Ο Κυπριακός Τύπος, 5 Οκτωβρίου 2013

Η συνεχιζόμενη αντιπαράθεση Κυβέρνησης-ΑΚΕΛ με αφορμή τις συλλήψεις για τη Δρομολαξιά, οι εξελίξεις στο Κυπριακό ενόψει της φημολογούμενης έναρξης των συνομιλιών το επόμενο διάστημα, οι αντιδράσεις μετά τις αποκαλύψεις του πορίσματος της επιτροπής Πική, οι δηλώσεις του Προέδρου Αναστασιάδη για προσέλκυση επενδύσεων αλλά και τα πρόστιμα που επέβαλε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς σε τραπεζίτες για τα ελληνικά ομόλογα, είναι τα κυριότερα θέματα τα οποία προβάλλει ο σημερινός Τύπος στα πρωτοσέλιδά του.

«Αστυνομική επιχείρηση εκφοβισμού μάρτυρα» τιτλοφορεί το κύριό της θέμα της «Αλήθεια» που αναφέρεται σε επιχείρηση της Αστυνομίας στο σπίτι του πρώην προέδρου της Αλκής Μίμη Φαντούση και κατάσχεση του οχήματος της συζύγου του γιατί δεν είχε ανανεωθεί η άδεια. Αλλού η «Α» αναφέρει ότι η Cyta παρά τις διαβεβαιώσεις δεν έστειλε στον Γενικό εισαγγελέα τα πορίσματα των πειθαρχικών ερευνών για τα σκίαστρα και την κλοπή καυσίμων και αναγκάστηκε να το πράξει η Ελέγκτρια. Σε άλλο ρεπορτάζ  η εφημερίδα αναφέρεται στη δήλωση του τέως Προέδρου Δημήτρη Χριστόφια με αφορμή τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας για το πόρισμα Πική για την οικονομία και τις αναφορές στο όνομά του.

Η «Σημερινή» στεγάζει το κύριό της θέμα υπό τον τίτλο «Βαθαίνει το ρήγμα στο εσωτερικό μέτωπο» και αναφέρεται στις συνεχιζόμενες αντιδράσεις με αφορμή τις συλλήψεις στελεχών του ΑΚΕΛ για την υπόθεση της Δρομολαξιάς αλλά και το πόρισμα Πική για την οικονομία. Φιλοξενούνται δηλώσεις του ΓΓ του ΑΚΕΛ αλλά και του τέως Προέδρου Δ. Χριστόφια. Αλλού αναφέρεται στα πρόστιμα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς σε πρώην τραπεζίτες για την αγορά των ελληνικών ομολόγων. Η «Σ» προβάλλει επίσης πρωτοσέλιδα τις εξελίξεις με τις συνομιλίες στο Κυπριακό, τις δηλώσεις Ντάουνερ μετά την συνάντησή του με τον Πρόεδρο και τα όσα μεταδίδονται στα κατεχόμενα.

Με τίτλο «Σχέδιο αντεπίθεσης ΑΚΕΛ», ο «Φιλελεύθερος» γράφει στο κύριό του θέμα ότι το πολιτικό γραφείο του κόμματος καθόρισε κατευθυντήριες γραμμές για το πώς θα χειριστεί τα διάφορα ζητήματα με αφορμή την πολεμική που όπως υποστηρίζει δέχεται από τους κυβερνώντες. Αλλού αναφέρει ότι το διάταγμα για τον συνεργατισμό προκαλεί πονοκέφαλο στους συνεργατιστές, καθώς θεωρούν ότι το κέρδος 10% που πρέπει να διασφαλίζεται στην επένδυση του κράτους δεν αφήνει και πολλά περιθώρια συγκέντρωσης κεφαλαίων. Σε άλλο δημοσίευμα, ο «Φ» αναφέρει ότι ο Φόρος Εισοδήματος διεκδικεί 2,1 εκατομμύρια ευρώ από τον Σύρο έμπορο όπλων Φουάντ Αλ Ζαγιάντ  για τις μίζες Τσοχατζόπουλου.

Η «Χαραυγή» τιτλοφορεί το κύριό της θέμα «Ξεκινούν το ξεσπίτωμα» και αναφέρει ότι η Κυβέρνηση ετοιμάζει νέους κανονισμούς με βάση τους οποίους, μεταξύ άλλων, με συνοπτικές διαδικασίες 18 μηνών θα προχωρεί σε εκποίηση περιουσιών. Αλλού αναφέρει ότι τα στελέχη του ΑΚΕΛ που τελούν υπό κράτηση για την Δρομολαξιά καταθέτουν έφεση στο Ανώτατο Δικαστήριο και στο αιτιολογικό αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι η κατάθεση Λίλλη ήταν προϊόν συναλλαγής. Σε άλλο δημοσίευμα η «Χ» αναφέρεται στις δηλώσεις του Δημήτρη Χριστόφια για το πόρισμα Πική και την έκκληση στον Γενικό Εισαγγελέα να μελετήσει και το δική του κατάθεση.

«Προς αναζήτηση νέων επενδύσεων» τιτλοφορεί το κύριό της θέμα η αγγλόγλωσση “Cyprus Mail” και αναφέρεται στις δηλώσεις του Προέδρου Αναστασιάδη χθες στην κρατική έκθεση για την ανάγκη προσέλκυσης ξένων επενδύσεων και την εκστρατεία της οποίας θα ηγηθεί σε χώρες του εξωτερικού. Αλλού αναφέρεται στις δηλώσεις του τέως Προέδρου για τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας για το πόρισμα Πική και τις αναφορές στους δικούς του χειρισμούς. Επίσης στο πρωτοσέλιδο γίνεται αναφορά στην πώληση ενός πανάκριβου διαμαντένιου κολιέ αξίας 55 εκατομμυρίων δολαρίων στην Σιγκαπούρη.

«Πρόστιμα για την κατάρρευση» είναι ο τίτλος του κυρίου θέματος της αγγλόγλωσσης «The Cyprus Weekly”,  που αναφέρεται στα πρόστιμα που επέβαλε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς σε πρώην τραπεζίτες για την αγορά των ελληνικών ομολόγων και τα όσα επακολούθησαν με την κατάρρευση της οικονομίας. Αλλού αναφέρεται στη συνάντηση Ντάουνερ-Προέδρου Αναστασιάδη και την προετοιμασία για έναρξη των συνομιλιών. Επίσης, η εφημερίδα γράφει ότι τρεις ύποπτοι για την υπόθεση της Δρομολαξιάς αφέθηκαν ελεύθεροι.

(ΚΥΠΕ/ΚΧΡ/ΓΒΑ)