Όλγα Σαραντοπούλου: Δεν νοείται κενό «λειτουργίας ή ύπαρξης» του ΣΑΕ

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Στην «ανωμαλία» που συνιστά η  παρατεινόμενη εκκρεμότητα ψήφισης του νέου Νόμου που θα διέπει την ανασύσταση και λειτουργία του Συμβουλίου Απόδημου Εληνισμού (ΣΑΕ) αναφέρθηκε  η παγκόσμια Γραμματέας ΣΑΕ  Δρ. Όλγα Σαραντοπούλου, σε χαιρετισμό της στο 9ο Τακτικό Συνέδριο της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων και Αδελφόττων Ιταλίας – CINISELLO BALSAMO την Κυριακή, 29.09.2013. Η παράταση δε του “κενού” ύπαρξης νομοθετικού πλαισίου για το ΣΑΕ, που οδήγησε στον παροπλισμό του προεδρείου, εκτός από την καταλυτική αδράνεια στην οποία έχει καταβυθίσει το θεσμό,  οδηγεί και σε φαινόμενα ακραίου “ετσιθελισμού” σε βάρος του, όπως πρόσφατα εκδηλώθηκαν από το Δήμαρχο Θεσσαλονίκης κ. Γιάννη Μπουτάρη που εκδίωξε το ΣΑΕ από τα γραφεία του στην “πρωτεύουσα του ελληνισμού”, αφήνοντάς το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού ουσιαστικά ΑΣΤΕΓΟ…

Ειδικότερα, αναφερόμενη στο ΣΑΕ, η κυρία Σαραντοπούλου ευθαρσώς αναγνώρισε ότι «τα τελευταία χρόνια δεν κατάφεραμε όσο θα θέλαμε να αγκαλιάσουμε τον Ελληνισμό του Εξωτερικού, σ’  αυτό φταίνε διάφοροι παράγοντες. Και η Ελληνική πολιτεία φέρει τις δικές της ευθύνες, αλλά και το προεδρείο ΣΑΕ, γιατί πρέπει να παραδεχτούμε ότι δεν είχαμε όλοι τα ίδια όνειρα και οράματα για τον παγκόσμιο Ελληνισμό».

Ακολούθως η Γραμματέας του ΣΑΕ, αναφερόμενη στην σημερινή “στασιμότητα” που χαρακτηρίζει το ΣΑΕ, τόνισε ότι το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού, ως  θεσμικό όργανο κατοχυρωμένο στο Σύνταγμα της Ελλάδος, «δεν δύναται να παρουσιάζει κενό λειτουργίας η ύπαρξης».

Σχολιάζοντας , μάλιστα, τη στάση ορισμένων μελών του προεδρείου, που έσπευσαν να παραιτηθούν, είπε ότι μπορεί μεν η θητεία του προεδρείου να έχει  λήξει με 31.12.2012, «…αυτό, όμως,  υπό την προϋπόθεση οτι θα είχε πραγματοποιηθεί αρχές Δεκεμβρίου 2012 η Τακτική Συνέλευση και θα είχε εκλεγεί  νέο προεδρείο».

Καθώς αυτό δεν έγινε, η άποψή της κυρίας Σαραντοπούλου είναι πως τα μέλη του Προεδρείου του ΣΑΕ «ως εκλεγμένοι απο τον οργανωμένο απόδημο Ελληνισμό, οφείλουμε να παραμείνουμε στην θέση μας μέχρι να εκλεγεί νέο προεδρείο και να αποδώσουμε απολογισμό στην Ομογένεια που μας εξέλεξε».

Υπενθυμίζεται ότι ο κυβερνητικός ανασχηματισμός του περασμένου Ιουνίου προκάλεσε την ανακοπή των εργασιών της Αναθεωρητικής και Οργανωτικής Επιτροπής που είχε συσταθεί από τον προηγούμενο Υφυπουργό Εξωτερικών κ. Κων. Τσιάρα, με συνέπεια να ατονήσει και το Νομοσχέδιο που, επίσης, ο π. ΥΦΥΠΕ είχε καταρτίσει και  αναρτήσει σε δημόσια διαβούλευση στην «Διαύγεια».

Να σημειωθεί ότι  τόσο ο νέος  Υφυπουργός  Εξωτερικών, αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμό κ . Κυριάκος Γεροντόπουλος, που διαδέχθηκε τον κ. Τσιάρα, όσο και η Επιτροπή για την επεξεργασία του νόμου και την μελλοντική λειτουργία του ΣΑΕ τελούν εν αναμονή διορισμού, από την νέα Τακτική Περίοδο της Βουλής, τη σύσταση νέας διαρκούς “Επιτροπής για την ελληνική Διασπορά”, ο Πρόεδρος της οποίας θεσμικά θα αναδειχθεί και σε πρόεδρο της “Οργανωτικής-Αναθεωρητικής Επιτροπής”, καθώς ο π. πρόεδρος κ. Άδωνις Γεωργιάδης ανέλαβε υπουργικό θώκο.

Καταλήγοντας στο χαιρετισμό της η κυρία Σαραντοπούλου, ζήτησε από τους απανταχού Έλληνες «να ενώσουμε τις δυνάμεις μας ώστε να μετατρέψουμε την αγάπη για τη χώρα μας σε μια δημιουργική στρατηγική με ρεαλιστικούς στόχους για την διασφάλιση της συνέχειας του Ελληνισμού εντός και εκτός των συνόρων,για να διατηρήσουμε τις διαχρονικές αξίες μας που ενώνουν μέσα από τον Πολιτισμό τους λαούς».

Και κατέληξε: « Ο Ελληνισμός της Ιταλίας ειναι ενα φωτεινό παράδειγμα. Η Ομοσπονδία Ελληνικών Κοινοτήτων και Αδελφοτήτων Ιταλίας εχει να επιδείξει αξιόλογο έργο και μαζί με τους φιλέλληνες Ιταλούς εχουν κατορθώσει να γνωρίσουν στο ευρύ κοινό τον πλούτο και την ιστορική διαδρομή που έχει διανύσει κάθε έκφραση πολιτισμού στην χώρα μας».