Επίσκεψη του ΥΦΥΠΕΞ Κυρ. Γεροντόπουλου στο χωριό “Μπελογιάννης” της Ουγγαρίας και την έδρα Νεολληνικών σπουδών

 

Με μια μικρή γιορτή, πλατιά χαμόγελα, εγκάρδιες χειραψίες και πολύ συγκίνηση, υποδέχθηκαν οι κάτοικοι του ελληνικού χωριού Μπελογιάννης τον Υφυπουργό Εξωτερικών Άκη Γεροντόπουλο, που είναι αρμόδιος για τον απόδημο ελληνισμό. Μαζί με τον δήμαρχο Κωνσταντίνο Παπαλέξη τον συνόδεψαν στην εκκλησία η οποία βρίσκεται στην είσοδο του χωριού και είναι αφιερωμένη στους Αγίους Κωνσταντίνο και Ελένη αλλά και τον Άγιο Δημήτριο. Εκεί ο πατήρ Ιωσήφ, που είναι Ούγγρος αλλά μιλάει άπταστα ελληνικά, αναφέρθηκε με πολύ θερμά λόγια στους πιστούς του χωριού, αλλά και όλους τους Έλληνες.

Στη συνέχεια ο κ.Γεροντόπουλος επισκέφθηκε την βιβλιοθήκη του χωριού, η οποία είναι παράλληλα και μουσείο. Σε αυτήν μπορεί να δει κανείς την ιστορία του χωριού Μπελογιάννης, το οποίο χτίστηκε το 1952 για να στεγάσει τους 1850 Έλληνες που βρέθηκαν στην Ουγγαρία. Σήμερα κατοικούν σε αυτό περίπου 300 συμπατριώτες μας, αφού αρκετοί επαναπατρίστηκαν ή ζουν σε άλλες περιοχές της χώρας. Ακολούθησε επίσκεψη στο πολιτιστικό κέντρο, όπου γίνονται όλες οι εκδηλώσεις των συμπατριωτών μας στις γιορτές.

Στιγμιότυπο από τη σύντομη γιορτή για την υποδοχή του ΥΦΥΠΕΞ.

Στιγμιότυπο από τη σύντομη γιορτή για την υποδοχή του ΥΦΥΠΕΞ.

Στο ελληνικό δημοτικό σχολείο αλλά και το νηπιαγωγείο που βρίσκονται επίσης στην πλατεία του χωριού, από τα 106 παιδιά το ένα τρίτο είναι ελληνικής καταγωγής. Από φέτος τρεις Έλληνες δάσκαλοι, αφού το Υπουργείο Παιδείας έστειλε το καλοκαίρι με απόσπαση άλλους δύο εκπαιδευτικούς απ’ την Ελλάδα. Μάλιστα αρκετά παιδιά των γύρω περιοχών ζήτησαν και γράφτηκαν στο ελληνικό σχολείο, προκειμένου να μάθουν και την ελληνική γλώσσα.

Ο κ. Γερονόπουλος

Ο κ. Γεροντόπουλος παραλαμβάνει αναμνηστική πλακέτα από τον δήμαρχο κ. Κων. Παπαλέξη

Τέλος ο Υφυπουργός Εξωτερικών επισκέφθηκε και το γήπεδο του χωριού, όπου αγωνίζεται η ομάδα με αρκετούς Έλληνες στην σύνθεση της και παίρνει μέρος στο τοπικό πρωτάθλημα. “Είμαι πολύ συγκινημένος που βρίσκομαι εδώ και σας ευχαριστώ από καρδιάς για την θερμή υποδοχή. Εμείς οι Έλληνες οφείλουμε να είμαστε ενωμένοι. Ειδικά τώρα, σε μια εποχή κρίσης, κανένας Έλληνας δεν περισσεύει. Όλοι μαζί μπορούμε να πετύχουμε πολλά. Αφήνουμε πίσω μας ότι έγινε στο παρελθόν και προχωρούμε γιατί η πατρίδα μας χρειάζεται όλους.

>Οι Έλληνες όπου και να βρίσκονται διακρίνονται και προσφέρουν στις τοπικές κοινωνίες. Θέλω και πάλι να σας ευχαριστήσω γιατί κρατάτε σ’ αυτήν εδώ την γωνιά τον ελληνισμό και τον μεταδίδετε στα παιδιά και τα εγγόνια σας”, είπε στον χαιρετισμό του προς τους κατοίκους ο Άκης Γεροντόπουλος.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Κώστας Παπαλέξης, αφού τον ευχαρίστησε για τη επίσκεψη στο χωριό και όλους τους χώρους του, αλλά και το γεγονός ότι κάθισε για πολύ ώρα και κουβέντιασε με τους συμπατριώτες μας που μένουν εκεί, τόνισε: “Για μας η επαφή με την μητέρα πατρίδα είναι πάρα πολύ σημαντική. Την έχουμε στην καρδιά μας και ευχαριστούμε για την βοήθεια της Ελληνικής Πολιτείας, αφού θεωρούμε πολύ σημαντικό γεγονός ότι μας έστειλε με απόσπαση φέτος δύο εκπαιδευτικούς για το σχολείο μας. Χαιρόμαστε που βρίσκεστε κοντά μας και επισκεφθήκατε την εκλησία, την  βιβλιοθήκη, το σχολείο, το πολιτιστικό κέντρο και το γήπεδο μας, αλλά και καθίσατε να συζητήσετε μαζί μας για αρκετή ώρα”.

Επίσκεψη στο Πανεπιστήμιο

Ο ΥΦΥΠΕΞ με φοιτητές

Ο ΥΦΥΠΕΞ με φοιτητές του Πανεπιστημίου της Βουδαπέστης “Eotvos Lorand”.

Το πρωί ο κ.Γεροντόπουλος επισκέφθηκε την έδρα των Νεολληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Βουδαπέστης “Eotvos Lorand”. Στο τμήμα αυτό φοιτούν συνολικά 40 φοιτητές, κάποιοι εξ αυτών ελληνικής καταγωγής. Είχε  συζήτηση για αρκετή ώρα με τους ίδιους και το διδακτικό προσωπικό, επισημαίνοντας ότι η Ελληνική Πολιτεία προσπαθώντας να ενισχύσει το συγκεκριμένο τμήμα, έχει στείλει φέτος στην Ουγγαρία με απόσπαση μια εκπαιδευτικό από την Ελλάδα.

Μαζί με τους υπόλοιπους καθηγητές διδάσκουν την ελληνική γλώσσα, για την οποία υπάρχει ολοένα και πιο αυξημένο ενδιαφέρον από Ούγγρους φοιτητές.

“Ειλικρινά ήταν για μένα μια πολύ ευχάριστη έκπληξη η επίσκεψη αυτή, κυρίως λόγω του γεγονότος ότι διαπίστωσα πως υπάρχει τόσο μεγάλο ενδιαφέρον για τα ελληνικά από Ούγγρους φοιτητές. Θέλω να συγχαρώ τα παιδιά για την επιλογή τους, αλλά και το διδακτικό προσωπικό για την σπουδαία δουλειά του”, δήλωσε στο τέλος ο Υφυπουργός Εξωτερικών.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

*Φωτογραφία πρώτης σελίδας: Ο ΥΦΥΠΕΞ Κυρ. Γεροντόπουλος με τον δήμαρχο Κωνσταντίνο Παπαλέξη στην εκκλησία των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης – Αγίου Δημητρίου. Μαζί και  ο πατήρ Ιωσήφ.