Λίγη ψυχραιμία δεν βλάπτει

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Η έναρξη της “χειμερινής περιόδου” στα τηλεοπτικά κανάλια, τα οποία επιστρατεύουν το δημοσιογραφικό “βαρύ πυροβολικό” τους σε αντίθεση με το ειδησιογραφικά “χαλαρό” καλοκαίρι, συνέπεσε εφέτος με την δολοφονία του Έλληνα “ράπερ” Παύλου Φύσσα, από το ενεργό (;) μέλος της Χρυσής Αυγής, Γ. Ρουπακιά. Από μόνο του το γεγονός αυτό ήταν αρκετό για να πάρουν “φωτιά” οι μικρές οθόνες καθώς τόσο η Κυβέρνηση όσο και η αντιπολίτευση, για διαφορετικούς η κάθε μία λόγους,  έσπευσαν να δουν πολιτικά κίνητρα  στην δολοφονία.

Μάλιστα, “σαν έτοιμα από καιρό” τα τηλεοπτικά δελτία ειδήσεων των “¨τρανταχτών” δημοσιογραφικών ονομάτων, άρχισαν να προβάλουν βίντεο από την στρατιωτικού τύπου εκπαίδευση μελών της Χρυσής Αυγής, εντυπωσιακών συναντήσεων μελών της, με αναμμένες δάδες σε σχήμα μαίανδρου, με ποδοβολητά και στρατιωτικά παραγγέλματα, με ανατρεπτικές δηλώσεις, αλλά  και ντοκιμαντέρ με εξωφρενικούς ισχυρισμούς συμπαθούντων την ναζιστική πρακτική, περί “εθνικής κάθαρσης” και “εθνικού ολοκαυτώματος”…  Αλήθεια, αφού τα είχαν, γιατί δεν τα πρόβαλαν τόσο καιρό;

Το όλο κλίμα διανθίστηκε και από την κατά Σεπτέμβρη μήνα καθιερωμένη “έξαρση” των απεργιακών κινητοποιήσεων, (επιστρέφουν γαρ όλοι, και οι “αγανακτισμένοι”, από τις διακοπές τους) αλλά και η απροσδιορίστου σκοπιμότητας ανάρτηση σε ιστολόγιο στο Διαδίκτυο ενός κειμένου που  το υπογράφει η «Κοινότητα Εφέδρων Ειδικών Δυνάμεων (Κ.Ε.Ε.Δ.)» και με το οποίο ζητούν «την άμεση παραίτηση της Κυβέρνησης και την σύμπραξη λαού – στρατού».

Από τα ελληνικά πληθωρικά κανάλια, το θέμα -δεν ήθελε και πολύ- πέρασε στα ξένα ΜΜΕ που το καθένα από αυτά, ανάλογα με τις δοξασίες και τις σκοπιμότητές του, άρχισε να παρουσιάζει σενάρια πραξικοπήματος, ανατροπής, ανωμαλίας και πάει λέγοντας. Μια Ελλάδα, ούτε λίγο ούτε πολύ, έρμαιο μιά χούφτας  άοπλων Εφέδρων και ενός “άπορου” κατ΄ομολογίαν του, μαχαιροβγάλτη…

Οι ημεδαπές μικρές οθόνες έχουν πλημμυρίσει από εμφυλιοπολεμικού περιεχομένου ρεπορτάζ, από συνεχείς επαναλήψεις εικόνων από “στρατόπεδα” εκπαίδευσης, από ελληνικές σημαίες στα χέρια των Χρυσαυγιτών και από τύμπανα και κύμβαλα αλαλάζοντα…

Χωρίς να παραγνωρίζουμε τους κινδύνους από ακραίους εθνικισμούς και  ασύδοτους λαϊκισμούς, στην πραγματικότητα, θα πρέπει να περιμένουμε αρκετά ώσπου να ξεδιαλύνει η τεχνητή ομίχλη που έχει τυλίξει την επικαιρότητα, ώστε να μπορέσουμε να δούμε πως ακριβώς έχουν τα πραγματικά περιστατικά. Μέχρι τότε, υποθέσεις μόνον μπορεί κανείς να κάνει.

Μία τέτοια υπόθεση εργασίας λέει ότι τα πραξικοπήματα ΔΕΝ προαναγγέλονται και δη με ανοικοινώσεις μέσω του διαδικτύου. Μία απλή άσκηση επί χάρτου πείθει ότι η συλλογική παραίτηση  βουλευτών κόμματος ούτε καν ως “εκφοβισμός” των πολιτικών αντιπάλων μπορεί να περπατήσει. Και πως  η δολοφονία ενός άτυχου νέου, όση δικαιολογημένη οργή, αγανάκτηση και οδύνη κι αν προκαλεί,  δεν σημαίνει και καλά “εμφύλιο πόλεμο”.

Όλα αυτά, ενώ η Τρόϊκα επί ελληνικού εδάφους πιέζει για νέα μέτρα και ο Πρωθυπουργός ετοιμάζει και πάλι τις βαλίτσες του για τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής όπου ήδη ευρίσκεται ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος.

Λίγη ψυχραιμία δεν βλάπτει.