Εκλογή Μουφτή και τζαμιά σε Αθήνα – Θεσ/νίκη θέλει η Άγκυρα ως αντάλλαγμα για τη Χάλκη – Τι απαντά η Αθήνα

Θέματα, όπως η εκλογή μουφτή στη Θράκη και η λειτουργία τεμένους στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, έθεσε αιφνιδιαστικά ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου ως αντάλλαγμα γα την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής στη Χάλκη.

«Η Ελλάδα
πρέπει να μεταρρυθμίσει τον εαυτό της» δήλωσε χαρακτηριστικά ο τούρκος ΥΠΕΞ μιλώντας το βράδυ της Τετάρτης στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN Turk.

«Η Ελλάδα πρέπει να σεβαστεί το οικουμενικό και σύγχρονο δίκαιο. Δεν υπάρχει χώρα όπου ο ιερέας μια θρησκείας διορίζεται από κάποιον πιστό άλλης θρησκείας. Για μας είναι θέμα ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Πρέπει να μας διευκολύνουν, για να τους διευκολύνουμε» υπογράμμισε ο Αχμέτ Νταβούτογλου.

Ο Τούρκος υπουργός πρόθεσε πως «πριν από μερικά χρόνια, με οδηγία του πρωθυπουργού μας, δόθηκε η άδεια για να παίρνουν την τουρκική ιθαγένεια ιερείς ξένης ιθαγένειας, έτσι ώστε να μετάσχουν στην Ιερά Σύνοδο. Εάν δεν είχε συμβεί αυτό, δεν θα ήταν δυνατόν να συνεχίσει να υπάρχει η Ιερά Σύνοδος».

«Δεν προσεγγίζουμε το θέμα υπό το πρίσμα απόλυτης αμοιβαιότητας» σημείωσε, αλλά πρόσθεσε: «Εάν στην Θεσσαλονίκη ζουν χιλιάδες μουσουλμάνοι και δεν υπάρχει ένα τέμενος, αν επίσης στην Αθήνα ζουν χιλιάδες μουσουλμάνοι και δεν υπάρχει ούτε ένα τέμενος, τότε είναι φυσιολογικό κι εμείς να περιμένουμε από την Ελλάδα να μεταρρυθμίσει τον εαυτό της».

Η ΑΘΗΝΑ

Απάντηση Εκπροσώπου ΥΠΕΞ σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με πρόσφατες δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων

Ο Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κούτρας, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με τις πρόσφατες δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων για τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης, ανέφερε τα εξής:

«Τη στιγμή κατά την οποία το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταδικάζει την Τουρκία για παραβίαση περιουσιακών και κληρονομικών δικαιωμάτων, Τούρκοι αξιωματούχοι, σε μία προσπάθεια αντιπερισπασμού της προσοχής της διεθνούς και της τουρκικής κοινής γνώμης, επιχειρούν να παρουσιάσουν τη συμμόρφωση της Τουρκίας με τα διεθνή πρότυπα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θρησκευτικής ελευθερίας ως αντικείμενο διακρατικής διαπραγμάτευσης.

Η προστασία όμως του Οικουμενικού Πατριαρχείου, όπως και η επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, δεν αποτελούν θέματα διμερούς ελληνοτουρκικής διαπραγμάτευσης, αλλά ζητήματα σεβασμού των δικαιωμάτων και των θρησκευτικών ελευθεριών των ίδιων των πολιτών της Τουρκίας, όπως απαιτείται από ένα σύγχρονο και ευνομούμενο κράτος, το οποίο, μάλιστα, φιλοδοξεί να ενταχθεί στην ΕΕ.»