Μειώνεται ο δείκτης απαισιοδοξίας για την πορεία της εθνικής μας οικονομίας

Τι δείχνουν τα αποτελέσματα του οικονομικού βαρόμετρου του ΕΒΕΑ

Το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών δημοσιοποιεί σήμερα την τέταρτη ποσοτική έρευνα για το έτος 2013 με τίτλο «Οικονομικό Βαρόμετρο», η οποία πραγματοποιείται κατ’ εντολή του ΕΒΕΑ από την εταιρία ALCO, ενώ τα ευρήματα της επεξεργάζονται από το Κέντρο Μελετών και Έρευνας του ΕΒΕΑ.

Η έρευνα διεξήχθη μέσω τηλεφωνικών συνεντεύξεων σε δείγμα 1.000 ατόμων ηλικίας 18 και άνω από όλη την Ελλάδα, το χρονικό διάστημα μεταξύ 20 και 23 Σεπτεμβρίου 2013.

Δίνοντας στη δημοσιότητα την έρευνα ο πρόεδρος της ΚΕΕ και του ΕΒΕΑ κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος σχολίασε ότι «Από τη νέα έρευνα του ΕΒΕΑ απορρέει μία πολύ ενδιαφέρουσα αντίθετη πορεία που ακολουθούν οι δείκτες αισιοδοξίας για την εθνική οικονομία και για τα οικονομικά των νοικοκυριών.

Ενώ μειώνεται ο δείκτης απαισιοδοξίας για την πορεία της εθνικής μας οικονομίας, αντίθετα αυξάνεται ο δείκτης απαισιοδοξίας για τα οικονομικά των ίδιων των νοικοκυριών.

Είναι προφανές ότι η κοινωνία δηλώνει έτσι την αντίληψή της ότι ακόμη και αν η οικονομία μπει σε δρόμους σταθερότητας και ανάπτυξης, η θέση των νοικοκυριών δε θα βελτιωθεί.

Είναι αξιοσημείωτο ότι η δυσπιστία για την πορεία της οικονομίας που επιτείνεται από το φόβο της πολιτικής αστάθειας, προκαλεί ανησυχία και στους καταθέτες και αποτρέπει την επιστροφή κεφαλαίων στις τράπεζες.

Αντίθετα, δε φαίνεται να υπάρχει ιδιαίτερη ανησυχία για κούρεμα καταθέσεων. Επιπροσθέτως, η έντονη δυσπιστία και απαισιοδοξία της κοινωνίας, οδηγεί ένα μεγάλο κομμάτι της στην εκτίμηση ότι ακόμη κι αν υπάρξει πρωτογενές πλεόνασμα, δε θα αποφύγουμε νέα μέτρα για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις».

Αναλυτικότερα

Στο πάγιο ερώτημα που σχετίζεται με την γνώμη των πολιτών για την πορεία της Ελληνικής Οικονομίας, διαπιστώνεται για πρώτη φορά από τη διενέργεια του Βαρομέτρου του ΕΒΕΑ, μείωση του κλίματος απαισιοδοξίας κάτω από τις 70 μονάδες, στις 68 (από 70 που ήταν στην προηγούμενη μέτρηση). Δύο μονάδες αυξάνεται αντίστοιχα, στο 18% από 16% ο Δείκτης Αισιοδοξίας για την πορεία της οικονομίας.

Στο δεύτερο πάγιο ερώτημα που τίθεται σε κάθε Οικονομικό Βαρόμετρο του ΕΒΕΑ και σχετίζεται με την πορεία των προσωπικών οικονομικών των πολιτών, το ποσοστό απαισιοδοξίας αυξήθηκε στο 74%, από 73% στο προηγούμενο Βαρόμετρο. Αντιστοίχως, μειώθηκε και ο προσωπικός δείκτης αισιοδοξίας στο 12%, από 14% στο προηγούμενο Βαρόμετρο του Ιουνίου.

Στην ερώτηση τι διατηρεί την ανασφάλεια των καταθετών και αποτρέπει την επιστροφή κεφαλαίων στις ελληνικές τράπεζες, το 43% των ερωτηθέντων δήλωσε τη δυσπιστία του για την πορεία της οικονομίας, το 27% εξέφρασε φόβους πολιτικής αστάθειας, ενώ μόλις ένα 19% εξέφρασε τους φόβους του για κούρεμα καταθέσεων, όπως συνέβη στην περίπτωση της Κύπρου.

Στην ερώτηση αν η διαφαινόμενη επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος θα αποτρέψει τη λήψη πρόσθετων μέτρων για τους φορολογούμενους και τις επιχειρήσεις, το 46% των ερωτηθέντων απάντησε αρνητικά, ότι δηλαδή δε θα αποφευχθούν νέα μέτρα, το 32% θετικά, ενώ ένα 22% επέλεξε να μην απαντήσει.

Τέλος, στην ερώτηση αν απαιτείται αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου στην κατεύθυνση της πλήρους απελευθέρωσης των καταστημάτων τις Κυριακές, το 64% των ερωτηθέντων απάντησε αρνητικά, το 24% θετικά, ενώ ένα 12% επέλεξε να μην απαντήσει.

 

Δειτε εδώ ολόκληρη την έρευνα

NewsBeast.gr