διάρκειας μίσθωση ξενοδοχειακών καταλυμάτων ή τουριστικών επιπλωμένων κατοικιών με ελάχιστο ύψος μίσθωσης 250.000 ευρώ.

-Τα μέλη των οικογενειών τους.

Πηγή: Έθνος