Με εμπιστοσύνη στη Δημοκρατία

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Το είχαμε επισημάνει στο τελευταίο άρθρο μας: Γράφαμε εκεί: “Είναι βέβαιο ότι το τεκμήριο της αθωώτητας κατισχύει μέχρι να αποφανθεί τελεσίδικα η Δικαιοσύνη για την ενοχή και τις ευθύνες ενός εκάστου εκ των συλληφθέντων πολιτικών και στελεχών της Χρυσής Αυγής”.
Γράφαμε και κάτι άλλο:  “η ωριμότητα που δείχνει να έχει αποκτήσει ο ελληνικός λαός, ο οποίος, στην περίπτωση αντέδρασε με εκπληκτική ψυχραιμία, όπως με νηφαλιότητα αντέδρασαν και τα πολιτικά κόμματα”.

Τώρα, λοιπόν, που οι τρεις βουλευτές ( Ηλίας Κασιδιάρης, Ηλίας Παναγιώταρος και Νίκος Μίχος) με τη σύμφωνη γνώμη ανακριτών και εισαγγελέων αφέθηκαν ελεύθεροι, ενώ ο Γιάννης Λαγός, κρίθηκε προφυλακιστέος γιατί θεωρήθηκε ύποπτος φυγής από τη χώρα και τέλεσης νέων αδικημάτων, ενώ αναμένονται ακόμη οι απολογίες Μιχαλολιάκου και Παππά, πρέπει να επισημάνουμε και κάτι ακόμη: Ότι, δηλαδή, η προσωρινή ελευθερία όσων κρίνουν οι δικαστικοί λειτουργοί ότι πρέπει να απολυθούν μέχρι το Δικαστήριο,  δεν σημαίνει κατ΄ανάγκην αθωώτητα ή απαλλαγή από τις κατηγορίες. Οπωσδήποτε, όμως, δείχνει ότι τα στοιχεία με βάση τα οποία συνελήφησαν (και μάλιστα πομποδώς) οι συγκεκριμένοι κατηγορούμενοι δεν ήταν ¨δεμένα¨, τουλάχιστον όσο πίστευαν οι αρχές.

Δείχνει όμως και κάτι άλλο, πολύ σημαντικό: Ότι η Δικαιοσύνη στη δημοκρατία μας  μπορεί να κινείται ανεξάρτητη από κομματικές αγκυλώσεις, ανεπηρέαστη από την περιρρέουσα ατμόσφαιρα  και αδιάφορη από δημοσιογραφικές κορώνες.

Στο σημείο αυτό πρέπει να επαναφέρουμε την επίκληση του άρθρου μας στην “ωριμότητα που δείχνει να έχει αποκτήσει ο ελληνικός λαός, ο οποίος, στην περίπτωση αντέδρασε με εκπληκτική ψυχραιμία”.  Μένει το άλλο σκέλος της πρότασης, ” όπως με νηφαλιότητα αντέδρασαν και τα πολιτικά κόμματα”, να αποδειχθεί στην πράξη και στην συνέχεια. Βόηθησε, πάντως, η γενικότερη ψυχραιμία, στην ορθή αξιολόγηση των στοιχείων από τους ανακριτές και τους εισαγγελείς.

Ακόμη θέλουμε να σημειώσουμε  την  άλλη  μας θέση που στο ίδιο πάντα  άρθρο είχαμε εκθέσει, ότι, δηλαδή,  “η Δημοκρατία έχει λύσεις για όλα τα θέματα”.

Εκεί ας σταθούν όλες οι πλευρές. Ούτε οι κραυγές των προσωρινώς (;) ελευθέρων οδηγούν σε ομαλότητα ούτε οι αλλαλαγμοί των κομμάτων θα συνεισφέρουν σε αυτήν. Χρειάζεται ψυχραιμία από όλες τις πλευρές. Η υπόθεση (συνταρακτική και πρωτόγνωρη από τη φύση της) έχει πολύ μάκρος.  Σε εξέλιξη βρίσκονται έρευνες των διωκτικών αρχών. Συνεχίζονται συλλήψεις και διασταυρώσεις στοιχείων και ευρημάτων. Στο τέλος της διαδρομής  θα αποφανθούν τα ελληνικά δικαστήρια.

Τυχόν διασάλευση της δημόσιας τάξης  ή  ενδεχόμενη τεχνική οξύτητα μέσα και έξω από τη Βουλή όχι μόνο δεν θα βοηθήσουν κανέναν, αλλά απεναντίας θα οδηγήσουν σε καταστάσεις που κάθε εχέφρων Έλληνας πρέπει να απεύχεται. Όπου και αν ανήκει ιδεολογικά.

Η Δημοκρατία έχει λύσεις, ας της δείξουμε και εμείς εμπιστοσύνη.