Ο Κυπριακός Τύπος, 24 Σεπτεμβρίου 2013

Η μείωση των δανειστικών επιτοκίων και οι αναμενόμενες εξελίξεις στο Κυπριακό κατά τις συναντήσεις των ΥΠΕΞ Ελλάδας – Τουρκίας και του Προέδρου Αναστασιάδη με τον ΓΓ του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα του σημερινού Τύπου. Γίνεται επίσης αναφορά στη μη λήψη των χρημάτων τους από τους αποχωρήσαντες της Τράπεζας Κύπρου, το τ/κ χαλλούμι που πωλείται σε αραβική χώρα, παρείσφρηση Χρυσαυγιτών σε σώματα ασφαλείας στην Κύπρο, κ.ά.

 

Η «Αλήθεια», με τίτλο «Μείωση επιτοκίων», γράφει ότι σε αυτό συμφωνούν όλα τα κόμματα και ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας άναψε πράσινο φως στη Βουλή για τη μείωση των δανειστικών επιτοκίων με νομοθετική ρύθμιση. Αλλού γράφει για πρώτη συνάντηση Αναστασιάδη – Μπαν που αναμενόταν μετά τα μεσάνυκτα (ώρα Κύπρου) στη Νέα Υόρκη και πως η Τουρκία αναγνωρίζει τον Ε/κ διαπραγματευτή. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι τα διατάγματα για τους περιορισμούς κεφαλαίων φαίνεται να εμποδίζουν τους υπαλλήλους που αποχώρησαν με βάση το σχέδιο εθελούσιας εξόδου, να πάρουν τα χρήματά τους.

 

«Η Σημερινή», με τίτλο «Καραδοκεί η Τρόικα», γράφει για κίνδυνο να μην προλάβει η κυβέρνηση τα χρονοδιαγράμματα και αναφέρεται σε νέα εμπλοκή στο θέμα της φορολόγησης της ακίνητης περιουσίας, καθώς κυβέρνηση και κόμματα – σημειώνει – τώρα θυμήθηκαν ότι όλα γίνονται χωρίς της άδεια της Τρόικας. Σε άλλο θέμα γράφει ότι οι ΥΠΕΞ Ελλάδας – Τουρκίας θα δουν τους συνομιλητές καθώς συμφώνησαν να έχουν χωριστές συναντήσεις με τους κυρίους Μαυρογιάννη και Ναμί. Αλλού γράφει ότι οι Τούρκοι εκμεταλλεύονται την αδράνειά μας στο θέμα του χαλλουμιού και αναφέρει ότι σε υπεραγορά σε αραβική χώρα πωλείται χαλλούμι χωρίς να αναγράφεται ότι είναι από τα κατεχόμενα.

 

Με τίτλο «Εκτοξεύουν τους τόκους», ο «Φιλελεύθερος» γράφει ότι τα επιτόκια των δανείων αντί να μειωθούν ξεπερνούν το 10% ενώ τα καταθετικά έχουν μειωθεί κατά περίπου 2% και αναφέρεται σε αιματηρές αναδιαρθρώσεις δανείων, διευκολύνσεις με το αζημίωτο και πως η λύση είναι ο δια νόμου έλεγχος. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η δημόσια υγεία βρίσκεται σε κίνδυνο και πως δεν υπάρχει κανένας έλεγχος τροφίμων και νερού σε εγκαταστάσεις, ΣΥΛ, οδοφράγματα, αεροδρόμια και λιμάνια. Αλλού γράφει ότι το Πρυτανικό Συμβούλιο του ΤΕΠΑΚ προχώρησε σε αγορά πολυτελούς αυτοκινήτου και σοφέρ, τα κόμματα ζητούν ποινική έρευνα για διασπάθιση δημόσιου χρήματος και η Γενική Ελέγκτρια επιρρίπτει ευθύνες στο Συμβούλιο.

 

Η «Χαραυγή», με τίτλο «Προσκολλημένη στην Τρόικα», γράφει ότι η κυβέρνηση αρνείται αλλαγές για ακίνητη περιουσία, το ΑΚΕΛ προτείνει μηδενικό φόρο για ακίνητη περιουσία μέχρι 30.000 ευρώ σε μια προσπάθεια σύγκλισης των απόψεων με την ΕΔΕΚ και η «μάχη» θα δοθεί την ερχόμενη Πέμπτη στην Ολομέλεια της Βουλής. Αλλού γράφει ότι πρέπει να ερευνηθεί και στην Κύπρο η παρείσφρηση Χρυσαγιτών στα σώματα ασφαλείας. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι οι μαθητές διαμαρτυρήθηκαν για τα κόμιστρα στα λεωφορεία.

 

Η αγγλόφωνη “The Cyprus Daily”, με τίτλο «Μαύρη τρύπα», γράφει ότι αριθμός – ρεκόρ των ανέργων ασκεί πίεση και προκαλεί τριγμούς στο ταμείο ανεργίας. Αλλού γράφει οι παραθεριστές περνούν πλέον λιγότερο χρόνο στην Κύπρο. Σε άλλο θέμα φιλοξενεί φωτογραφία του Υπουργού Υγείας να του παίρνουν την πίεση και γράφει ότι είναι ένα καλό παράδειγμα κατά την έναρξη της εβδομάδας καρδιάς που έχει στόχο να αυξήσει την ευαισθητοποίηση για τη μεγαλύτερη αιτία θανάτου στην Κύπρο.

Η αγγλόφωνη “Cyprus Mail” με τίτλο «Τα δανειστικά επιτόκια οδηγούν σε φαύλο κύκλο» γράφει ότι τα χαμηλότερα επιτόκια είναι καλά για τους δανειστές αλλά κακά για τις τράπεζες και αναφέρει ότι πολιτικοί χθες έκαναν έκκληση για νομοθετική ρύθμιση του ζητήματος. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο Υπουργός Παιδείας πήγε πίσω στο σχολείο και δημοσιεύει φωτογραφία από την επίσκεψη του Υπουργού Παιδεία στο γαλλο-κυπριακό σχολείο. Αλλού γράφει ότι καπνός βγαίνει από το εμπορικό κέντρο στην Κένυα καθώς οι δυνάμεις ασφαλείας είναι έτοιμες να εισβάλλουν.

(ΚΥΠΕ/ΡΠΑ/ΜΜ)