Ο Ερντογάν ανακοίνωσε το “πακέτο εκδημοκρατισμού”

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε σήμερα το πολυαναμενόμενο «πακέτο εκδημοκρατισμού» όπως αποκαλεί η τουρκική κυβέρνηση τις αναθεωρήσεις νόμων και κανονισμών σχετικά με τους αντιδημοκρατικούς νόμους που ηδη υπάρχουν στην Τουρκία.

Μεγάλη η απογοήτευση καθώς ο Ερντογάν δεν ανακοίνωσε την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης καθώς υπήρχε προσδοκία της άρσης της απαγόρευσης της λειτουργίας της που επεβλήθη το 1971 από το τουρκικό κράτος.

Σημαντικά σημεία του πακέτου είναι η απελευθέρωση της διδασκαλίας της μητρικής γλώσσας και η απελευθέρωση της μαντίλας στο τουρκικό δημόσιο.

Βασικά σήμεία του “πακέτου” είναι:

1-Ξεκινά η συζήτηση για τη μείωση του ποσοστού του ορίου του 10% για την εκλογή βουλευτών από τα πολιτικά κόμματα.
Ο Ερντογάν τόνισε πως το ποσοστό αυτό ενδέχεται να μειωθεί στο 5%.

2- Απελυεθερώνεται η πολιτική προαγάνδα και η προεκλογική εκστρατεία σε οποιαδήποτε γλώσσα.
Ουσιαστικά απελευθερώνεται η Κουρδική γλώσσα στους προεκλογικούς αγώνες.

3-Ο Ερντογάν τόνισε πως με τις αλλαγές σε νόμους «σε ιδιωτικά σχολεία τα οποία θα ελέγχονται από το Υπουργείο Παιδείας θα μπορούν να διδάσκονται μαθήματα σε άλλες γλώσσες». Ουσιαστικά αυτός ο νόμος ανοίγει την πόρτα της διδασκαλίας της Κουρδικής γλώσσας.

4- Επίσης με τις αλλαγές σε νόμους θα αλλάξουν τα τοπωνύμια. Ουσιαστικά τα κουρδικά χωριά τα οποία άλλαξαν οι ονομασίες τους θα μπορούν να αποκτήσουν την παλιά τους κουρδική ονομασία.

5- Ο τούρκος πρωθυπουργός ανακοίνωσε πως αλλάζει ο νόμος περιβολής στο δημόσιο.. Δηλαδή οι γυναίκες που θα φορούν μαντίλα θα μπορούν να εργάζονται στο δημόσιο και θα μπορούν να σπουδάζουν στα δημόσια πανεπιστήμια.

6- Παράλληλα επιστρέφεται το οικόπεδο του Ορθόδοξου μοναστηρίου ΣυροΧαλδαίων του Μόρ Γκάμπριελ το οποίο είχε κατασχεθεί. « Θα τελειώσουμε μια αδικία που ηδη υπήρχε» τόνισε ο Ερντογάν.

7- Καταργείται ο όρκος οποίον που είναι υποχρέωτικός για να διαβάζουν οι μαθητές των δημοτικών σχολείων και ξεκινά με τον όρκο ” είμαι Τούρκος , είμαι σωστός, είμαι εργατικός..”

8- Θα αρθεί ο περιορισμός ως προς τη χρήση κάποιων γραμμάτων. Πρόκειται για θέμα που πρακτικά αφορά κυρίως τους Κούρδους και σχετίζεται με τη χρησιμοποίηση γραμμάτων όπως W, Q, X.

Ουσιαστικά το πακέτο δίνει μεγάλα δικαιώματα στους Κούρδους. Οι διαπραγματεύσεις με τον Οτζαλάν και το PKK έφεραν μεγάλες παραχωρήσεις προς τους Κούρδους.

OnAlert.gr