Είναι πράγματι ο σαρωτής αναγνώρισης αφής του iPhone 5s τόσο προηγμένος;

Όταν η Apple ανακοίνωσε το iPhone 5S στις αρχές του μήνα, ένα από τα πιο πολυδιαφημιζόμενα χαρακτηριστικά του ήταν η αναγνώριση αφής, ένας σαρωτής δακτυλικών αποτυπωμάτων πάνω στο κεντρικό κουμπί στη βάση της συσκευής. Οι χρήστες απλά θα το ακουμπούν για να ξεκλειδώνουν το τηλέφωνό τους και θα ταυτοποιούνται για αγορές στο iTunes, αντί να εισάγουν τον τετραψήφιο κωδικό όπως στα παλαιότερα μοντέλα.

Όμως πόσο ασφαλής είναι αυτό ο σαρωτής αφής στ’ αλήθεια; Είναι ένα κόλπο ή πράγματι παρέχει καλύτερη ασφάλεια για τα δεδομένα του χρήστη;

Μάλλον το δεύτερο. Σύμφωνα με τον Μαρκ Ρότζερς, ερευνητή για θέματα ασφαλείας κινητών της εταιρείας Lookout, ο σαρωτής που χρησιμοποιεί η Apple θα είναι πολύ καλύτερος από την παλιά μέθοδο για πολλούς λόγους. Μόνο λίγο πάνω από το 50% των χρηστών Android και iOS κάνει χρήση του κωδικού τεσσάρων ψηφίων. Η ύπαρξή του βελτιώνει την ασφάλεια, αλλά φαίνεται ότι λίγοι είναι αυτοί που θέλουν να ξοδεύουν μερικά δευτερόλεπτα κάθε φορά για να ξεκλειδώσουν το κινητό τους. «Οι άνθρωποι το βλέπουν σαν φράγμα και προσπαθούν να το αποφύγουν,» εξηγεί ο Ρότζερς.

Η τεχνολογία αναγνώρισης αφής θα κάνει τη διαδικασία αυτή ευκολότερη, τουλάχιστον στη θεωρία. Αρχικά οι χρήστες θα πρέπει να ορίσουν τη λειτουργία σαρώνοντας και αποθηκεύοντας το δακτυλικό τους αποτύπωμα – διαδικασία που παίρνει μερικά λεπτά. Από ’κει και πέρα, το ξεκλείδωμα του τηλεφώνου θα συμβαίνει απλά με το άγγιγμα του κεντρικού κουμπιού όπως συνήθως.

Η ίδια η τεχνολογία, εξηγεί ο Ρότζερς, της σάρωσης αποτυπωμάτων είναι πιο ασφαλής συνολικά από τον τετραψήφιο κωδικό. Η αντιγραφή του δακτυλικού αποτυπώματος κάποιου παραμένει δύσκολη διαδικασία, και ακριβή – μέχρι και 200 χιλιάδες δολάρια. Και η πιθανότητα κομμένων δακτύλων δε μοιάζει να ισχύει. Αυτό σημαίνει ότι οι χρήστες του iPhone 5S πρέπει να αισθάνονται σίγουροι ότι τα δεδομένα τους παραμένουν ασφαλή.

«Είναι το τηλέφωνό σου – δεν εκτοξεύουμε πυραύλους,» αστειεύεται ο Μπρους Σνάιερ, τεχνολόγος σε θέματα ασφάλειας. «Αναζητούμε λίγη επιπλέον ασφάλεια και νομίζω ότι η τεχνολογία αναγνώρισης αφής είναι μια πολύ καλή ιδέα.»

Fortunegreece.com