Υπό κράτηση Έλληνας εφοπλιστής στις ΗΠΑ

Ρεπορτάζ: Παναγιώτης Βλαχουτσάκος, Φίλιππος Καραμέτος

 Zougla.gr

Σε εφιάλτη έχει μετατραπεί το τελευταίο διάστημα η -πάλαι ποτέ- «ονειρεμένη» ζωή του γνωστού Έλληνα εφοπλιστή Λουκά Κτιστάκη, καθώς ο επιφανής επιχειρηματίας τέθηκε υπό κράτηση λόγω ψευδών φορολογικών δηλώσεων που είχε καταθέσει όταν δραστηριοποιούνταν στις ΗΠΑ.

Η υπόθεση που φέρνει στο φως το zougla.gr είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα, αφού αποδεικνύεται ότι, σε μερικά κράτη του κόσμου, οι νόμοι ισχύουν για όλους, ανεξαρτήτως της οικονομικής επιφάνειας που διαθέτουν.

Στο επίκεντρο του σημερινού ρεπορτάζ βρίσκεται ο Λουκάς Κτιστάκης. Ο Χιώτης εφοπλιστής συνελήφθη τον περασμένο Φεβρουάριο στη Γερμανία, μετήχθη στην Αμερική και οδηγήθηκε ενώπιον του δικαστηρίου προκειμένου να λογοδοτήσει για ψευδείς φορολογικές δηλώσεις. Ο επιχειρηματίας ζήτησε να αφεθεί ελεύθερος με εγγύηση, ωστόσο η παράκλησή του δεν εισακούστηκε και η δίκη του προσδιορίστηκε για τις 4 Νοεμβρίου.

Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή.

Το ένταλμα σύλληψης

Η ιστορία εκτείνεται χρονικά από τον Ιανουάριο του 2003…

Ο εισαγγελέας Jim Letten και ο ειδικός πράκτορας, υπεύθυνος της Υπηρεσίας Εσωτερικού Εισοδήματος, ανακοινώνουν ότι, σύμφωνα με το κατηγορητήριο που συνέταξε η αρμόδια επιτροπή, ο εφοπλιστής Λουκάς Κτιστάκης και η σύζυγός του κατηγορούνται ότι συνωμότησαν προκειμένου να εξαπατήσουν την Υπηρεσία Εσωτερικού Εισοδήματος, υποβάλλοντας ψευδείς δηλώσεις για τα έτη 1995, 1996 και 1997.

Η υπόθεση, σύμφωνα με το επίσημο έγγραφο το οποίο βρίσκεται στη διάθεση του zougla.gr, διερευνήθηκε από ειδικούς πράκτορες και οι διώξεις στους κατηγορουμένους ασκήθηκαν από τους δικηγόρους του αμερικανικού Υπουργείου Δικαιοσύνης Michael R. Pauze και Glenn A. Makl, υπό την εποπτεία του εισαγγελέα Eileen J. O’Connor.

Το κατηγορητήριο

Τόσο ο Λουκάς Κτιστάκης όσο και η σύζυγός του κατηγορήθηκαν, σύμφωνα με τα διεθνή ΜΜΕ, ότι απέκρυπταν χρήματα που προέρχονταν από τα έσοδα των εμπορευμάτων που διακινούσαν μέσω των πλοίων και των εταιρειών που διαθέτει ο εφοπλιστής.


(Σε εκδήλωση του ΓΕΣ παρουσία υψηλόβαθμων αξιωματικών των Ε.Δ.)

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στο έγγραφο, ο επιχειρηματίας φερόταν να μεταφέρει χρήματα σε τραπεζικό λογαριασμό εταιρείας που διατηρούσε στη Μεγάλη Βρετανία, τα οποία χρησιμοποιούσε για να καλύψει τις προσωπικές του ανάγκες, χωρίς να τα δηλώνει στις φορολογικές του δηλώσεις.

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι, μεταξύ των ετών 1989 και 1997, στους λογαριασμούς της εν λόγω εταιρείας μεταφέρθηκαν πάνω από 200 εκατομμύρια δολάρια, τα οποία δεν δηλώθηκαν πουθενά.

