Η Καναδή διηγηματογράφος που ξύπνησε με ένα νόμπελ στα χέρια

Στον ύπνο έπιασαν κυριολεκτικά οι διοργανωτές του Νόμπελ την 82χρονη Καναδή διηγηματογράφο Αλις Μονρό, στην οποία και απονεμήθηκε το Νομπέλ Λογοτεχνίας για το 2013. Μολονότι συνηθίζεται η Σουηδική Ακαδημία να ειδοποιεί τους νικητές μία ώρα πριν από την ανακοίνωση των βραβείων, κατέστη αδύνατο να εντοπίσουν την Αλις Μονρό.

Στον ειδικό λογαριασμό για τα Νομπέλ στο Twitter γράφτηκε ότι οι υπεύθυνοι των βραβείων της άφησαν μήνυμα στον τηλεφωνητή της. Λόγω όμως της διαφοράς της ώρας με τον Καναδά η Μονρό κοιμόταν όταν ανακοινώθηκαν τα Νομπέλ την Πέμπτη (4 τα ξημερώματα στην ακτή του Ειρηνικού). Τελικά τα ευχάριστα νέα τα έμαθε από την κόρη της στο τηλέφωνο. «Μαμά, κέρδισες!» της είπε.

Αξίζει να σημειωθεί πως η Μονρό είναι η 13η γυναίκα και η πρώτη Καναδή που τιμάται με Νομπέλ Λογοτεχνίας στα 112 χρόνια ιστορίας του θεσμού.

Το Νομπέλ Λογοτεχνίας συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο οκτώ εκατ. σουηδικών κορωνών, περίπου 1,4 εκατ. ευρώ.
Η Αλις Μονρό είπε ότι μόλις μια ημέρα πριν είχε μάθει ότι ήταν ανάμεσα στους υποψήφιους: «Μέχρι χθες δεν ήξερα ότι ήμουν στη λίστα. Ξέρετε όλα αυτά συμβαίνουν μέσα στη νύχτα. Το είχα ξεχάσει όλο αυτό. Είχα πάει για ύπνο φυσικά. Με ξύπνησε η κόρη μου και αρχικά δεν ήξερα γιατί με ξυπνάει. Φυσικά αυτό είναι φανταστικό» ήταν τα πρώτα λόγια της προς το δίκτυο CBC.

Η Μονρό είχε τιμηθεί το 2009 με το διεθνές λογοτεχνικό βραβείο Man Booker International για το οποίο ήταν ξανά υποψήφια το 2007.

Γεννημένη το 1931 στο Οντάριο του Καναδά ως Αλις Αν Λέντλοου, πήρε το επώνυμο με το οποίο έγινε γνωστή από τον πρώτο της γάμο με τον Τζέιμς Μονρό. Για χάρη του άνδρα της, το 1951 εγκατέλειψε το πανεπιστήμιο όπου σπούδαζε αγγλική φιλολογία. Μαζί του μετακόμισε στη Βικτόρια όπου άνοιξαν το βιβλιοπωλείο «Munro’s Books» το οποίο εφέτος γιόρτασε μισό αιώνα λειτουργίας.

Είναι από τις πιο γνωστές και σημαντικές διηγηματογράφους παγκοσμίως και η κριτική επιτροπή του βραβείου Μan Booker είχε πει για εκείνη: «Με κάθε διήγημά της η Μονρό καταφέρνει να φτάσει το βάθος και την ακρίβεια που οι περισσότεροι μυθιστοριογράφοι πετυχαίνουν μόνο με το σύνολο του έργου τους. Διαβάζοντας τη Μονρό μαθαίνεις πάντα κάτι που δεν είχες ποτέ σκεφτεί».

Η Αλις Μονρό είχε δηλώσει τον περασμένο Ιούνιο ότι σκοπεύει να αποσυρθεί από τη συγγραφή. Οταν ρωτήθηκε από το CBC αν μετά το Νομπέλ θα αναθεωρήσει την απόφασή της, η Μονρό απάντησε: «Δεν νομίζω, έχω γεράσει πια»…

Fortunegreece.com