Σε πολιτικό χάος «βυθίζεται» η Ιταλία

Καταρρέει η κυβέρνηση του Ενρίκο Λέτα – Ρόλος-κλειδί του Τζόρτζιο Ναπολιτάνο στις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα

Στο χάος «βυθίζεται» η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης, καθώς οι εξελίξεις στην ιταλική  πολιτική σκηνή είναι καταιγιστικές τα τελευταία εικοσιτετράωρα.

Ο κυβερνητικός συνασπισμός καταρρέει, μετά την απόφαση των βουλευτών του Σίλβιο Μπερλουσκόνι να παραιτηθούν τον βράδυ του Σαββάτου «υπακούοντας» στην έκκληση του αρχηγού του, που είχε γνωστοποιηθεί σε πρότερο χρόνο.

Να σημειωθεί πως ο Ενρίκο Λέττα, λαμβάνοντας την πλήρη στήριξη αλλά και έγκριση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου θα ζητήσει από την ιταλική Βουλή ψήφο εμπιστοσύνης.

Πλέον, καθοριστικό ρόλο για εξεύρεση λύσης στο πολιτικό αδιέξοδο παίζει ο Πρόεδρος Ναπολιτάνο, ο οποίος πρόκειται να συναντηθεί την Κυριακή με τον Ιταλό πρωθυπουργό. Όπως μεταδίδουν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, αναμένεται να ζητήσει τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης συνασπισμού και δεν θα κηρύξει τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών.

Σε ομιλία του το Σάββατο πάντως, ο Ναπολιτάνο κάλεσε να υπάρξει πολιτική συνέχεια.

«Χρειαζόμαστε ένα Κοινοβούλιο που να συζητά και να εργάζεται και όχι να διαλύεται κάθε τόσο» είπε ο Ιταλός Πρόεδρος.

«Δεν έχουμε ανάγκη από συνεχείς προεκλογικές εκστρατείες, χρειαζόμαστε συνέχεια στη δράση της κυβέρνησης, αποφάσεις και μέτρα που θα λύσουν τα προβλήματα αυτής της χώρας» πρόσθεσε.

Μήλον της έριδος είναι η αύξηση του ΦΠΑ. «H απόφαση για αύξηση του ΦΠΑ έρχεται σε αντίθεση με το πρόγραμμα που παρουσιάστηκε στη Βουλή από τον ίδιο τον πρωθυπουργό και θα μας ανάγκαζε να παραβιάσουμε τις δεσμεύσεις που πήραμε με τους ψηφοφόρους μας κατά τη διάρκεια της προεκλογικής καμπάνιας» έχει δηλώσει ο «Καβαλιέρε».

«Με αυτή την τρελή και ανεύθυνη πράξη στοχεύει μόνο να εξυπηρετήσει τα προσωπικά του συμφέροντα με τη δικαιολογία του ΦΠΑ» ανταπάντησε ο Λέτα.

Fortunegreece.com