«Ο Λουκάς Κτιστάκης και η σύζυγός του απέκρυψαν από τον λογιστή που κατήρτισε τις φορολογικές τους δηλώσεις την ιδιοκτησία και τον έλεγχο των αλλοδαπών επιχειρήσεων που διαχειρίζονταν τα σκάφη τους» σημειώνεται στο δικόγραφο χαρακτηριστικά.


(Κατά την παρουσία στα Μαστιχοχώρια)

Οι αγορές

Στο μικροσκόπιο των εισαγγελικών Αρχών είχαν μπει όλες οι συναλλαγές της εφοπλιστικής οικογένειας, έτσι ώστε οι ελεγκτές να «χαρτογραφήσουν» τις διαδρομές των χρημάτων που «έφευγαν» από τις εταιρείες του εφοπλιστή.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, υπήρξαν οκτώ περιπτώσεις όπου ο εφοπλιστής μετέφερε από τις εταιρείες του κεφάλαια ύψους 388.000 δολαρίων, προκειμένου να αγοράσει ακίνητα στην Ελλάδα.

Τον Νοέμβριο του 1995, η σύζυγός του χρησιμοποιεί περίπου 40.000 δολάρια (τα οποία βρίσκονταν σε λογαριασμούς της βρετανικής εταιρείας) για να αγοράσει ένα Mercedes Benz C280W, ενώ τον Αύγουστο του 1996 το ζευγάρι δαπάνησε 59.087 δολαρίων για να αγοράσει ένα Mercedes Benz E420 για την κόρη τους.

Επίσης, τον ίδιο μήνα (Αύγουστος ’96), η σύζυγος του εφοπλιστή και άλλο ένα άτομο πλήρωσαν 27.000 δολάρια σε ένα ξενοδοχείο για τη γαμήλια δεξίωση για την κόρη του ζεύγους και ζήτησαν τρεις αποδείξεις, 9.000 δολαρίων έκαστη.

Επιπλέον, τον Οκτώβριο του 1996, η σύζυγος του Κτισκάκη πλήρωσε 34.991 δολάρια για να αγοράσει ένα αυτοκίνητο Volvo για τον εαυτό της.


(Μεγαλοευεργέτης της Χίου ο 77χρονος εφοπλιστής)


(Παράδοση τιμητικής πλακέτας)

Διώξεις-φωτιά

Οι διώξεις ασκήθηκαν, ωστόσο ο κατηγορούμενος αποχώρησε από τις ΗΠΑ και παρέμεινε άφαντος (φυγόδικος) για περισσότερο από μία δεκαετία, μέχρι τον περασμένο Φεβρουάριο, οπότε, σύμφωνα με δημοσιεύματα του ξένου Τύπου, συνελήφθη στη Γερμανία και μεταφέρθηκε στις ΗΠΑ προκειμένου να δικαστεί.


(Ξένο δημοσίευμα)

Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ, ο εφοπλιστής κρίθηκε ένοχος και, μέσω του δικηγόρου του, ζήτησε να αφεθεί ελεύθερος με εγγύηση.

Ο δικηγόρος του, Billy Gibbens, ανέφερε στο δικαστήριο ότι ο εντολέας του διατίθεται να πληρώσει πάνω από 1,5 εκατ. δολάρια στην εφορία των ΗΠΑ (IRS) και να δώσει 400.000 δολάρια ως εγγύηση, προκειμένου να αφεθεί ελεύθερος μέχρι να τελεσιδικήσει η υπόθεση.

Η δικαστής Alma Chasez έκανε δεκτή την αίτηση του εφοπλιστή, ωστόσο η έτερη δικαστής Helen Berrigan διαφώνησε με τη συνάδελφό της. Παράλληλα, οι εισαγγελείς αντιτάχθηκαν στην πρόταση της Chasez, καθώς έκριναν ότι υπάρχει ο κίνδυνος ο κατηγορούμενος να διαφύγει από τη χώρα, με αποτέλεσμα ο επιχειρηματίας να τεθεί υπό κράτηση.

Το zougla.gr επικοινώνησε με τις εταιρείες του, αλλά και μέσω e-mail με τον δικηγόρο του στις ΗΠΑ, Billy Gibbens, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει επίσημη τοποθέτηση επί του θέματος.

Πηγή: Zougla.gr