Η ηρεμία επανήλθε στην Αθήνα μετά το αντιφασιστικό συλλαλητήριο

Σοβαρά επεισόδια μεταξύ κουκουλοφόρων και ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων βρίσκονται σε εξέλιξη αυτήν την ώρα (8:30 μμ ώρα Ελλάδος) στην λεωφόρο Μεσογείων στην διασταύρωση με τη λεωφόρο Αλεξάνδρας. Κουκουλοφόροι με αντισφυξιογόνες μάσκες, κράνη και βόμβες μολότοφ αποσπάστηκαν από τον κύριο όγκο των διαδηλωτών που πορεύονταν ειρηνικά προς τα γραφεία της Χρυσής Αυγής. Οι κουκουλοφόροι άρχισαν να πετούν πέτρες και βόμβες μολότοφ προς τους αστυνομικούς οι οποίοι απάντησαν με χειροβομβίδες κρότου – λάμψης και χημικά. Τα επεισόδια βρίσκονται σε εξέλιξη ενώ οι κουκουλοφόροι έχουν βάλει φωτιά σε δεκάδες κάδους σκουπιδιών και η όλη ατμόσφαιρα στην περιοχή είναι αποπνιχτική.

Αυτή την ώρα (22.00 Ώρα Ελλάδος)  η κατάσταση έχει ηρεμίσει και έχει αποκατασταθεί η κυκλοφορία στους γύρω δρόμους, ενώ άνοιξαν και οι σταθμοί του μετρό σε Σύνταγμα και Ευαγγελισμό που είχαν κλείσει – μετά από εντολή της αστυνομίας – από το πρωί.

ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

 

Τα προηγηθεντα: Διαφορετικού χαρακτήρα είναι η δεύτερη ημέρα της 48ωρης απεργίας της ΑΔΕΔΥ στον δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα κατά της διαθεσιμότητας, των απολύσεων και της συρρίκνωσης του κοινωνικού κράτους.Οκτώ ημέρες μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα από τον Γιώργο Ρουπακιά στο Κερατσίνι τα συνδικάτα (ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ) συντονίζουν τις δυνάμεις τους και αντί για άλλη μια συγκέντρωση και πορεία στο κέντρο της Αθήνας, αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν ένα μεγάλο αντιφασιστικό συλλαλητήριο στις 6 το απόγευμα στην πλατεία Συντάγματος

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή της ΓΣΕΕ στόχος είναι «η αντιμετώπιση της βίας παράλληλα με την περιθωριοποίηση των απολογητών της βίας και του ναζισμού».Κάλεσμα στο αντιφασιστικό συλλαλητήριο έχουν απευθύνει και πολιτικά κόμματα. Ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι «αυτή η κινητοποίηση πρέπει να εξελιχθεί σε ένα μεγάλο ειρηνικό συλλαλητήριο υπεράσπισης της δημοκρατίας, της αξιοπρέπειας και του πολιτισμού. Η μαζική παρουσία μας θα αποτελέσει την πιο ηχηρή καταδίκη των χρυσαυγιτών δολοφόνων του Παύλου Φύσσα».«Καλούμε όλους τους δημοκρατικούς πολίτες, όλους του θεσμικούς και κοινωνικούς φορείς να κινητοποιηθούν και να αντιδράσουν από κοινού στον εκφασισμό της κοινωνίας, αναφέρει το ΠΑΣΟΚ.Π

ρέπει να πούμε ένα «ηχηρό όχι στον εκφασισμό της κοινωνίας και στην εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής» υπογραμμίζει η ΔΗΜΑΡ.Νωρίτερα στο κέντρο της Αθήνας στη μία το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στα Προπύλαια, έπειτα από κάλεσμα από ΟΛΜΕ και ΔΟΕ,  που συνεχίζουν τον αγώνα τους κατά της διαθεσιμότητας.Οι εκπαιδευτικοί στη συνέχεια πραγματοποίησαν πορεία στο Σύνταγμα, όπου ενώθηκαν μαζί με τους συλλόγους φοιτητών, σπουδαστών και μαθητών, που πρόσκεινται στο ΜΑΣ (Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών), που πραγματοποίησαν αντιφασιστικό συλλαλητήριο, επίσης στα Προπύλαια, και κατέληξαν με πορεία στην πλατεία Συντάγματος, όπου είχε προγραμματιστεί συναυλία.

Στη συναυλία τραγούδησαν μαθητικά συγκροτήματα, ενώ από γνωστούς καλλιτέχνες, μεταξύ άλλων, έλαβαν μέρος ο Χρήστος Θηβαίος, ο Μίλτος Πασχαλίδης, ο Θάνος Μικρούτσικος, ο Μπάμπης Στόκας και η Ρίτα Αντωνοπούλου.Υπό τον φόβο επεισοδίων η αστυνομία έδωσε εντολή να μείνουν κλειστοί από τις 11:30 οι σταθμοί του μετρό Σύνταγμα, Πανεπιστήμιο και Ευαγγελισμός. Λίγο μετά τις 14:30 άνοιξε ο σταθμός Πανεπιστήμιο.

Ανοικτές μέχρι τις πέντε θα παραμείνουν οι Βασιλίσσης Σοφίας, Αμαλίας και Πανεπιστημίου. Υπενθυμίζεται ότι για αύριο, Πέμπτη, έχει προγραμματιστεί νέα συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ από κοινού με τα προεδρεία των Ομοσπονδιών Μελών της, για να εκτιμηθούν οι εξελίξεις, και να αποφασιστούν τα επόμενα βήματα.

Για δεύτερη ημέρα απεργούν σήμερα εφοριακοί, εργαζόμενοι στα νοσοκομεία, τα κέντρα υγείας και το ΕΚΑΒ, εργαζόμενοι στα ασφαλιστικά ταμεία, δικαστικοί υπάλληλοι και εργαζόμενοι στους Δήμους Για σήμερα είναι προγραμματισμένη η σύγκλιση των γενικών συνελεύσεων των κατά τόπους συλλόγων της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδος ενώ στο μέτωπο των καθηγητών μέσης εκπαίδευσης σήμερα συνεδριάζουν οι κατά τόπους ΕΛΜΕ αν και χωρίς κοινή πρόταση από τις παρατάξεις που αποτελούν το διοικητικό συμβούλιο της ΟΛΜΕ